Yves Saint Laurent jedan od kraljeva modnog dizajna

“Moda blijedi, stil je vječan”, poznata je izreka Yvesa Sainta Laurenta. Njegov utjecaj na svijet mode počeo je tijekom 60-ih godina, a danas se smatra kraljem modnih dizajnera.

Otkrivanje talenta u Parizu

Yves Saint Laurent, punog imena Yves-Henri-Donat-Mathieu Saint Laurent, rođen je 1.8.1936. godine u gradiću Oranu u Alžiru.

Već u ranim tinejdžerskim godinama dizajnirao je haljine za svoju majku i dvije mlađe sestre, Michelle i Brigette.
U dobi od 17 godina otvara mu se potpuno novi svijet. Majka ga odvodi u Pariz na sastanak kojeg je dogovorila s urednikom francuskog Voguea, Michelom de Brunhoffom.
Saint Laurentovi crteži oduševili su de Brunhoffa. Godinu dana kasnije seli se u Pariz i upisuje modnu školu Chambre Syndicale de la Couture. Nedugo zatim pobjeđuje na međunarodnom dizajnerskom natjecanju, pritom ostavljajući iza sebe budućeg rivala Karla Lagerfelda.

Karijera u modnoj kući Dior

De Brunhoff upoznaje mladog Saint Laurenta s dizajnerom Christianom Diorom. Saint Laurent počinje raditi za modnu kući Dior, a pod vodstvom Christiana Diora njegov stil nastavlja sazrijevati i privlačiti sve više pažnje. Dior umire 1957. godine i Saint Laurent postaje kreativni direktor kuće.

U dobi od 21 godinu predstavlja svoju prvu proljetnu kolekciju za Dior naziva Ligne Trapéze. Kolekcija je postigla izniman uspjeh i donijela mu nagradu Neiman Marcus, svojevrsni modni Oscar.

yves-saint-laurent-1

Saint Laurent kasnije je rekao kako ga je Dior fascinirao: “Nisam mogao pričati pred njim. Naučio me osnovama moje umjetnosti. Štogod se kasnije dogodilo, nikad nisam zaboravio godine koje sam proveo pored njega.”

Borba za Alžir i psihički slom

1960. godine Saint Laurent pozvan je natrag u Alžir da sudjeluje u borbi za neovisnost države. Njegovo vojno služenje bilo je kratkog vijeka; trajalo je svega 20 dana. Bio je prebačen u mentalnu ustanovu u Francusku, pateći od stresa. Tamo je podvrgnut psihijatrijskom tretmanu radi psihičkog sloma.

Po povratku u Pariz saznaje da je njegov ugovor s kućom Dior raskinut. Bila je to traumatična vijest za ovog ranjivog dizajnera. Tužeći svog prijašnjeg mentora uspijeva pobijediti u sudskoj parnici zbog kršenja ugovora. Dobio je £48,000.

Stvaranje vlastitog modnog carstva

1962. godine Saint Laurent pokreće vlastiti brend YSL u suradnji s Pierrom Bergéom, svojim ljubavnim i profesionalnim partnerom.

yves-saint-laurent-3

YSL je vjerojatno najpoznatiji po “Le Smokingu”, elegantnom smokingu za ženu kojeg je modna kuća lansirala 1966. godine.
Feminizirajući osnovne oblike muške garderobe, YSL je postavio nove standarde u svijetu mode. Nije samo prilagodio muški smoking ženama, već i safari te mornarske jakne.
Poznat je i po kožnim jaknama i blejzeru. Njegove kreacije bile su nadahnute etno i folklornim motivima Afrike, Španjolske i Indije kojima je obogatio veliki broj kolekcija.

Tijekom 70-ih godina lansira prvi YSL miris za muškarce “Pour Homme”. Javnost ostaje šokirana promidžbenom kampanjom za miris. Naime, Saint Laurent je pozirao obnažen.

Posljednja kolekcija

Svoju posljednju kolekciju Yves Saint Laurent prikazao je 1998. godine. Brend YSL prodan je modnoj kući Gucci 1999. godine.

2002. godine Saint Laurent je objavio da se povlači iz svijeta mode. Nakon toga većinu vremena provodio je u Marakešu, Maroku.

Priznanje za rad

1983. godine Saint Laurent postaje prvi živući modni dizajner kojemu je Metropolitanski muzej umjetnosti u New Yorku posvetio cijelu izložbu.

yves-saint-laurent-2

Za svoje zasluge dobio je prestižno francusko odlikovanje Legiju časti 2007. godine. “Vaše stvaralaštvo je priča o ispunjenju i uzdignuću po cijeni ogromnog rada i besprijekornog profesionalizma, priča o stalnoj potrazi za originalnošću”, rekao je tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy, uručujući mu odlikovanje.

Odlazak modnog velikana

Saint Laurent umro je 2008. godine u svom domu u Parizu, u dobi od 71 godinu. Par dana prije smrti oženio se za svog dugogodišnjeg partnera Bergéa u građanskoj ceremoniji.

Autor: Sara Gorupec
Fotografije: Victor Soto

Facebook Like Button