Lisabon sve traženija destinacija predivnog Portugala

Tko ga jednom posjeti zasigurno će se vratiti. Riječ je o zemlji okupanoj suncem i valovima oceana – Portugalu i njegovom glavnom gradu Lisabonu.

Uz dobra vina i srdačne ljude u Portugalu se svatko može osjećati kao kod kuće, no kad se s guitarre i viole začuju prvi zvuci i melodije fada tada točno znate gdje se nalazite.

Čežnja za izgubljenim, teška sudbina i tuga karakteristični su za ovaj žanr nabijen emocijama, a snažan nacionalni osjećaj poznat pod nazivom saudade duboko je ukorijenjen u svakom Portugalcu, neovisno o mjestu u kojem živi.

lisabon-21

Lisabon

Na ušću rijeke Tejo, udaljen od oceana svega 17-ak kilometara, smjestio se najzapadniji glavni grad u Europi – Lisabon. Iako nije na oceanu, Lisabon je ispisao bogatu pomorsku povijest koja se danas najbolje oslikava u Belemu gdje se uz istoimeni toranj, iznimno djelo manuelske arhitekture nalazi i Spomenik otkrićima nastao upravo u čast onih koji su ucrtavali nove pomorske trgovačke puteve.

lisabon-23

Luiz de Camoes i Luzijada

Osim pomoraca, značajan za Portugalce je i Luiz de Camoes, pjesnik iz 16. stoljeća koji je narodu ostavio Luzijadu, epsko djelo povijesnog karaktera čije riječi je pročitao svaki Portugalac koji poznaje slova. O njegovoj iznimnoj važnosti za portugalski narod govori i činjenica kako je dan njegove smrti ujedno i portugalski nacionalni praznik.

Atrakcije i kulturne znamenitosti Lisabona

U 18. stoljeću, točno 1755.godine, Lisabon je pretrpio snažan potres koji je uništio neke od najljepših građevina, a podsjetnici na ta teška vremena i danas se mogu pronaći u ortogonalno raspoređenim ulicama.

Najbolji način za upoznati grad jest sjesti u svojevrsnu turističku znamenitost – starinski tramvaj broj 28 koji na svom putu presijeca grad i priča pravu lisabonsku priču.

Luiz de Camoes
 

Lisabonska energija

U četvrti Alfama, poznatoj po uskim uličicama, malim krovovima i svježe opranom rublju koje visi s prozora, još i danas odišu izvorni duh i portugalska energija.

Prije samog ulaza u ovaj labirint uličica ne može se ne zamijetiti građevina s kamenim pročeljem u obliku dijamanata ispred kojeg je i drvo masline, posvećeno poznatom portugalskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1998. godine – Joseu Saramagou.

lisabon-1

Sintra – maleni gradić u blizini

Svega 30 kilometara udaljena od Portugala nalazi se Sintra, maleni gradić i omiljeno ljetovalište portugalskih kraljeva. U samom središtu grada nalazi se Nacionalna palača prepoznatljiva po velikim bijelim stožastim dimnjacima koji se izdižu iz kuhinje, dok se na vrhu obližnje planine nalazi Palača Pena, živopisna građevina iz 19. stoljeća s čijeg balkona puca prekrasan pogled na obližnji park prepun egzotičnog bilja i drveća.

lisabon-22

Obiđite i Estoril i Cascais

Iako većina vjeruje kako se najveći kasino u Europi nalazi u Monte Carlu, istina je da je on smješten u Estorilu, malenom gradu svega 20 kilometara udaljenom od Lisabona. Za one koje ne privlači kocka tu je opuštajuća šetnjica uz plažu koja Estoril odvaja od Cascaisa, poznatog ljetovališta i nekada ljetne rezidencije bogatih Lisabonaca, a danas omiljenog odredišta sviju željnih mora i odmora od lisabonske gradske vreve.

Muzej glazbe ne propušta se u razgledu Lisabona, saznajte zašto

Muzej glazbe sadrži zbirku od oko 1400 glazbenih instrumenata, sačuvanih iz perioda od 16. pa sve do 20.stoljeća. Instrumenti su uglavnom europski, ali mogu se pronaći i izlošci iz afričke i azijske kulture.
Jedan od najinteresantnijih svakako je i Stradivariusovo violončelo iz 1725. koje je nekoć posjedovao i svirao portugalski kralj Luís I.

Cascais

Tekst i fotografije: Vedrana Duić Loparić

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: portugalski
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši je način zrakoplovom – “Aeropuerto de Portela” koji se smjestio između Louesa i Lisabona
Bolesti i prevencija:
Kada putovati: od lipnja do rujna
Smještaj: Four Seasons Hotel Ritz Lisboa, Britania Hotel i Internacional Design Hotel jedni su od boljih hotela u Lisabonu.
Restorani: među boljim restoranima istiću se Chimarrão, Siesta te Via Garca te Casa do Alentejo.


Facebook Like Button