
Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim carry začinom koji prema domaćem receptu možete vrlo jednostavno napraviti i sami.
Izvorno, curry u prahu je zapravo britanski proizvod koji je nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Sama riječ “kari” potječe iz južne Indije, može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, te označava jako začinjeno kuhano jelo, koje sadrži različite vrste namirnica.
Originalno curry mješavina čini korijander, kurkuma, kim i piskavica
Ovisno o vašim željama i možete dodati raznovrsne sastojke kao što su češnjak, đumbir, čili, komorač, gorušica, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar, klinčić i kardamom.
U Indiji ćete pronaći različite recepture koje se razlikuju od kuhara do kuhara. Tu najviše prevladava njihova kultura, kasta i područje na kojem se nalaze.
U čemu nam pomaže curry
Osim u jelu curry prah se može naći i u tradicionalnoj indijskoj medicini gdje se koristi kao pomoć kod probave, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu.
Najdjelotvorniji i najvrjedniji začini su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidant, protuupalni agent, kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir svoju učinkovitost prikazuje kod oporavka nakon operacije.
Koje su hranjive i kalorijske vrijednosti curry začina<7h6>
1 žlica curry začina sadrži:
20 kcal,
0.87 g masti,
3.66 g ugljikohidrata,
2.1 g ugljikohidrata,
0.8 g proteina.
Donosimo vam jedan od originalnih recepata za izradu currya
CURRY JEDNOSTAVNA MJEŠAVINA
1 žličica haldi(kurkuma)
2 žličice dhanya(korijander)
1 žličice chili
1 žličica ginger ovisno o vrsti jela
½ žličice jerra(kim)
2-4 cardamom sjemenke, kora se preprži na masnoći i s istom se zalije jelo
Priprema je jednostavna. Navedene sastojke dobro promiješajte i dobili ste svoj domaći curry začin koji će vas oduševljavati svojim mirisom i okusom u raznim jelima.
OVDJE saznajte za nekoliko sjajnih recepata s curry začinom
Tradicionalni specijalitet Mauricijusa curry od piletine i škampa
Jednostavna curry piletina s kokosovim mlijekom
Indijski riblji curry prava je poslastica
Doabr tek!
