Začinsko bilje – kako uzgojiti mirisni vrt u vašem domu

Aromatično i začinsko bilje može se uzgajati u posudama u zatvorenom, te istodobno koristiti kao začin i kao lijek.

Osim toga uzgojiti začinsko bilje (uradi sam metodom) znatna je ušteda, osobito ako ga koristite u velikim količinama, a prilično je jednostavno uzgojiti ga u kući ili u vrtu.

zacinsko-bilje

OVDJE pogledajte što se sadi u proljeće

Ako pak nemate ni vrt ni terasu biljke može posaditi u malim teglicama, te ih držati na prozorskoj dasci ili nekom drugom svjetlom mjestu u stanu – biljkama je jedino potrebno puno sunca i zaštita od vjetra, a ako ste u mogućnosti držati ih u kuhinji na dohvat ruke onda je to pun pogodak.
Ne samo da će začinsko bilje obogatiti prostor vizualno, nego će vas svojim mirisom poticati da ih koristite svakodnevno.

OVDJE vas čekaju sve potrebne informacije oko toga kako spriječiti ugibanje kupovnog začinskog bilja?

Što je potrebno svakom novopečenom vrtlaru?
> Teglice i zemlja za sadnju
> Pribor (mala lopatica; zaštitne rukavice; kantica za zalijevanje)
> Sjeme ili presadnice biljaka
> Puno ljubavi i malo strpljenja

Što je potrebno biljkama?
> Puno dnevnog svjetla i sunca
> Povoljna temperatura i zaštita od propuha
> Voda i vlaga u zraku

zacinsko-bilje-1

Svjetlost

Biljke da bi uspijevale traže najmanje šest sati sunca, a nedostatak svjetla najčešće je uzrok njihovog propadanja. S neodgovarajućim svjetlom, biljke postaju slabe i izdužene te stvaraju manje listove, a aromatično bilje je slabije arome.

Temperatura

Većina biljaka najbolje uspijeva na ugodnoj toplini od 15 – 21°C s padom od 5 stupnjeva noću. One uglavnom toleriraju temperature od 7 do 24 °C, ali ne uspijevaju dobro na nižim temperaturama.

Davno smo zaključili da propuh ne ubija ljude, no osjetljive biljke bi mogao! Sobne biljke izložene propuhu doživljavaju stres koji loše utječe na njihov rast i preživljavanje. Svaki nagli pad temperature oslabljuje biljku, stoga sobni biljni vrt treba postaviti onamo gdje je mogućnost stresa minimalna.

OVDJE saznajte kako vaša kuhinja može postati mini vrt

Iako ne vole propuh, ne znači da biljke ne vole malo svježeg zraka svakog dana. Prozračivanje prostorija uklanja ustajali zrak, sprječava razvoj bolesti u zraku i pomaže uklanjanju plinova koji se razvijaju zimi pri zagrijavanju prostorije.

Zalijevanje

Biljke koje uzgajamo u posudama treba zalijevati često, ali pomalo. Najbolje mlakom odstajalom vodom ujutro, tako da suvišna vlaga ishlapi tijekom dana. Biljke nije dobro previše zalijevati. Korjenove dlačice trebaju zraka jer ako su zagušene pretjeranim zalijevanjem stvaraju se uvjeti za razvoj gljivica koje uzrokuju truljenje korijena.

Kada se zemlja osuši, nastane praznina između posude i zemlje. Tada posudu treba na 30 minuta uroniti u vodu do ruba i ostaviti tako oko 30 min. Tako će se zemlja natopiti vodom. Ako se voda samo nalije, ona prođe kroz zemlju i napuni prazninu na dnu, a zemlja upije vrlo malu količinu vode.

Mirisno zelenilo na prozoru

Najpogodnije mjesto za uzgoj sobnog bilja je prozorski okvir ili polica ispred prozora. Iako će bilje grupirano oko prozora dobiti dovoljno svjetla i potrebnu vlagu, posude s biljem treba svakodnevno pomalo zakretati, kako bi svi dijelovi dobili istu količinu sunca i svjetla. Svjetlost se može iskoristiti i stavljanjem polica ili posuda na okolne zidove i visećim košarama iznad prozora (makrame).

Svakako vrijedi pokušati – zabavno je gledati kako vaš trud “raste” iz dana u dan.

Izvor: http://www.rlonca.mojweb.com.hr

Facebook Like Button