Madeira rajski otok usred Atlantika na koji jednom morate otputovati

Putovanje na fantastičan otok nevjerojatnih krajolika – Madeira na najbolje!
Madeira je blizu, a toliko daleko da se doima kao da je iz nekog drugog svijeta. Zelena i brdovita, a opet toliko drugačija da ju svakako treba posjetiti.

Madeira je, uz Porto Santo, jedini naseljeni otok usred Atlantskog oceana, impresivnih pejzaža i šarolikog krajolika koji je zadivljujući. Madeira je ujedno i autonomna portugalska regija koja čini integralni dio Europske unije kao njena periferna regija.

Za one koji žele više saznati o Portugalu

Portugal najpoželjnija destinacija za putohooličare iz cijelog svijeta

brdovit otok madeira

Madeira je glavni od 4 otoka istoimene regije usred Atlantika koja se nalazi oko tisuću kilometara daleko od obale Portugala. Otočje kao autonomna regija pripada Portugalu i dio je Europske unije.

porto santo plaza otok portugal madeira

Drugi naseljeni otok je Porto Santo

Najbliže kopno su Maroko na istoku i Tenerife na jugu. Klima na Madeiri je idealna: prosječna temperatura je 20 °C što znači da nema velikih vrućina, ali ni hladnih zima. Otok je poput zelene mrlje na modrom tkivu Atlantskog oceana jer tamo vlada vječno proljeće.

UPOZNAJTE MAROKO KROZ VIRTUALNU ŠETNJU
Maroko iz kauča, virtualna šetnja pustinjom, planinom i tajnovitim gradovima

Funchal glavni grad madeira otoka

Upoznajte Madeiru i njen glavni grad Funchal

Glavni grad Funchal smješten je na južnoj strani otoka. Svojom arhitekturom i načinom života pravi je europski grad. Najpoznatiji stanovnik rođen na otoku je nogometaš Christiano Ronaldo u čiju čast je podignut spomenik. Madeira zapravo znači šuma jer je ovaj brdoviti otok uglavnom prekriven gustim stablima.

maderia otok atlantik

Iz Funchala do kraja naselja u brdima vozi žičara koja služi turistima, ali i domaćim stanovnicima za transport. Iznad samog grada su brda visine 1200 metara.
Čitav otok izrazito je brdovit. U neke se dijelove i danas može samo pješke. Planinarima i šetačima je Madeira idealno odredište.

madeira trznica

Zanimljivo je posjetiti gradsku tržnicu Mercado Dos Lavradores i provjeriti bogatu ponudu. Na otoku rastu gotovo sve vrste egzotičnog voća i povrća. Ribarnica je spektakl, a cijene takve da bi najradije ponio kofer riba nazad kući.

funchal grad na otoku madeira

Povijesna zona Funchala nalazi se oko avenije Arriaga. Crkve i muzeji te katedrala Se do Funchal iz 15. stoljeća glavne su turističke atrakcije. Šetnja avenijom daje uvid u svakodnevni život živopisnog grada. Vrlo lijepa je Avenia Do Mar na čijem se kraju nalazi donja stanica žičare.

botanicki vrta funchal madeira

Botanički vrt od kojeg zastaje dah

Botanički vrt jedan je od ljepših koje sam vidio. Na impresivnih 35 tisuća kvadratnih metara nalazi se više od 2.000 raznih biljnih vrsta iz cijelog svijeta.

Što treba kušati od jela na Madieri

Razumljivo da je zbog geografskog položaja usred Atlantika glavna hrana riba. Najčešće se jede tuna ili neka srodna vrsta velikih riba te hobotnice. More oko otoka je bogato školjkama i rakovima.

Funchal botanicki vrt

Obično je najbolja morska hrana u sjevernim morima pa ni Madeira nije iznimka. Zapravo je jedno od najboljih odredišta za sve ljubitelje morskih delicija.
Tipična jela Madeire su: juha od luka i rajčice, odrezak od tune, file od ribe Scabbard s bananom te razne vrste tropskog voća.

jela na madeira

Upoznajte vina Madiere

Uz hranu naravno ide vino po kojem je otok postao poznat diljem Europe, a naročito u Ujedinjenom Kraljevstvu. Postoji više od 30 sorti. Madeira je kolokvijalno ime za vino koje dolazi s ovog otoka.

vina otoka madeira

Najpoznatije vrste grožđa od kojih se radi vino na Madieri – Sercial, Verdelho, Bual i Malmsey

Vina su uglavnom suha – Sercial i Verdelho, no mogu biti i slatka koja se piju nakon obroka poput konjaka. Vinarstvo je na Madieri nastalo u sedamnaestom stoljeću nakon prvih putovanja između Europe i Amerika. Otok je bio važna stanica za opskrbu brodova.

Kako rakija i vino na Madieri idu ruku pod ruku

Da bi bila stabilna u transportu, dodavane su razne rakije. Bačve bi se hladile i zagrijavale kako bi brodovi prolazili kroz različita klimatska područja. Zbog tih utjecaja je vino Madeira bilo specifičnog okusa i vrlo popularno pogotovo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vino se intenzivno koristi u pripremanju lokalnih specijaliteta, za umake i salate. U američkim kolonijama je posebno popularno piće bilo Madeira punč.

pejzaz madeira otok

Kamo na izlet na Madieri

Izleti su orijentirani na zapad ili istok od glavnog grada. Na zapadu je dobro posjetiti malo ribarsko selo Camara de Lobos, visoku stijenu nad oceanom Cabo Girao, selo Ribeira Brava smješteno usred polja šećerne trske te gradić Porto Moniza poznatog po prirodnim bazenima s morskom vodom i ribarskom lukom.

Paúl da Serra planinski prijevoj madeira

Veličanstvena priroda se mijenja iza svakog zavoja. Upravo taj spoj zelenih planina i modrog oceana ono je što ćete pamtiti zauvijek. Povratak je cestom preko 1400 metara visokog planinskog prijevoja Paúl da Serra.

Što vam pruža obala Madiere

Na drugu stranu od grada treba krenuti prema Pico de Areirra s kojeg se pruža pogled na otok. Nacionalni park Ribeiro Frio je područje bujne autohtone vegetacije koju treba doživjeti. Sela Faial i Santana, koja je poznata po trokutastim kućama, nalaze se na drugoj strani otoka.

Ribeiro Frio nacionalni park madeira

Riječ više o Madeira otočju

Madeira je epidemiološki vrlo sigurna jer je korona gotovo nije dotakla. Testira se svaki putnik prije dolaska na otok.

Upoznajte još jedan božanstveni otok usred oceanaCabo Verde Zeleni rt ljepote

Otputujte 5 dana posebnim zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Zagreba na Madeiru
Datum putovanja: 22.9. – 26.9.2021.

1.DAN – ZAGREB – FUNCHAL (MADEIRA, PORTUGAL)
Sastanak putnika u jutarnjim satima u Zračnoj luci Franjo Tuđman s predstavnicima agencije Obzor putovanja. Prijava na let i polijetanje posebnog zrakoplova Croatia Airlinesa za Funchal (Madeira). Po dolasku na Madeiru organizirani transfer do hotela i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje

2. DAN – FUNCHAL

Nakon doručka odlazak na poludnevni razgled Funchala, zaljubljenicima u nogomet poznatog i kao rodni grad Cristiana Ronalda!

U središtu Funchala posjet gradskoj katedrali Sé; ljepota njene arhitekture proizlazi iz spajanja hispano-arapskog i gotičko-romaničkog stila. Izgrađena je 1514. godine, a krasi je jedan od najljepših crkvenih stropova, s impresivnim rezbarijama od cedrovine. Izlet se nastavlja posjetom gradskoj tržnici – štandovi sa cvijećem, svježim voćem i povrćem, ribe i morski plodovi Atlantika, među kojima se ističe riba „espada”. Nakon tržnice, posjetit će se tvornica vezenih rukotvorina, gdje se mogu vidjeti prekrasni dizajni preneseni na tkaninu, kao i postupak dorade.

U nastavku razgleda posjet Botaničkom vrtu (ulaznica uključena u cijenu) čiji položaj pruža idealne uvjete za rast bujne vegetacije i iz kojeg se pruža pogled na očaravajuči krajolik zaljeva Funchal i okolne planine. Vrt broji više od 2000 egzotičnih biljaka sa svih kontinenata – orhideje, kale, magnolije, cvijet rajske ptice, azaleje, bromelije, kaktusi, palme, paprati i mnoge druge.

Poludnevni razgled grada završava posjetom vinskom podrumu uz kušanje vina Madeire. Povratak u hotel i slobodno poslijepodne. Noćenje.

3. DAN – FUNCHAL – CJELODNEVNI IZLET PO ZAPADNOM DIJELU OTOKA MADEIRA, PORTUGAL (Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Porto Moniz, Paul de Serra)

Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet po zapadnom dijelu otoka. Vožnja obalnom cestom prema malom ribarskom mjestu Câmara de Lobos, poznatom po terasastim nasadima banana i vinove loze. Usputno zaustavljanje u Cabo Girão, najvišoj morskoj stijeni u Europi i drugoj po visini na svijetu (580 m). Nastavak vožnje do primorskog sela Ribeira Brava smještenog usred nasada šećerne trske iz kojeg, nakon kratke pauze za razgled, slijedi uspon do Serra de Água i Encumeade. Od tamo se za vedrog dana može uživati ​​u pogledu na sjevernu i južnu obalu otoka.

Nastavak vožnje prema obali do Porto Muniza s prirodnim morskim bazenima koje je oblikovala lava. Pauza za ručak u lokalnom restoranu (piće uključeno). Nakon ručka povratak prema Funchalu preko 1400 m visokog planinskog prijevoja Paúl da Serra.

Dolazak u Funchal kasno poslijepodne. Fakultativno odlazak na večeru u tipičan lokalani restoran. Uživanje u tradicionalnim jelima, kao što je „Espetada“ (marinirana junetina na ražnju), upotpunit će plesači folklora. Noćenje.

4. DAN FUNCHAL

Slobodan dan za samostalno razgledavanje, kupovinu ili jednostavno uživanje u brojnim aktivnostima koje nudi ovaj predivan otok. Uz nadoplatu mogućnost odlaska na jedan od dva fakultativna izleta.

Cjelodnevni izlet TREKKING RABAÇAL LEVADA započinje vožnjom preko visoravni Paúl da Serra do doline Rabaçal. Zaustavljanje kod pansiona Rabaçal odakle slijedi šetnja kroz prekrasnu prirodu do vodopada Risco i dalje po uređenim stazama do „Levada 25 Fontes“ (Staza 25 slapova). Na kraju šetnje dolazimo do malog jezera u dnu litice s koje se u jezerce spušta 25 prirodnih slapova. Kratak predah za uživanje u očaravajućoj prirodi. Na povratku do vozila put vodi kroz tunel koji služi za dopremanje vode na južnu stranu otoka. Ukoliko volite aktivan odmor u prirodi, ovu turu svakako preporučujemo. Trajanje ture je otprilike 8 sati.

Cjelodnevni izlet po istočnom dijelu otoka traje oko 8 sati, a započinje vožnjom prema Pico de Areeiro, trećem najvišem vrhu otoka (1810 m) s kojeg se za vedrog dana pruža veličanstven pogled na cijelu Madeiru. Nastavak vožnje kroz „Laurissilvu“ (najveću preostalu endemsku suptropsku šumu lovora na Madeiri) do parka prirode Ribeiro Frio (Hladni potok), područja bujne, autohtone vegetacije. Mogućnost posjeta uzgajalište pastrva (uz nadoplatu).

Slijedi ručak u lokalnom restoranu (piće uključeno) u pitoresknom gradiću Faial. Nastavak vožnje prema Santani, selu poznatom po karakterističnim trokutastim kućama sa slamnatim krovovima i slikovitim vrtovima koji predstavljaju jednu od tradicionalnih slika otoka. Nakon Santane odlazak do Ponta de São Lourenço, prirodnog rezervata s prekrasnim panoramskim pogledom na Atlantik i spektakularnim formacijama vulkanskih stijena.

Povratak u hotel u Funchal. Noćenje.

5. DAN FUNCHAL – ZAGREB

Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite programe. Preporučamo doživljaj jedinstven za Madeiru – vožnju u najstarijem prijevoznom sredstvu na otoku – Carros de Cestos – drvenim kolicima kojima ćete iskušati adrenalinsku vožnju spuštanjem uskom, strmom stazom (uz doplatu). Do lokacije za početak vožnje stiže se žičarom iz Funchala.

U poslijepodnevnim satima organizirani transfer do zračne luke Madeira. Prijava na izravan let posebnim zrakoplovom Croatia Airlinesa za Zagreb.

First Minute* cijena putovanja na Madeiru po osobi u dvokrevetnoj sobi: 6.450 kn

*FM popust 400 kn vrijedi za rezervacije do 30 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 6.850 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.190 kn

Cijena za djecu od 7 do 12 godina na pomoćnom ležaju: 6.270 kn

Cijena za odraslu osobu na pomoćnom ležaju: 6.650 kn

Cijena uključuje:

> prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Zagreb – Funchal – Zagreb
> zrakoplovne pristojbe
> 4 noćenja s doručkom u hotelu FourViews Monumental hotel 4* (https://www.fourviewshotels.com/en/monumental/) ili sličnom u dvokrevetnim sobama
> transfer zračna luka – hotel – zračna luka
> poludnevni razgled grada u Funchalu uz lokalnog vodiča, ulaznicu za Botanički vrt u Funchalu i probu vina
> cjelodnevni izlet po zapadnom dijelu Madeire uz lokalnog vodiča i uključenim ručkom
> voditelje putovanja na hrvatskom jeziku
> lokalne vodiče na engleskom jeziku
> troškove organizacije, pripreme putovanja i jamčevine

<

Cijena ne uključuje:
– doplatu za jednokrevetnu sobu: 1.190 kn

– doplatu na redovnom letu iz Splita*: 1.029 kn po osobi

– doplatu na redovnom letu iz Dubrovnika*: 1.060 kn po osobi

– ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene

– karte javnog prijevoza

– fakultativne sadržaje te osobne troškove

*vrijeme polaska posebnog zrakoplova bit će usklađen sa vremenima leta na redovnim linijama Croatia Airlinesa

S Obzorom ste sigurni: u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika i nerealizacije putovanja, uplaćeni novac bit će vraćen u cijelosti.
MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 130

Fakultativni sadržaji:
– doplata za 4 večere u hotelu: 950 kn po osobi

– izlet trekking Levada Rabaçal: 175 kn po osobi (minimalni broj prijavljenih putnika 50)

– cjelodnevni izlet po istočnom dijelu otoka Madeira: 310 kn po osobi (minimalni broj prijavljenih putnika 50)

– večera u lokalnom restoranu s folklornim programom: 330 kn po osobi

– vožnja Carros de Cestos 17 eur po osobi, karta za žičaru 11 eur po osobi (plaćanje na licu mjesta)

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:

- Gotovinom i kreditnim karticama jednokratno
- PBZ Visa ili Maestro, ZABA MasterCard, Visa, Maestro ili Diners
- do 6 rata bez kamata
- od 7 do 12 rata uz uvećanje 5%

Većina hotela smještena je oko Estrada Monumental zapadno od središta grada – Four Views Monumental 4*

Program čarter putovanja agencije Obzor

Uvjeti za ulazak na Madeiru na dan 16.7.2021, uvjeti ulaska na Madeiru (Republika Portugal):
Po dolasku na Madeiru obvezan je besplatan PCR test za Covid-19 i mjerenje temperature. Rezultat testa putniku će biti poslan u roku od 12 sati na broj mobitela koji je ostavljen kao kontakt broj, a za to vrijeme putnik ne smije napuštati hotel.

Sljedeće kategorije putnika su izuzete od testiranja po dolasku na Madeiru:

- putnici koji sa sobom imaju potvrdu o negativnom PCR testu napravljenom u matičnoj zemlji u za to ovlaštenim ustanovama, a koji ne smije biti stariji od 72 sata
- putnici koji imaju liječničku potvrdu da su preboljeli COVID-19 te da nije prošlo više od 90 dana od pojave simptoma
- potvrda o cijepljenju protiv COVID-19

Što se tiče povratka, treba imati ili;

- negativan PCR test
- potvrdu da si prebolio
- da si cijepljen
- brzi antigenski test

Uz to, SVAKI PUTNIK stariji od 12 godina mora ispuniti FCS obrazac (zbog postupaka za dobivanje QR koda) od 48 do 12 sati prije leta za Madeiru, koji se može naći OVDJE.
Svaki putnik mora najprije preuzeti aplikaciju na svoj telefon, registrirati se i urediti profil, a zatim ispuniti obrazac. Obrazac je na engleskom jeziku, a popunjava ga svaka odrasla osoba zasebno (maloljetnici do 12 godina koji putuju s roditeljima – moraju se dodati u isti obrazac s roditeljima).

Važno je da u obrascu navedete putnu ispravu s kojom ćete putovati. Nakon popunjavanja obrasca, dobit ćete poruku potvrde o uspješno ispunjenom obrascu i QR kod za svakog putnika, koji se mora predočiti osoblju zračne luke (tiskana ili mobilna verzija) prilikom slijetanja na Madeiru (bez koda ne možete ući u zemlju). Popunjavanje elektronske najave za ulazak u Portugal obvezujuće je za sve putnike. U aplikaciju također možete prenijeti (uploadati) svoj negativni PCR test.

Travel Advisor – Lifestyle

Facebook Like Button