Domaine Laroche otkriva tajne vina Chablisa

Kušajte iznimnu baštinu Burgundskog načina života na sjeveru Francuske gdje se nalazi bajkovito lijep gradić Chablis. U njemu se može okusiti savršeno vino Domaine Laroche sa sjedištem u povijesnom samostanu Obédiencerie iz 9. stoljeća, gdje je rođen Chablis, simbol francuskog bijelog vina čiju ćemo vam priču ispričati.

Domaine Laroche omogućava otkrivanje fascinantne povijesti bijelog vina Chablis, kojeg krasi bogata vjerska i srednjovjekovna baština, a kroz njega se može osjetiti način života u Burgundiji. Samostan Obédiencerie mjesto je bogato poviješću i kršćanskom baštinom u slikovitom Chablisu u kojem su redovnici svetog Martina razvili vinogradarstvo još u srednjem vijeku.

vino-sveti-martin

Obitelj Laroche svoje sjedište ima upravo u ovoj veličanstvenoj zgradi čiji bi zidovi mogli ispričati mnoge priče iz prošlosti ovog kraja. Obitelj je toliko zaljubljena u svoj posao i cijelu povijest da ujedno vode i brigu o njezinoj baštini. Posjetitelji se mogu diviti preši za grožđe iz 12. stoljeća, jedinstvenom uređaju koji se nalazi na popisu francuskih povijesnih spomenika kao i vinskim podrumima iz 9. i 12. stoljeća, a koji se i dalje koriste.

chablis-premier-cru

Nasljeđe Svetog Martina podsjeća kako vino treba dijeliti

Obitelj Laroche s ponosom odaje počast zaštitniku Svetom Martinu od Chablisa. Od 877. do 887. godine ostaci Svetog Martina počivali su u kripti l’Obedienceire koje je danas sjedište Domain Laroche. Domaine Laroche, ispod mirnih i povijesnih samostanskih lukova, proizvodi i njeguje svoja četiri vrhunska grand cru vina i desetak visoko kvalitetnih premier cru vina. Uz degustacije vina gosti otkrivaju sve suptilnosti sorte Chardonnay, koje se uzgaja u raznim područjima, i zapravo čini Chabilis bijelim vinom kakvim ono jest. Laroche je između svojih ostalih vina odao posebnu počast zaštitniku Svetom Martinu od Chablisa te razvio vino pod imenom Sveti Martin kako bi istaknuo svoju dugu povijest, u kojoj je vino bilo simbol dijeljenja.

chabli-selo

Pored urednih vinograda smjestio se Hôtel du Vieux Moulin, koji zaista nudi vrhunski doživljaj. Svi aspekti burgundijskog načina života izraženi su u ovom šarmantnom hotelu, koji je renoviran iz nekadašnjeg mlina iz 18. stoljeća. Nježna mješavina tradicionalne arhitekture i suvremenog dizajna pruža intimnu lokaciju u centru sela Chablis, u samom srcu poznatog vinskog područja. Ovo područje poznato je po specifičnoj klimi za uzgoj grožđa, a zbog bogate prošlosti i kulture ove regije kraj se nalazi i na popisu svjetske baštine.

chablis-n

Neki “produženi” vikend ili kraći posjet omogućit će svim ljubiteljima vinske kulture upoznavanje i uživanje u jedinstvenom iskustvu francuskih vina i vinskog turizma.

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button