Portugal zemlja za užitak veličanstvenog Porta

Somelijerka Jelena Šimić Valentić vodi nas u svijet raskošnih vina Portugala.

Kad ste zadnji put bili u restoranu, da li ste vašu večeru završili čašom porta?

Ako jeste, onda vaše oduševljene sigurno traje i nekoliko sati od kušanja ovog jedinstvenog vina, a okus se ne zaboravlja samo tako.
Na sam spomen Portugala, misli mi odmah skreću na veličanstveni Porto iz regije Douro na sjeveru Portugala. No, Portugal nije samo Porto.

S otoka Madeira, dolazi nam istoimeno specijalno vino savršenog okusa koji se pamti dugo, dugo u ustima nakon ispijanja.
Ovisno o kakvom stilu se radi Madeira može biti jako suha – Sercial, malo manje suha – Verdelho, srednje slatka – Bual ili slatka Malvasia.
Takvi se okusi ne zaboravljaju samo tako i vjerujte morate ih doživjeti.

Još je jedno interesantno vino s istoimenoga otoka Vino Verdhe koje je vrijedno spomena. To su vina bogatih kiselina, dakle, reskih i svježih okusa.

Vodim vas u zemlju s tisuću mogućnosti, upoznati ćemo se s dosad nepoznatim sortama grožđa za koje sigurno niste čuli, kroz ovaj tekst naučit ćemo pročitati etiketu s vina, a ono najvažnije upoznati ćemo okuse portugalskih vina.

Glavne crvene sorte grožđa Portugala:

Touriga Nacional
Tinta Roriz (Tempranillo)
Baga
Touriga Franca (Francesa)
Tinta Barroca

Glavne bijele sorte grožđa:

Alvarinho
Trajadura
Azal Branco
Arinto
Loureiro

Najvažnije vinske regije Portugala:

Sjever, rijeka Douro i Porto
Dão, Bairrada i Središnji dio
Jug
Madeira

Nekoliko najčešćih oznaka koje vam mogu pomoći da bolje razumijete etiketu vina

:
Colheita – oznaka berbe, godište vina
Doce – slatko
Rosado – roze vino
Séco – suho vino
Tinto – crveno vino
Branco – bijelo vino
Quinta – vlasništvo vinarije
Verde – mlado vino
Vinha – vinograd
Adega – podrum
Pipas – bačve od 550 l koje se koriste za dozrijevanje porta
Lagares – drvene niske i široke posude u kojima se nekada nogama gazilo grožđe
Garrafeira – oznaka je za vina bolje kvalitete – reserve koja su odležala u bačvi najmanje dvije godine i godinu u boci za v+crvena vina a za bijela šest mjeseci odležanih u bačvi i šest mjeseci u boci.

BOŽANSTVENI PORTO
Porto je pojačano crveno vino izraženih aroma koje spada u kategoriju specijalnih vina.

Porto, ovisno o stilu, slatko je vino, koje ima jako puno tanina.
Poro se dobiva od crvenih sorti grožđa, čak preko njih četrdesetak koji dolaze iz regije Douro.
Porto s oznakom vintage je porto izvrsne kvalitete i kakvoće koji je proizveden od jedne godine berbe koja je označena na etiketi.

Možete ga čuvati dobro skladištenog u vašem podrumu i do trideset, četrdeset godina.
Oznaka L.B.V. označava Late Bottled Vintage, koji se dobiva blendiranjem vina jedne berbe, također još jedan izvrstan kvalitetni porto.

Neki od poznatih stilova koje morate znati s obzirom na dozrijevanje porta u drvu su ruby, tawny i white porto

Ruby porto, crveni mladi porto dozrijeva oko tri godine u bačvi i jako je snažnog i voćnog okusa. Ako želite krenuti s portom ovo je idealno vino za početnike.

Tawny porto je narančastosmeđe boje, specifičnog je okusa i bogatog bouqueta. Porto preporučujem dekantirati, jer najčešće, u boci možete pronaći puno sedimenta.

Neke od najboljih godina porta su: 1963.,1970.,1977.,1983.,1985.,1991.,1992.,1994.,1997.,2000.,2003.,2004.,2005.,2007.,2008.

Neki od najvažnijih proizvođača porta su: Ramos Pinto, A.A. Ferreira, Churchill,Graham…

A sada, trkom u vinoteku, i kupite svoju bocu porta koju možete otvoriti odmah ili je čuvati godinama i uživati u raskošnim okusa koju krije.

Piše: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Jelena Šimić Valentić