Sadnja začinskog bilja može početi

Život u urbanim sredinama ne treba biti razlog da si uskratite zadovoljstvo stvaranja vlastitog miomirisnog vrta. Bilo da živite u stanu s balkonom (ili bez), ili u kući, svejedno možete uspješno uzgajati omiljene začinske biljke.

Postoje dva načina kako obogatiti životni prostor korisnim i zdravim biljkama, poput začinskih. Jedan je da kupite već uzgojenu biljku u teglici, a drugi, za mene puno kreativniji i draži, je da uzgojite sami iz sjemena.

Priprema za sadnju začinskog bilja – što vam je sve potrebno

Sjeme začinskih biljaka koje želite uzgojiti

Svake se godine odlučujem za iste vrste, koje najčešće i koristim u kuhinji. To su bosiljak, vlasac, peršin, kopar, kadulja, origano, menta, korijandar…

Lavandu i ružmarin imam od prošle godine na balkonu i uspjeli su “prezimiti” ovu hladnu zimu što me neizmjerno veseli.

persin sadnja sijanje

Zemljani supstrat

Začinske biljke uglavnom više vole siromašnije tlo, stoga kupovnu zemlju pomiješajte s pijeskom u omjeru 3:1. Ili jednostavno nabavite zemlju za uzgoj kaktusa, koja je siromašnija hranjivim tvarima i već sadrži pijesak.

Kartonske posude za jaja

Ovo je zgodno za prvu fazu sijanja. U odjeljke stavite zemljani supstrat i sjeme, te kad biljka nikne odrežite škarama ili skalpelom svaku posudicu posebno te tada presadite u teglu. Sadite sve zajedno jer će se karton razgraditi prilikom rasta biljke. Na ovaj način nećete morati puno prorjeđivati proklijale biljke i mučiti se s pikiranjem.

* Priprema za sadnju može ovisiti i o vašoj kreativnosti. Ja sam ideju za sjetvu u posude od jaja vidjela u TV emisiji Vrtlarica.

Posude i teglice za sadnju

Posudice nabavite po želji, ovisno da li ćete saditi svaku biljku zasebno ili ćete kombinirati nekoliko vrsta u mali vrt. Svakako pazite da teglica ne bude prevelika u odnosu na biljku koju ćete posaditi u nju.
Na dnu mora imati rupicu za odljev viška vode i naravno podmetač u koji će voda oticati.

Također ako pažljivo odaberete boje i dizajn samih teglica one mogu biti ukras i vizualno obogatiti ili razigrati interijer.

Kamenčići ili glinene kuglice za drenažu

Na dno posude važno je staviti sloj (debljine 2 do 3 cm) šljunka ili glinenih kuglica za drenažu. Bitno je pažljivo zalijevanje, zimi manje vode nego ljeti.

Zalijevanje i prskanje

Kad završite sa sjetvom nemojte zaljevati supstrat jakim mlazom vode, najbolje da zemlju navlažite prskanjem. Koristite prskalicu i kasnije za održavanje vlažnosti supstrata. Posebno budite oprezni ako je ispod prozorske daske radijator, jer će u tom slučaju temperatura biti viša i zrak suh.

Idealna pozicija za uzgoj

Idealno mjesto za kvalitetan uzgoj je prozor na južnoj strani ili balkon. Ako vam niti jedan prozor ne gleda na jug, sasvim ok poslužiti će jugoistočni i jugozapadni.

Uglavnom, začinske biljke trebaju 4 do 6 sati sunčevog svjetla. Neke se pak vrste mogu uzgajati u blagoj polusjeni pa ih možete držati i na kuhinjskom elementu da su vam na dohvat ruke.

* Korijandar, kopar, peršin, vlasac, metvica, origano – rastu sporije u polusjeni, kasnije će procvasti, tako da duže možemo uživati u svježini njihovih listova*

biljke sadnja zacinskog bilja

Idealna temperatura

Idealna temperatura za uzgoj začinskog bilja je između 18 i 20° C. Ako kombinirate u veću teglu nekoliko različitih biljaka pazite da imaju iste zahtjeve po pitanju svjetlosti. Izbjegavajte saditi u istu teglu jednogodišnje biljke i trajnice, jer vađenjem jednogodišnjih biljaka nakon sezone možete oštetiti korjen trajnicama.

Tekuće gnojivo za prihranjivanje

Začinsko bilje nije neophodno prihranjivati, no možete to učiniti po potrebi, prikladnim tekućim gnojivom (maksimalno jednom mjesečno). Važno je pridržavati se uputa o doziranju koje su navedene na pakiranju.

Prednost uzgoja vlastitog začinskog bilja je ta što priprema za sadnju može početi i usred zime, tako da već u rano proljeće možete imati neke vrste spremne za korištenje.

Izvor: http://www.rlonca.mojweb.com.hr/

Facebook Like Button