Dolina Rhône

Fantastična vina doline Rhône.

Vallée du Rhône nalazi se na jugoistoku Francuske, između Liona i Provanse čiji se vinogradi prostiru na oko tristo kilometara. Jedna, meni od najdražih elegantnih crvenih vina upravno dolaze iz regije Vallée du Rhône. U prodaji možete pronaći odlično pitko vino koje nije jako skupo i odlična je vrijednost za novac, vino Côtes du Rhône te Côtes du Ventoux.Neka od najslavnijih i najpoznatijih francuskih vina upravo dolaze iz predivnih vinograda Rhône.

Među najpoznatijim crvenim vinima su Hermitage, Châteauneuf- du- Pape, ili Côte- Rôti. Također nam dolaze i dva poznata rose vina iz južne Rhône, Tavel i Lirac. Dva najpoznatija bijela vina koja se rade od sorte grožđa Viognier su Condrieu i Château Grillet. Ako ste ljubitelj slatkih vina svakako probajte Beaumes – de – Venise od sorte Muscat.

Vallée du Rhône kao regiju dijelimo na tri osnovna vinorodna područja : sjeverno, južno i Clairette de Die.
U Sjevernoj Rhôni dominira crvena sorta Syrah, koja je ujedno i jedina zakonski dozvoljena sorta grožđa. Svakako morate kušati crvena vina sa sjevera Rhone: Hermitage, Croz – Hermitage, Côte-Rotie, Saint Joseph, Cornas, Condrieu…

Côte – Rôti su prestižna vina koja dolaze sa sjevera Vallée du Rhône. Vina su snažna, elegantna, intenzivnog okusa i iznimne pitkoće i fine strukture. Sredine koje mogu proizvesti Côte – Rôti vina su Ampuis, Saint – Cyr – sur – le Rhone i Tupin – et – Semons. Možete ga probati od proizvođača Etienne Guigala. Njegova najpoznatija i svjetski priznata su tri crvena vina :La Mouline, La Landonne i La Turque.

Hermitage, što u prijevodu znači „pustinja“, vina su nešto bogatijeg okusa, punijeg tijela i intenziteta. Imaju jako velik potencijal starenja. Ako su godine berbe bile odlične vino može starati čak i do pedeset godina. Proizvode se od sorte Syrah, uz dodatak Marsanne i Roussanne. Sa sjevera Vallée du Rhone nam dolazi i fantastično bijelo vino Condrieu koje se proizvodi od sorte Viognier. Vino nema veliki potencijal starosti i pije se dok je mlado. Vino Condrieu nam dolazi sa područja Château Grillet koja je najmanja apelacija sa nekih 10 hektara vinograda.

vallee-du-rhone (1)
 

Iz južnog dijela Rhône dolaze nam jedno od najpoznatijih crvenih vina Francuske Châteauneuf –du – Pape. Najvažnije sorte grožđa u Južnoj Rhôni su: Grenache, Syrah, Cinsault i Mourvèdre. Châteauneuf – du – Pape u prijevodu znači novi dvorac ili kaća pape. Vino se sastoji od trinaest crvenih i bijelih sorti grožđa, među kojima je Grenache glavna. Ostale sorte grožđa su Cinsault, Counoise, Mourvèdre, Syrah, Terret i Vaccarèse, Bourboulenc, Clairette, Grenache blanc, Picardin, Roussanne i Picpoul. Također s juga Rhone morate kušati i odlična rose vina Tavel i Lirac od sorte Grenache i Cinsault koja se piju dok su mlada.

NAJVAŽNIJE BIJELE SORTE GROŽĐA DOLINE RHÔNE SU:

Viognier

NAJVAŽNIJE CRVENE SORTE GROŽĐA DOLINE RHÔNE SU:

Syrah, Grenache, Mourvèdre,Cinsault

NAJVAŽNIJA VINORODNA PODRUČJA NA SJEVERU RHÔNE SU:

Château – Grillet
Condrieu
Cornas
Côte – Rôtie
Crozes – Hermitage
Hermitage
St. Joseph
St. Peray

vina
 

NAJVAŽNIJA VINORODNA PODRUČJA S JUGA RHÔNE:

Châteauneuf-du-Pape
Gigondas
Lirac
Tavel
Vacqueyras

NEKI OD PROIZVOĐAČA ZA PREPORUČITI SU:

Guigal, Delas, Clos des Papes, Chapoutier, Jaboulet, Chave, Château Rayas….

NAJBOLJE BERBE:

Sjeverna Rhôna: 1995.,1996.,1997.,1998.,1999.,2000.,2001.,2003.,2004.,2005.,2006.,2007.,2008.,2009…
Južna Rhôna: 1995.,1998.,1999.,2000.,2001.,2003.,2004.,2005.,2006.,2007.,2008.,2009…

Vina iz doline Rhône odišu posebnom elegancijom i iznimno finom strukturom. Nisu poznata kao vina iz regije Bordeaux ili Bourgogne i rijetko ih se preporučuje u restoranima, ali meni, kao sommelijeru uvijek je gušt ponuditi i preporučiti gostu vino iz doline Rhône jer, nadasve, nikada ne razočaraju.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Foter