Toskana dom najpoznatijih vina Italije

Toskana – mjesto najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda, i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima.

Toskana nam pruža milijun mogućnosti za uživanje svih naših osjetila zahvaljujući vrijednosti široke palete plemenite kapljice koja nosi svoju ljepotu i brzo zagrije dušu.

Mnogi prestižni proizvođači podarili su svijetu, zajedno sa prirodom okuse koji se pamte i ne zaboravljaju samo tako. A vrijeme je da se mi upoznamo samo s kapljicom mora što pruža predivna Toskana.

Neka od najpoznatijih područja iz kojih nam dolaze odlična vina su:

Chianti Classico
Chianti Rùfino
Brunello di Montalcino
Vino Nobile di Montepulciano
Morellino di Scansano
Bolgheri

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crveno vino iz grada Montalcina u Toskani. Rađeno je od sorte grožđa Sangiovese. Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najraširenijih kultivara Italije. Ne uspijeva nigdje tako dobro kao u Toskani.

Pod zaštitom je oznake DOCG . Puno zahtijeva se mora ispuniti kako bi Brunello nosio oznaku DOCG. Brunello di Montalcino ne smije biti pušten na tržište, to jest ne smije se pustiti u prodaju ako nije odležao minimalno pet godina, odnosno šest ako se radi o vinu Brunello di Montalcino Riserva.

Za to vrijeme mora provesti najmanje tri godine u drvenoj bačvi od hrasta ili kestena, te četiri mjeseca u boci, a šest mjeseci ako se radi o Riservi. Brunello je vino koje ima jako moćno tijelo, duboku boju, glatke tanine. Mirisi u čaši se kreću od čokolade, trešnje, maline, do ljubičice i kože.

Maksimalna proizvodnja grožđa po jednom ha mora biti manja od osam tona, tako da daje oko 52 hl/ha vina. Brunello di Montalcino ima odličan potencijal starenja, te što ga duže čuvate okus će biti bolji. Treba mu barem desetljeće u boci kako bi tanini postali glatki.

Svakako ga dekantirajte sat vremena ako ne i duže prije uživanja u čaši. S obzirom da je vino Brunello jako skupo, za početak probajte Rosso di Montalcino koje je svježije i puno jeftinije vino

PROIZVOĐAČI VRIJEDNI PREPORUKE:
Biondi – Santi
Altesino
Banfi
Poggio Antico
Costanti
Antinori Pian delle Vigne
Mocali Vigna delle Raunate
Casanova di Neri

Kod nas, u Hrvatskoj u boljim vinotekama možete također pronaći odlične Brunelle, kao na primjer u Mohor vinoteci Brunello di Montalcino Donatella Cineli Colombini, u Vino.hr-u Mocali Brunello di Montalcino ili Casanova di Neri Nuova, čija je 2001. osvojila od prestižnog Wine Spectatora prvo mjesto Top 100 rang – liste najboljeg vina svijeta za 2006 godinu, u Vivatu Antinori Pian delle Vigne.

wine toscanaKako bi se lakše snašli čitajući etiketu s vina, mogu vam biti od pomoći oznake sustava nadzora kakvoće vina, koje obuhvaćaju uvijete i norme koje neka vina moraju ispuniti.
Kao na primjer, definiranje vinogradskog položaja, dopuštanje korištenja pojedinih sorti grožđa, utvrđivanje sadržaja alkohola ili definiranje dopuštenog uroda grožđa i dr. Slijede oznake od najviše kategorije koja su ujedno najskuplja:
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) što u kategorizaciji vina označava najvišu oznaku za kontrolirano i garantirano podrijetlo. Postoje još i oznake DOC (Denominazione di Origine Controllata) koji ukazuje na oznaku kontroliranog podrijetla vina. Zatim, IGT (Indicazione Geografica tipica) označava oznaku za vina s kontroliranim podrijetlom grožđa tipičnog za regiju iz kojeg dolazi, te Vino di tavola, ili stolna vina.

Ako želite vaše nepce iznenaditi i pomilovati kušajte vina  oznakom DOCG : Brunello di Montalcino, Chianti, Chianti Classico,Morellino di Scansano, Vernaccia di San Gimignano, Carmignano.

Iz predivne Toskane još nam dolaze odlična vina Chianti i Chianti Classico. Chianti vina slove kao najslavnija vina Toskane.

Suha su, te variraju od lakšeg do punog okusa. Također su od sorte sangiovese, uz mali dodatak canaiola,trebbiana toscano i malvasia del Chianti. 2005.godine ukinuta je uporaba bijelih sorti trebbiano toscano i malvasia del Chianti.

Vino ima poseban voćni karakter. Miris podsjeća na ljubičice, trešnje, a okusom na višnje. Vina nisu preskupa i odlična su vrijednost za novac.

OVDJE proučite i više o degustaciji vina u Toskani

PROIZVOĐAČI VRIJEDNI PREPORUKE:
Barone Ricasoli
Frescobaldi
Isole o Olena
Ruffino
Le Massa
Badia a Coltibuono
Melini
Antinori

Upoznajmo se još sa Supertoskancima

Super – Tuscans vina su kultna vina. S obzirom da se u proizvodnji vina ne koriste domaće sorte, nisu priznata u talijanskom klasifikacijskom sustavu, odnosno ne ispunjavaju uvijete da nose oznaku DOC te stoga nose oznaku stolnih vina.

Super – Tuscans su jako cijenjena i skupa vina od bordoških sorti grožđa, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
Naravno uz dodatak sangiovesa. Od proizvođača do proizvođača se razlikuje koje sorte će se i u kojem će ih postotku koristiti te se tako i razlikuje stil svakog vina.
Neka od najpoznatijih supertoskanaca su Sassicaia, Ornellaia,Masseto, Solaia, Tignanello, Sammarco, Grattamacco, Cepparello i mnoga druga.

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button