Francuska Provansa povijesno specijalizirana za rose vina

Provansa ima tisućljetnu povijest vinogradarstva a ova mediteranska regija prepuna je mnogobrojnim kontrastima, raznolikih krajolika, od zanosnih morskih plaža do spektakularnih planinskih vrhova.
Provansa je zasigurno jedan od najljepših dijelova Francuske koju prati glas posebno srdačnih ljudi koji svakome žele dobrodošlicu s osmjehom.

provansa-more

400 vinograda i bajkoviti vinski podrumi

Vinova loza uzgaja se na cijelom prostoru Provanse, u okolici povijesnih gradova, na mediteranskoj obali te u brdovitoj unutrašnjosti. Ovdje su rose vina tradicija vinarstva zahvaljujući položaju vinograda te dobro prilagođenim sortama grožđa od kojih su neke izvorno donesene iz Španjolske ili Italije.

Tijekom mnogih godina vinogradari su razvili poseban pristup u stručnosti izrade rose vina zbog čega ta vina imaju poseban specifično zaokružen okus.
Vinarije nude i druga vrhunska crvena vina te aromatična bijela vina.

provansa-rose

Izdvojeno

> Vodimo vas kroz bajkoviti francuski Alsace – Alzas je dio istočnog dijela Francuske s vinogradima
> Vinska karta svijeta – Francuska – jedna od najdražih vinskih zemalja
> Bordeaux – sve je to zbog dobrog vina – “Biser Akvitanije” ili “uspavana ljepotica” nazivi su za Bordeaux
> Najpoznatija vinska regija Francuske – Champagne – Najpoznatije pjenušavo vino, koje se jedino na svijetu može zvati šampanjac
> Domaine Laroche otkriva tajne vina Chablisa – Kušajte iznimnu baštinu Burgundskog načina života na sjeveru Francuske

Od Nice, pa sve do pokrajine Camargue, provansalska vinska cesta vodi od morskih plaža sve do planina uz sliku mnogih slikovitih sela i prekrasnih krajobraza. Na njoj se nalazi preko 400 vinograda i vinskih podruma čiji je jedini cilj kvaliteta. Poseban je doživljaj u svakoj vinariji degustacija s enološkim stručnjacima, a vođeni obilazak vinograda i vinskih podruma zaokružuje sliku ove pokrajine. Svim posjetiteljima obilazak je omogućen na biciklima, brodom ili šetnjom koji omogućavaju položaji ovih vinograda.

provansa-krajolik

Vinska tura “Putevima vinogradara poseban je doživljaj

Staza “Putevima vinogradara“, čija dužina može varirati od 5 do 13 kilometara, započinje obilaskom čak četiri vinska podruma. Jedan od najzanimljivijih i ujedno najpopularniji vinski podrum nalazi se u gradu Puyloubieru koji je lociran u samom gradskom centru, a vode ga, zamislite, umirovljeni pripadnici Legije časti.

provansa-ulica

Na ovoj stazi znatiželjnici se još mogu upoznati s različitim vrstama grožđa. Među crvenim i rose vrstama su sirah, grenache, carignan i cabernet sauvignon dok se među bijelim sortama može vidjeti vermentino, ugni blanc, semilion.

provansa-selo

U vinskim podrumima pokrajine Bouches-du-Rhône od svibnja do studenog, svake prve nedjelje u mjesecu, moguć je vođeni obilazak dug 5 kilometara po jedinstvenim povijesnim lokalitetima koji završava degustacijom vina u vinskom podrumu.

provansatvrdjava

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button