Vivienne Westwood kraljica britanske mode

Vivienne Westwood je jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih dizajnera s kraja dvadesetog stoljeća, 8. travnja 2021. napunila svojih 80 godina života, a umrla je 29. prosinca 2022.

Britanska originalna, razuzdana i kontroverzna dizajnerica Vivienne Westwood nije poznavala vlastite granice u modi

Vivienne Westwood jedna je od najslavnijih modnih dizajnerica na svijetu, a nakon više od pet izvanrednih desetljeća u industriji, Vivienne ima impresivan popis nagrada i modnih trenutaka koji zaslužuju poseban status u povijesti mode.

Njezin punk stav je življi sada nego sedamdesetih i njezin neizgovoren Union Jack (zastava Ujedinjenog Kraljevstva često je zvana i Union Jack) je neumanjen. Njezine klasične kolekcije nepokolebljivo su ukorijenjene u njezine interese i uvjerenja, bez obzira da li se radilo o ljudskim pravima ili naučnoj fantastici.

Vivienne Westwood

Sredinom dvadesetih, život Vivienne Westwood kao da prolazi na izrazito neprimjetan način. U 25 godini bila je u braku, živjela je u Willesdenu, posjećivala crkvu i predavala u lokalnoj osnovnoj školi.

Tada se dogodilo nešto nevjerojatno. Krajem 1960. susrela je Malcolma McLarena, budućeg menadžera Sex Pistolsa, a on ju je odveo i uputio u podzemlje gradskih ulica. Često joj je držao predavanja o političkoj moći umjetnosti i kako da oslobodi svoje kreativne želje iz ropstva u radničke klase.

Vivienne Westwood

Njezina prva kreacija bila je izložena u dućanu “Let It Rock” na King’s Roadu, 1971. godine. Pet godina kasnije boutique, tada pod imenom Sex, prodavao je poderane majice i lance, te je Westwood odijevala Johnny Rottena i članove Sex Pistolsa.

Punk oluja vladala je Vivienne Westwood, stavljajući ju na čelo ulične kulture, ali kako su droga i alkohol tada činili svoje Vivienne Westwood je samo razmišljala “što je sljedeće?”

Pirati su bili pravi odgovor. Ranih 1980-ih bilo je vrijeme Novih romantičara i urbane umjetnosti, a prepoznatljivih haljina za užitak u kazališnim predstavama, kostimi i kružna šminka oko očiju Vivienne su pokrenuli u tom smjeru. Inspirirajući se takvim detaljima Westwood se osvrnula na 19. stoljeće, koje će predstavljati njezinu prvu kolekciju, pod nazivom Pirates.

Vivienne Westwood

S kolekcijom Pirates, uspjeh joj je bio osiguran

Kolekciju Pirates pokazala je na reviji u Parizu 1983. godine i nije se niti osvrtala na komentare. Iza toga život je ovu popularnu dizajnericu vodio samo kroz modne uspjehe. Dva puta je proglašena britanskim dizajnerom godine i nagrađena je nagradom OBE.

Zanimljivo je znati da su njezine kreacije bile dio kostimografije i u filmskoj adaptaciji televizijske serije “Sex and the City” iz 2008. godine.

Kao i kod mnogih dizajnera Vivienne Westwood nije “zaglavila” u samo jednom području mode. Pokrenula je niz maštovitih kreacija i u prosincu 2010. izradila zanimljivu odjeću od recikliranog papira s vezom u svilenoj klasičnoj Westwood grafici, a i njena linija nakita briljirala je u 2011. godini.

Vivienne Westwood Annie Lennox

2011.godine Westwood je također pokrenula ‘Get A Life‘ svoju web stranicu, s temeljnom porukom kako trebamo poštivati planet.

Nastavljajući svoju povezanost s umjetnosti, 2013.godine Westwood će biti prva suradnica u pomoći brandiranja Engleskog nacionalnog baleta.

Vivienne Westwood je krivotvorila reputaciju modnih provokatora te svoje umijeće u modnoj umjetnosti svakim danom pokazivala u samo djeliću svoje robe. Njezina snaga i moć bila je neizmjerna, a time i svaka njena nova kolekcija kao dodatna motivacija i inspiracija za svaki njen daljnji rad.

Vivienne Westwood

Rođena: 08. travnja 1941., Tintwistle, Ujedinjeno Kraljevstvo
Nacionalnost: Britanka
Edukacija: Middlesex University, Goldsmiths College, University of Westminster
Linije: Vivienne Westwood

Fotografije: Foter
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button