Vina Burgundije imaju poseban identitet a zovu ih još klimati

Burgundijski vinogradi protežu se na 230 kilometara od sjevera prema jugu Francuske, od Auxerrea do Mâcona, nudeći veliku raznovrsnost francuskih vina, među kojima su neka najpoznatija u svijetu. Ovaj poznati vinogradarski okrug podijeljen je u klimate što bi značilo pojedinačne parcele vinograda. Tu nastaju vina s jedinstvenim identitetom, proizvedena na malim parcelama poznatijim pod nazivom “Klimati”.

Beaujolais vina burgundija francuska

Od gradića Chablisa do Mâconnaisa, prolazi se kroz zaštićene vinograde Auxerrea, Côte de Nuits, Côte de Beaune ili Côte Chalonnaise, kroz koje se otkriva krajobraz ovog dijela Burgundije čija su jedinstvena područja vinograda poznatija pod nazivom klimati, a zbog svojih specifičnosti na popisu su UNESCO-ve svjetske baštine kao fantastičan primjer uzgoja grožđa i proizvodnje vina još od davnog srednjeg vijeka.

dvorac francuska burgundija

Ovaj dio Francuske savršeno je proputovati i polako upoznavati pješice, na biciklu ili konju te tako otkrivati predivna sela Pommard, Gevrey-Chambertin, Puligny-Montrachet, Saint Véran, Pouilly Fuissé uz kušanje nekih od stotine različitih vrsta vina ove regije poznate po svom životnom stilu.

Najpoznatija vina su proizvedena od sorti grožđa kao Pinot Noir i Chardonnay, burgundijski vinogradi nude raznolikost vina koja su među najpoznatijim na svijetu kao što je primjerice sorta Gamay od koje se proizvodi vino Beaujolais ili Chablis koji se dobiva iz Chardonnaya.

burgundija-vinogradi

Burgundijski vinogradi i vinski podrumi ovog predivnog kraja Francuske mogu se savršeno upoznati prolazeći njihovom vinskim cestama, a otkrivanje bogate baštine Burgundije i njezinih gradova ostavit će svakog posjetitelja bez daha.

Nezaobilazne su znamenitosti grada Dijona, povijesno zdanje Hospices de Beaune, dvorac Clos de Vougeot ali i rimokatoličke crkve, samostani, bajkoviti dvorci ili druga poznata mjesta kao što je prirodni fenomen Solutré Vergisson.

Beaujolais francuska burgundija vina

3 razloga za posjet raskošne Burgundije

1. Prođite ovim kulturno bogatim vinskim cestama pješice, biciklom, motociklom, na konju, brodom ili zrakom!
2. Upoznajte burgundijske proizvođače i podijelite njihovu strast.
3. Iskusite tradiciju i uzbudljive svečane atmosfere sa stotinama vinskih događanja tijekom cijele godine.

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button