Charles Aznavour najstarija zvijezda francuske šansone

Charles Aznavour, “francuski Sinatra”, kako ga često nazivaju, svoj je umjetnički put počeo tražiti davnih 40-ih godina prošloga stoljeća, a prva je njegov talent prožet osebujnošću koja ga je pratila do danas, otkrila slavna Edith Piaf.

Charles Aznavour

Biografija Charles Aznavoura

Taj pjevač armenskoga podrijetla, pravog imena Šahnur Aznavurjan, rođen 22. svibnja 1924. u Parizu, autor je više od 1000 šansona, od kojih su mnoge postale evergreeni koji ne blijede, a povijest ga pamti i kao prvog pjevača čija je ploča imala platinastu nakladu u Europi.

Započevši karijeru vrlo mlad na kazališnim daskama, ubrzo ga otkriva Edith Piaf, pjevačica koja je oduvijek nesebično dijelila svoj talent i iskustva s umjetnicima koje je prepoznala kao potencijal koji treba razvijati. Prve pjesme počeo je pisati 1941. godine, a pet godina kasnije, 1946., Edith Piaf ga angažira na jednoj svojoj turneji.

Nakon što je 1947. dobio grand prix za šansone za pjesmu J`ai bu, njegov talent se potvrđuje i otvaraju mu se svjetska svjetla pozornice. I opet nezaobilazna Piaf, vodi ga na američku turneju gdje postaje miljenik publike. Iako se činilo da mu se karijera razvija strelovitom brzinom, nije sve išlo baš tako glatko te se može reći da je tek 1955., nakon niza uspjeha, postao globalna zvijezda.

Marokanska turneja 1954. godine važna je stepenica u izgradnji slave, koja se potvrđuje i dodatno izgrađuje nastupima u pariškoj Olympiji i Moulin Rougeu 1954. godine. Kada je 1966. godine prodao više od milijun primjeraka ploče s kultnom pjesmom La Mamma, njegova je slava na vrhuncu.

Vrhunski poliglot

Svestranost i lingvistički talent Charlesa Aznavoura potvrđuju pjesme koje pjeva na čak pet jezika – francuskom, talijanskom, engleskom, španjolskom i njemačkom, a nisu mu strani ni rusku, armenski i romski jezik. Tako je i jedan od njegovih najvećih hitova Dvije gitare (Les Deux Guitares) ispjevan na romskome.

A što je to toliko čarobno u tom osebujnom liku niskoga rasta i stasa, naboranog lica?

Kao i glas Edith Piaf, i njegov glas očarava promuklom melodramatičnošću, strašću i bolom te drži slušatelja u napetoj neizvjesnosti hoće li prepuknuti baš kao što pucaju brojna srca pod snagom njegovih šansona koja najčešće pjevaju o ljubavi prožetoj erotičnošću, (ne)ostvarenim snovima, avanturama…

Započevši na kazališnim daskama, gluma unatoč glazbenoj slavi, ostaje njegova pritajena ljubav pa 1961.ostvaruje zapaženu ulogu u filmu Taxi za Tobrouk, a ukupno je glumio u čak 80-ak filmova.

Charles Aznavour

Slava koja ne blijedi

Životna energija koja se ogleda u njegovim šansonama ne dopušta Charlesu Aznavouru da stane i podvuče crtu – početkom ove godine izdao je album za koji je napisao tekst, glazbu i aranžman, pod naslovom “Encores” (“Još”), naglasivši pritom da je “…ovo prvi put da sam pripremio album koji govori o mojoj prošlosti”, a koji je nabijen snagom tema o ratu, otporu, mjestima na koja je išao kad se htio napiti…

Album je sastavljen od nostalgičnih sjećanja, a poseban hommage priredio je Edith Piaf za koju i danas tvrdi da joj “duguje karijeru”… A devedeset mu je godina.

Energija koja ga je obilježavala od samih početaka, danas upotpunjena i životnom mudrošću i iskustvom koje donose godine, još ga uvijek krasi, a jedini znaci starosti kod njega su bili blesimetar kojim se koristio i naslonjač u kojem se odmorio kada ga je svladao umor.

Prilikom predstavljanja jednog od albuma izjavio je: “Znam da to nije mudro govoriti kad ti izlazi novi album, no ja sam već napisao i sljedeći”, istaknuvši pritom da mu je izuzetno zabavno što je najstariji pjevač na svijetu te da je tajna njegove vitalnosti pisanje i pjevanje: “Ako prestanem pisati i pjevati, umirem, umirem od dosade”.

Charles Aznavour

I politički aktivan

Charles Aznavour oduvijek je vrlo aktivan u pomaganju Armeniji i armenskom narodu iz kojega je potekao. Nakon što je Armeniju 1988. pogodio razoran potres, organizirao je zakladu za pomoć, održavao humanitarne koncerte te je bio armenski predstavnik u UNESCO-u. Bio je čak i armenski veleposlanik u Švicarskoj, te je stoga dobio armensko državljanstvo.

IZDVOJENO

Splet (ne)sretnih okolnosti uvjetovao je da Aznavour postane upravo francuska zvijezda. Naime, njegovi roditelji, Miša Aznavurjan i Knar Bagdasarjan, čekali su u Francuskoj vizu za SAD, ali su u tom čekanju ipak odlučili ostati u Parizu, gdje su otvorili restoran Kavkaz te im se kasnije rodio maleni Šahnur Aznavurjan, odnosno kasnije velika zvijezda Charles Aznavour.

piše: Wish.hr

Facebook Like Button