Vrtovi Veneta

Talijanski vrtovi Veneta ili kako ih još zovu rajski vrtovi, nalaze se na Rivijeri del Brenta. Ovaj kraj se svojim idiličnim gradićima i selima čini čaroban dio Italije kojeg posjećuju na tisuće turista odsjedajući u idiličnim gradskim palačama ili villama na obalama Brente.

U kraju i okolici Veneta svakako su dominantni raskošni vrtovi, kako privatni u okruženju villa tako i oni otvoreni za javnost – botanički vrtovi. Ono što svakako obilježava talijanski stil života obilje je vrtova fascinantne ljepote u kojima uz cvijeće nalaze limuni, povrtnjaci, ali i ljekovito bilje.

vrtovi-veneta-1

Ono što posebno obilježava Veneto su i karakteristični crkveni tornjevi koje zovu campinele te mnogobrojne vijugave ceste uz koje se protežu elegantni čempresi. Kanal Brenta svojom dužinom od 15 kilometara čini okosnicu ovog kraja, a mještani ga popularno nazivaju glamuroznim imenom Rivijera del Brenta.

vrtovi-veneta-2

Uvijek zeleni čempresi, razno grmoliko bilje uređeno i podrezano u savršenim geometrijskim oblicima te mirisni voćnjaci i cvjetnjaci temeljna su obilježja bajkovitih vrtova Veneta. Nježne gredice raznolikih boja i vrsta cvijeća zasigurno su dom vila koje se u noći igraju u svom kolu i svjetlucaju svojim iskričavim krilima. Talijanski vrtovi oduvijek su okruživali najljepše palače i zdanja u kojima su se družili pjesnici i slikari kojima su bili neiscrpna inspiracija svojim mirisima i koloritom.

Villa Allegri

villa-allegri
Villa Allegri datira iz 17. stoljeća i pozicionirana je u brežuljkastoj idiličnoj dolini Val Pantena kojom teče rijeka Adige. Okruženje ove ville čine mediteranske biljke vrlo uredno njegovane te ostale zimzelene i dominantno zelene grmolike biljke podrezane u najrazličitije geometrijske oblike čineći labirint zelenih nasada. Ovaj vrt vraća dobro raspoloženje svakom posjetitelju, a užitak ostaje u srcu još dugo nakon njegova obilaska.

villa-allegri-1

Villa Emo

villa-emo
Villa Emo nalazi se u mjestu Rivelli a datira još iz 1588. godine, veličanstvenih je, ali jednostavnih arhitektonskih oblika i danas se smatra jednom od najljepših zdanja u tom dijelu Italije. Okružena je prednjim dijelom vrta koji je uređen u renesansnom duhu s grmovima geometrijskih oblika, a u sredini dominira okrugla fontana i vodoskok. Dio vrta iza ville uređen je u tipično engleskom stilu slobodnog rasta biljaka i drveća, prepun grmova mirisnih ruža te nasadima prelijepih irisa.

villa-emo-1

Villa Barbaro

villa-barbaro
Prekrasnu villu okruženu mirisnim ružičnjakom i vrtom u stilu srednjovjekovnih cvjetnjaka okruženih zelenim grmljem, izgradio je sredinom 16. stoljeća Andrea Palladio. Nalazi se u mjestu Maseru, a ukrašavaju je umjetničke fascinantne fasade i raskošna pročelja. Freske magične ljepote koje krase ovaj dom prikazuju veseli seoski život, a kako ga Talijani zovu La dolce Vita. Šetnja vrtom opiti će vas mirisom ljiljana, rascvalih hortenzija i najrazličitijih vrsta kraljice cvijeća ruža.

Botanički vrt u Padovi – najstariji na svijetu

padova-1
Padova je rodni grad arhitekta Andrea Paladiosa ( 1508-1580) koji je njegovao i obnavljao antičke tradicije graditeljstva koji je time pridonio i dao pečat izgledu ovog grada. Prilikom posjete Padovi neizostavan je razgled jedinstvenog botaničkog vrta koji je sačuvao svoj prvobitni oblik i namjenu još od svoje izgradnje te je ujedno i najstariji primjerak ovakve vrste vrta na svijetu. 1997. godine ubraja se u kulturno nasljeđe UNESCO-a.

Od 1800. godine opasan je zaštitnim zidinama kako bi se spriječila krađa različitih biljaka naročito onog ljekovitog. U jednom svom posebnom unutarnjem dijelu, veličine 84 metra, nalaze se isključivo ljekovite biljke. Naime, farmaceutski stručnjaci odvajkada su iz ovog vrta koristili veliki broj različitih vrsta biljaka kako bi ih proučavali i iskoristili za nove medicinske pripravke.

padova

Tipično za vrtove ovog kraja, i ovaj vrt krasi veliko umjetno ograđeno jezerce okruženo klupama za odmor i prekrasnim umjetničkim skulpturama. Tu su lijehe u kojima raste mnoštvo grmova, različitih trajnica, proljetnica i ljetnica, a najljepši su samouvjereni ljiljani i sramežljive hortenzije te začinsko bilje koje širi svoje miomirise obrubljeno zelenom živicom od šimšira.

Drvoredi s bogatim krošnjama drveća savršena su mjesta u vrućim ljetnim danima među kojima se nalaze i skrovite sjenice koje mogu poslužiti za ugodno i neometano čitanje knjiga ili mini piknik.

Izdvojeno:

> U regiji Veneto ima preko 1000 villa, a uzduž kanala Brenta čak njih 44
> U kraju Veneto i dan danas pojedini predjeli korite se kao lovišta
> U mnogim vrtovima nije neuobičajeno da se priređuju glamurozni koncerti, kazališne predstave, ali i različite svečane proslave
> Najveći broj najljepše izrađenih freski pronalaze se upravo u vrtovima Veneta, a na njima su ovjekovječeni običaji života iz nekih davnijih vremena
> Ne propustite turistički obilazak kočijom

Fotografije: dvdbramhall, be_am25
Elisabetta, villa emo
Alessio Miatto, Shaun Merritt, trinchetto

Facebook Like Button