Jeste li spremni za borbu protiv gripe i prehlade

Jeste li spremni za borbu protiv prehlade i gripe? Umjesto da se naoružate raznim lijekovima, preporučujemo vam 7 važnih namirnica za prevenciju nadolazećih viroza i prehlada…

Kao i svake godine u ovo vrijeme, pa tako i ove, otvorena je sezona prehlade i gripe. Bježimo od same pomisli kako bi se mogli zaraziti ili neko vrijeme živjeti na relaciji doktor – krevet. Kako bi pokušali spriječiti da izgubite rat protiv prehlade i gripe, donosimo vam top 7 namirnica koje često koristite u svojoj kuhinji, a koje će vam pomoći u toj borbi.

prehlada-gripa-1

Bundeva

Bunedvina pulpa ili meso ima nisko kalorijsku vrijednost i malo šećera. Posebno je bogata vitaminom A, C i beta-karotenom, vlaknima te kalcijem, kalijem i fosforom, dok u sjemenkama ima masnih esencijalnih kiselina omega-3 i omega-6. Upravo je zbog toga važna namirnica za jačanje imuniteta.

BUNDEVA ZA ZIMSKE DANE

Kupus

Poznat je kao namirnica za liječnje prehlade jer je odličan izvor vitamina A i C, te kalcija i kalija. Sok od svježeg kupusa izvrstan je napitak protiv umora, anemije, depresije i gastritisa. Stoga nas ne čudi što su ga Grci smatrali svetim.

RECEPT ZA JELO S KUPUSOM I JOŠ MALO O OVOJ NAMIRNICI:
Juha od crvenog kupusa
Zašto trebamo obožavati kupus

Med

Priče o medu kao lijeku nisu samo puste priče, jer med zbilja pomaže kod raznih zimskih nametnika. Tako pomaže kod grlobolje i jača imunitet. Med s majčinom dušicom djeluje antiseptički i odlično je sredstvo protiv groznice, kašlja i prehlade.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SVAKOM MEDU

prehlada-gripa-2

Feferoni

Feferone ćete najčešće susresti kao dodatak jelima, ali oni imaju i broje zdravstvene prednosti. Sadrže visoku razinu C vitamina, kojeg imaju više i od naranče. Također su bogati mineralima mangana, kalija i bakra. Uz pomoć feferona borba protiv prehlade i gripe može biti ukusna i korisna.

Đumbir

Đumbir je biljka poznata prvenstveno po svom korijenu, koji se koristi kao začin, hrana, ali i kao lijek. Djeluje tako da ublažava kašalj i bol u grlu, no zbog svojih anti-bakterijskih, antitoksičnih te anti-gljivičnih svojstva koristi se za prevenciju prehlade i gripe.

RECEPTI S ĐUMBIROM:
Čajevi od kurkume sa đumbirom ili kajenskim paprom
Čaj od đumbira pravi je saveznik zdravlja
Juha od mrkve, đumbira, kurkume i narače

Češnjak

Glavni sastojak češnjaka je allicin koji u sebi sadrži čudesna anti-bakterijska, anti-virusna, anti-parazitska i antioksidacijska svojstva. Zbog toga je upravo češnjak bomba dobrog okusa i ljekovitog djelovanja.

SAZNAJTE VIŠE O ČUDOTVORNOM ČEŠNJAKU

Jogurt

Jogurt čuva zdravlje našeg organizma i štiti ga od štetnog djelovanja bakterija zahvaljujući tome što je pun zdravih mikroorganizama. Svakodnevno uzimanje ovog čarobnog napitka može vam pomoći da izbjegnete zimsku prehladu.

Autor: Ema Vuković

Slike: Shutterstock