Ove su tri opere najgledanije i najomiljenije u svjetu

Riječ opera dolazi iz latinskog jezika i znači djelo (lat. opus) što je zapravo umjetnička forma koja spaja glazbu, pjevanje, dramu, poeziju, likovni izraz, a često i ples.
Ovaj kompleksan spoj čini izvedbu opere magičnim iskustvom za sva ljudska osjetila.

Talijanska Firenca srce je rane povijesti opere

Firenca je postala rodno mjesto opere krajem 16. stoljeća, kao rezultat spajanja triju kulturnih linija: izgrađena kazališna tradicija, jačanje pokreta građanskog humanizma i izražen osjećaj stanovnika Firence prema glazbi.
Prva opera bila je opera Daphne skladatelja Jacopa Perija, izvedena 1598. godine.

Talijanski filmski redatelj Franco Zeffirelli je u svojoj autobiografiji upozorio na to da se opera ne smije shvatiti previše doslovno: “Niski muškarci u oklopnim odjelima i punašne žene u šifonskim haljinama koji pjevaju o antičkom Egiptu ne daju smisao na jednoj razini, ali oni nam mogu otkriti emotivnu konfuziju i odanost, prirodu moći i sažaljenja, koji se ne bi mogli tako dirljivo izraziti na bilo koji drugi način.”

Najljepše opere svijeta

Uplovite u svijet opere s poznatim djelima Aida, Carmen i Madama Butterfly.

Opera Aida skladatelja Giussepe Verdia

aida
Aida je opera u četiri čina slavnog talijanskog skladatelja Giussepea Verdija koji je svojedobno primio proviziju za ovu operu od egipatskog vladara Ismai’ila Pashe, a koji je htio da se njome svečano otvori operna kuća Khedivial.

Nažalost, premijera opere bila je odgođena zbog francusko-pruskog rata.
Operna kuća Khedivial je tako otvorena drugom Verdijevom operom Rigolettom, a prva izvedba opere Aida bila je izvedena krajem 1871. godine.

Opera Aida zapravo je priča o ljubavi i odanosti te o kušnji na koju su stavljeni glavni junaci.
Etiopska princeza Aida je predana u ropstvo odmah po svom dolasku u Egipat.
Vojni zapovjednik Radames mora birati između svoje odanosti prema faraonu i ljubavi prema Aidi.

Samu Aidu također muče podvojeni osjećaji. Rastrgana je između ljubavi prema svom ocu i zemlji te ljubavi prema Radamesu, koji je proglašen vođom vojske koja treba napasti Etiopiju. Ljubavni trokut nastaje kada se faraonova kćer Amneris zaljubi u Radamesa, ali on joj ne uzvrati osjećaje.

Opera Carmen Georgesa Bizeta

carmen
Carmen je opera u četiri čina francuskog skladatelja Georgesa Bizeta koja je premijerno izvedena 1875. godine.

Libreto opere temelji se na istoimenoj noveli iz 1845. godine, pisca Prospera Mériméea, a prve reakcije publike i kritike na operu bile su nažalost loše, obje strane smatrale su je nemoralnom i vulgarnom.

Kritičari se nisu slagali sa scenama u kojima žena puši cigaretu u javnosti i sudjeluje u fizičkom obračunu.
Nadalje, rekli su kako je opera profinjena umjetnost, a ne ona koja se bavi propalicama i nitkovima.

Bizet je imao samo 36 godina kada je opera premijerno izvedena i osjećao se obeshrabrenim i poraženim nakon što je čuo kritike. Nažalost, umro je točno tri mjeseca nakon premijere radi srčanih problema, uvjeren kako je napisao najveći promašaj u povijesti operi.

Radnja opere događa se u Sevilli, Španjolskoj.
Vojnik Don Jose postaje očaran ljepotom slobodoumne djevojke Carmen. U toj zanesenosti čak završi u pritvoru jer nije ništa poduzeo nakon što je Carmen napala neku ženu nožem.

Nakon izlaska iz pritvora napušta službu samo da bi bio sa voljenom Carmen. Ali ona je prevrtljivih osjećaja i svidi joj je toreador Escamillo. Rasplet događaja vodi do tragičnog kraja. Don Jose se ne može pomiriti s novonastalom situacijom i ubija Carmen.

Opera Madama Butterfly Giacomo Puccinia:

butterfly
Madama Butterly je opera u tri čina talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija, a libreto opere temelji se na istoimenoj kratkoj priči Madama Butterfly, pisca Johna Luthera Longa.

Originalna verzija opere u dva čina premijerno je izvedena u opernoj kući La Scala u Milanu 1904. godine, a publika ju nije dobro prihvatila tako da Puccini radi određene preinake. Između ostalog, zadnji čin je podijelio na dva čina. Nova je verzija opere izvedena svega tri mjeseca kasnije i doživjevši ogroman uspjeh.

Radnja opere smještena je u Nagasakiju. Časnik američke mornarice Pinkerton ima u planu oženiti gejšu Madama Butterly, pravog imena Ciocio-san.

Ona je petnaestogodišnja djevojka, puna topline i ljubavi i istinski se veseli njihovom braku.
A Pinkerton je u potrazi za užitcima te namjerava ostaviti mladu djevojku nakon što pronađe primjerenu ženu u Americi.

Nakon ceremonije vjenčanja, na scenu dolazi mladenkin ujak, budistički svećenik. On ju proklinje zbog toga što je napustila svoju vjeru i prešla na kršćanstvo.
Kasnije Pinkerton odlazi u Ameriku. Madame Butterly odgaja njihova sina Dolorea uz pomoć sluškinje Suzuki i svakodnevno iščekuje bilo kakve vijesti o Pinkertonu.

U zadnjem činu Pinkerton se vraća iz Amerike sa svojom novom ženom, nakon tri godine izbivanja. Ona želi posvojiti Dolorea i brinuti se za njega u Americi. Madama Butterfly je slomljena takvom odlukom te se probada mačetom.

Autor: Sara Gorupec
Fotografija: Aktiv I Oslo.no, La maldición de Sísifo, Greek National Opera, Patrick Huber

Facebook Like Button