Najzdraviji začini svijeta

Upoznajte začine koji se diljem svijeta koriste kao prirodni stimulatori imuniteta.

Umjesto da automatski posegnete za lijekovima, pokušajte ojačati organizam čudesnim začinima koji se diljem svijeta već stoljećima koriste kao prirodni stimulatori imuniteta i zdravlja.

Dokaz tomu su i sve veći broj farmaceutskih kompanija koji posežu za ljekovitim trava i začinima kao najdjelotvornijim sastojcima svojih lijekova. Wish.hr vam predstavlja pet najzdravijih začina svijeta, koji se izdvajaju svojim nevjerojatnim ljekovitim svojstvima.

Kurkuma

kurkuma
Egzotičan začin intenzivne žute boje dolazi nam iz Indije. Medicinska istraživanja dokazala su da je kurkuma pravo čudo prirode koje ima izrazito snažno antioksidativno, antiupalno i antikarcinogeno djelovanje. Kurkuma se pokazala i kao izrazito snažan lijek koji pomaže kod reume, artritisa ali i Alzheimerove bolesti. Zato, ne zaboravite u vaše svakodnevne obroke staviti žličicu, dvije kurkume. Osigurat će vama i vašoj obitelji zdravlje i dugovječnost.

Cimet

Cimet
Cimet je jedan od najstarijih kultiviranih začina čija povijest seže već 3000 godina prije Krista. Slatkasta je to mirodija ukusnog okusa i mirisa podrijetlom s Šri Lanke. Indijska ayurveda smatra ga ponajboljim lijekom za prehladu i gripu, dok ga tradicionalna kineska medicina preporučuje kao lijek kod dijabetesa i probavnih smetnji. Ako ste pod jakim stresom i muči vas nesanica, preporučujemo žlicu cimeta i meda, koji će svojim finim mirisom i aromama stimulirati mozak i potaknuti ga na opuštanje.

Crni kim

crni-kim
Čudesni začin poznat i korišten u cijeloj ljudskoj povijesti smatra se lijekom koji ima snage oduprijeti se svim bolestima modernog doba, posebice alergijama, čestim upalama te raznim vrstama karcinoma. Konzumirati ga možete na nekoliko načina; kao dodatak finim kremastim juhama, kao čaj ili kao začin u salatama i pecivima.

Đumbir

Đumbir
Orijentalni aromatični začin podrijetlom iz Kine poznati je prirodni lijek koji se koristi kao začin ali i sredstvo za uljepšavanje. Zdrava eterična ulja u njemu daju mu egzotičan, ljutkasti okus koji pomaže kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. Također posjeduje snažna antibakterijska svojstva pa je uobičajeni istočnjački lijek kod prehlada, gripe i jakog kašlja. Spada među najskuplje začine svijeta koji se konzumira svjež, u prahu, u obliku sirupa ili tinkture.

Čili papričice

Čili papričice
Čak 150 različitih vrsta čili papričica dolazi nam iz Meksika gdje se čili uzgaja i konzumira već 9000 godina. Zanimljivo je znati da ih je u Europu donio Kristofor Kolumbo vjerujući da je otkrio novu vrstu skupocjenog papra. Kod čili papričica vrijedi pravilo, što manja to ljuća, tj. sadrži više kapsaicina, aktivnog sastojka koji pomaže u nizu poremećaja. Svakako ćemo spomenuti dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, zatim poremećaji tjelesne težine. Uzimajući u obzir sve navedeno vrijeme je čili papričice u redovitim i malim dozama nađu put do vašeg stola.

Autor: Daniela Marušić Bešić

Facebook Like Button