Portugal najpoželjnija destinacija za putohooličare iz cijelog svijeta

Portugal je zemlja melankoličnih tonova i bogate povijesti i spektakularnih znamenitosti, stoga oduševljava turiste iz cijeloga svijeta.

Portugal se prostire na oko 92 tisuće četvornih kilometara na zapadu Europe. Na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, dok na zapadu i jugu ima izlaz na Atlantski ocean. U reljefnom smislu, pak, možemo reći da rijeka Tejo dijeli zemlju na sjeverni planinski dio i južno nizinsko područje.

portugal-22

Ujedno, ovdje se izmjenjuju i dvije klime: oceanska uz obale Atlantika koju karakterizira svježa ljeta i blage zime, te sredozemna na jugu pod utjecajem Mediterana gdje su ljeta vruća, a zime vlažne. U zemlji živi oko 11 milijuna stanovnika, od kojih su većina Portugalci.

Četvrtina populacija zaposlena je u poljoprivrednom sektoru, a najvažnije kulture su pšenica i kukuruz. Gospodarstvo pak počiva na metalurgiji, proizvodnji nafte te prehrambenoj, papirnoj i tekstilnoj industriji.

portugal-23

Glavni grad Lisabon, sve traženija je destinacija predivnog Portugala, a smjestio se na ušću rijeke Tejo i obali Atlantika na zapadu Pirinejskog poluotoka.  Predstavlja važno financijsko, trgovačko, prometno, medijsko i umjetničko središte zemlje, te je jedna od značajnijih luka europskog kontinenta.

portugal-29

Portugalska kuhinja spoj je tradicionalnih okusa ovoga prostora, kao i kolonijalnih osvajanja. Ovdje se tako rado jedu ribe, morskih plodovi i nezaobilazno meso, te se kombiniraju s južnoameričkim povrćem i istočnjačkim začinima. Obrok se obično započinje juhom, a najpoznatija je calo verde – od kupusa, krumpira i kobasica. Uz hranu se služi vino i porto – po kojem su poznati diljem svijeta.

portugal-24

Znamenitosti i turističke atrakcije u Portugalu:
Lisabon i melankolični fado

Istražite Belemski toranj i Jeronimitski samostan pod zaštitom UNESCO-a. Na raspolaganju vam je i lisabonska katedrala, tvrđava Castelo de São Jorge, te zaštitni znak – Elevador de Santa Justa – gradsko dizalo u obliku tornja. Obavezno svratite u neki lokalni klub ili bar i poslušajte melankolične zvukove portugalske narodne glazbe – fada.
Stoga ako ste u posjeti živopisnom glavnom gradu Portugala Fado muzej u Lisabonu mjesto je koje se ne propušta

Također, kroz proputovanje Lisabonom nezaobilazno mjesto za obilazak je Muzej glazbe, Museu da Música, najneobičnija je oaza glazbe na svijetu

portugal-25

Portugalska divljina

Želite li istražiti prirodne ljepote Portugala, njenu karakterističnu floru i faunu – posjetite najveći nacionalni park u zemlji – Pendea-Geresu. Park se smjestio na sjeverozapadu zemlje, a obuhvaća oko 702 četvorna kilometra. U sklopu park postoji nekoliko lokacija na kojima je dopušteno i kampiranje.

portugal-26

Elitni turizam

Ljubitelji kupanja i sunčanja rado (i masovno) posjećuju Algarve – najjužniju portugalsku pokrajinu. Europska aristokracija i elita, pak, odlazi na otok Madeiru u Atlantiku – udaljenu oko tisuću kilometara od Lisabona. Riječ je o prekrasnom vulkanskom otoku na kojem vlada vječno proljeće, a na kojem se uzgajaju banane i poznato istoimeno vino.

OVDJE saznajte zašto je Madeira rajski otok usred Atlantika na koji jednom morate otputovati

Portugalski Rim

Posjetite i četvrti najveći grad Portugala – Braga – na sjeveru zemlje. Riječ o važnom kulturnom i religijskom centru Portugala koji okuplja na desetke crkava, palača, galerija i muzeja. Nezaobilazna religijska destinacija u Portugalu jest i marijansko svetište Fatima – u središtu zemlje, u kojem se 1917. prvi put ukazala Blažena Djevica Marija.

portugal-27

Najzapadnija točka Europe

Omiljena turistička destinacija u Portugalu jest i najzapadnija točka Starog kontinenta. Riječ je o rtu Cabo da Roca, koji se prostire uz Atlantski ocean, ili kako spomenik na tom mjestu kaže: “tamo gdje prestaje kopno i počinje more”. Najbolji pogled na okolicu pruža se s istoimenog svjetionika, koji se izdiže nad Atlantikom.

portugal-28

portugal-30

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: portugalski
Religija: kršćanstvo (većina)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Portugala jest Lisabon International Airport nedaleko glavnog grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Lapa Palace i hotel Altis u glavnom gradu.
Restorani: 100 Maneiras i restoran Bocca u glavnom gradu odličan su odabir.

Oprez!

Čuvajte se sitnih kradljivaca oko turističkih središta.

Mountainpix / Shutterstock.com (ples)

Facebook Like Button