Jeste li spremni za borbu protiv gripe i prehlade

Jeste li spremni za borbu protiv prehlade i gripe? Umjesto da se naoružate raznim lijekovima, preporučujemo vam 7 važnih namirnica za prevenciju nadolazećih viroza i prehlada…

Kao i svake godine u ovo vrijeme, pa tako i ove, otvorena je sezona prehlade i gripe. Bježimo od same pomisli kako bi se mogli zaraziti ili neko vrijeme živjeti na relaciji doktor – krevet. Kako bi pokušali spriječiti da izgubite rat protiv prehlade i gripe, donosimo vam top 7 namirnica koje često koristite u svojoj kuhinji, a koje će vam pomoći u toj borbi.

prehlada-gripa-1

Bundeva

Bunedvina pulpa ili meso ima nisko kalorijsku vrijednost i malo šećera. Posebno je bogata vitaminom A, C i beta-karotenom, vlaknima te kalcijem, kalijem i fosforom, dok u sjemenkama ima masnih esencijalnih kiselina omega-3 i omega-6. Upravo je zbog toga važna namirnica za jačanje imuniteta.

BUNDEVA OČARAVUJĆI LIJEK IZ PRIRODE

Kupus

Poznat je kao namirnica za liječnje prehlade jer je odličan izvor vitamina A i C, te kalcija i kalija. Sok od svježeg kupusa izvrstan je napitak protiv umora, anemije, depresije i gastritisa. Stoga nas ne čudi što su ga Grci smatrali svetim.

RECEPT ZA JELO S KUPUSOM I JOŠ MALO O OVOJ NAMIRNICI:
Juha od crvenog kupusa
Zašto trebamo obožavati kupus

Med

Priče o medu kao lijeku nisu samo puste priče, jer med zbilja pomaže kod raznih zimskih nametnika. Tako pomaže kod grlobolje i jača imunitet. Med s majčinom dušicom djeluje antiseptički i odlično je sredstvo protiv groznice, kašlja i prehlade.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SVAKOM MEDU
MED U 5 SAVRŠENIH NAČINA KORIŠTENJA: OD ZDRAVLJA DO LJEPOTE

prehlada-gripa-2

Feferoni

Feferone ćete najčešće susresti kao dodatak jelima, ali oni imaju i broje zdravstvene prednosti. Sadrže visoku razinu C vitamina, kojeg imaju više i od naranče. Također su bogati mineralima mangana, kalija i bakra. Uz pomoć feferona borba protiv prehlade i gripe može biti ukusna i korisna.

Đumbir

Đumbir je biljka poznata prvenstveno po svom korijenu, koji se koristi kao začin, hrana, ali i kao lijek. Djeluje tako da ublažava kašalj i bol u grlu, no zbog svojih anti-bakterijskih, antitoksičnih te anti-gljivičnih svojstva koristi se za prevenciju prehlade i gripe.

RECEPTI S ĐUMBIROM:
Čajevi od kurkume sa đumbirom ili kajenskim paprom
Čaj od đumbira pravi je saveznik zdravlja
Juha od mrkve, đumbira, kurkume i narače

Češnjak

Glavni sastojak češnjaka je allicin koji u sebi sadrži čudesna anti-bakterijska, anti-virusna, anti-parazitska i antioksidacijska svojstva. Zbog toga je upravo češnjak bomba dobrog okusa i ljekovitog djelovanja.

SAZNAJTE VIŠE O ČUDOTVORNOM ČEŠNJAKU

Jogurt

Jogurt čuva zdravlje našeg organizma i štiti ga od štetnog djelovanja bakterija zahvaljujući tome što je pun zdravih mikroorganizama.
Svakodnevno uzimanje ovog čarobnog napitka može vam pomoći da izbjegnete zimsku prehladu.
JUHA OD JOGURTA PREMA ORIGINALNOM TURSKOM RECEPTU

Autor: Ema Vuković

Facebook Like Button