Vina Grčke

Sommelierka Jelena nas vodi u Grčku i priča nam priču Grčkih vina.

Grčka vinska industrija se u zadnjih dvadeset i pet godina sve više i više usredotočuje na proizvodnju kvalitetnih vina. Sa svojih oko 186.000 ha površine vinograda je najstarija vinogradarska zemlja Europe. U povijesti je imala jako važnu ulogu, od širenja kulture vinove loze u veći dio Europe do pronalaska amfora koje su Grci ploveći obalama Crnoga mora ostavili da počivaju u dubinama istoga.

Ima jako puno odličnih grčkih vina koja morate otkriti ako niste do sada. Imena sorti grožđa malo se teže izgovaraju i nisu baš zvučna, ali neka vas to ne sprječava da dođete u iskušenje i probate grčka vrhunska vina.

Najvažnije bijele sorte grožđa:
Assyrtiko
Moschofilero
Roditis
Robola
Savatiano
Malvasia

Najvažnije crvene sorte grožđa :
Agiorgitiko
Xynomavro
Limnio
Mavrodaphne
Mandelari

Od malo poznatijih crvenih sorti postoje još i cabernet, merlot i syrah….


VINSKE REGIJE GRČKE

Sjeverna Grčka

Makedonija iz koje nam dolaze odlična crvena vina. Najpoznatije vino je NAOUSSA iz sorte grožđa Xynomavro koje daje vina srednjeg tijela sa puno voćnih i začinskih aroma.
Amyndeo je jako hladno područje iz kojeg nam dolaze jako fina aromatična bijela vina, ili rose vino od sorte Xynomavro te dobra pjenušava vina.

Južna Grčka

Peloponnissos – Peleponez poluotok iz kojeg nam dolaze sjajna vina kao Mantinia, Nemea i Patras.
Nemea je jedna od najvažnijih apelacija koja proizvodi jako ukusna vina od sorte Agiorgitiko. U Patrasu se proizvode većinom bijela vina od sorte Roditis.


Otoci:
Santorini
Samos
Rhodos
Crete

Najbolje i najpoznatije desertno vino je Samos, koji je dobilo ime po istoimenom otoku i radi se od sorte Muscat Blanc. Na Rhodosu se proizvode dobra bijela vina, a na Santoriniu se prizvode moćna, mineralna i suha bijel vina najčešće proizvedena od Assyrtiko grožđa.

Neki od proizvođača vina u Grčkoj su :
Kir Yianni
Driopi
Boutari/ Skalani Estate
Vassiliou
Gaia
Pavlidis

Još bih vam svakako spomenula jedno jako poznato grčko vino- Retsina koje je vrlo popularno među turistima. Retsina je tradicionalno grčko vino koje se proizvodi ni manje ni više nego dodavanjem smole bora vinu za vrijeme fermentacije.

Nekada su se u prošlosti kamene amfore omotavale smolom bora kako bi se sačuvao njihov sadržaj, pa im možda i od tud ideja. Retsina je dakle jedno od grčkih vina koje svakako morate probati.

Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button