Toskana mjesto za vječne romantičare

U središnjoj Italiji smjestila se regija poznata po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku.

Riječ je o Toskani u kojoj se nalaze poznati gradovi poput Firence, Pise, Ferrare i Siene.

Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa- Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i pokrajine Firenca koja je ujedno i glavni grad te najgušće naseljeni dio regije.

Ono što obilježava krajolik Toskane te je tipičan za taj kraj su prekrasni brežuljkci, vinogradi, planine, čempresi, lavanda i masline. Toskana je poznata i po brojnim dvorcima, palačama i parkovima, vrtovima, od kojih je savršen primjer renesansni vrt Boboli izgrađeni za obitelj Medici. Svakako se kraj može pohvaliti i brojnim zaštićenim prirodnim područjima i nacionalnim parkovima.

toskana-1

Na području od oko 23 tisuće km² živi više od 3 i pol milijuna stanovnika, koji se između ostalog u velikoj mjeri bave turizmom pa se tako ovdje mogu pronaći verzije kulturnog, ruralnog, enološkog i gastronomskog turizma.

Povijest pokraine Toskana

Toskana je nekada bila domovina Etruščana, a brojni vladari kroz povijest borili su se za ovo područje u kojem su umjetnost i trgovina oduvijek cvjetale. Za vrijeme vladavine obitelji Medici, Toskana je postala veliko vojvodstvo, a u 19. stoljeću bila je i republika.

Bogata povijest utjecala je na arhitekturu i umjetnost pa se tako povijesna jezgra Firence, Siene, San Gimignanoa, Pienza, Val d’Orcia i Katedralni trg u Pisi nalaze na listi UNESCO kao zaštićene kulturne baštine.

toscana

Pisa i Firenca ponose se nadimkom „gradovi umjetnosti“, dok neki Firencu od milja nazivaju „kolijevkom renesanse“. U Toskani su djelovali Da Vinci, Michelangelo i Botticelli koji su ostavili neizbrisiv trag na području kulture i umjetnosti.
Katedrale, fascinantne vile i crkve, samo su dio toskanske arhitekture, dok se svaki grad ponosi nekim svojim jedinstvenim obilježjima.

zgrada-toskana

Firenca je glavni grad pokraine Toskane, a dovoljno govori da je on u cijelosti jedan veliki spomenik kulture, renesanse i umjetnosti. Brojni umjetnici ovdje su ostavili svoj trag, a arhitektura i znamenitosti i danas ostavljaju bez daha.

Ponte Veccio najstariji most u tom gradu svakako je je nezaobilazan u razgledu, zatim Katedrala Santa Maria del Fiore, baptisterij, zvonik, gradska vijećnica i brojne crkve, samo su dio prekrasne firentinske arhitekture.

Pisa je tako poznata po Kosom tornju, romaničkoj Katedrali uzašašća Svete Marije i krstionici, Lucca se ponosi pisansko – romaničkom crkvom San Michele in Foro, Arezzo crkvom San Francesco s freskama Piera della Francesce.

pisa

Siena je poznata je po trgu Piazza del Campo te jednoj od najvećih talijanskih katedrala, a neki ju smatraju jednim od najljepših srednjovjekovnih gradova u Italiji.

Gastronomija i vina

Toskana je, osim po kulturi, poznata i po gastronomiji i enologiji. Što se tiče gastronomije, neke od osnovnih namirnica, koje se najčešće upotrebljavaju u kulinarstvu, su maslinovo ulje, povrće, sirevi, tjestenina i začini. Svakako je za naglasiti da je maslinovo ulje izvanredne kvalitete i sastavni je dio velikog broja jela.

gastronomija-toscana

Najpoznatiji sirevi su Ricotta, pecorino, ovčiji sir koji se dijeli po starosti, a stavlja se primjerice u rajčice sušene na suncu ili se pere u vinu te time dobiva specijalan okus. Taj kraj poznat je i po odličnim vrganjima koje zovu porcini i po cijenjenim tartufima.Toskanska kuhinja poznata je po igri bojama i korištenju svježih namirnica koje se izvrsno sljubljuju s umacima i crnim vinom.

vinogradi-toscana

Po pitanju vina, Toskana je jedna od najpoznatijih vinskih regija na svijetu. Poznati su po crvenom vinu Brunello di Montalcino i Chianti vinima od sorte sangiovese. Za koje god toskansko vino se odlučili, sigurno nećete pogriješiti.

Ako se želite nagraditi putovanjem koje će vas oplemeniti te utjecati na sva vaša osjetila onda je regija Toskana idealno mjesto za to. Prekrasna priroda i arhitektura, mirisi lavande i začina, okusi vina i maslinova ulja, večere uz glazbu i šetnje ulicama najbolja su pozivnica za odmor i nadahnuće u jednoj od najljepših regija Italije.

Izdvojeno

Nikako ne propustite pogledati najpoznatiji sajmove i tržnice. Osobito je poznat Mercato dell’Antiquariato gdje se prodaju savšeni primjerci antikviteta pa i sami dragulji. Održavaju se u Arezzu, Pisi i Lucci.

Kupovina proizvoda od kože izaziva u Firenci pravo uzbuđenje, jer na Piazza di Croce i okolnim ulicama možete pronaći najfinije izrađene komade. U Scuoli del Cuoiomajstori izrađuju predmete ispred svojih kupaca.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button