Donna Karan

Kraljica američke mode, Donna Karan osvajila je svjetsku modnu scenu.

Američka modna dizajnerica Donna Karan jedna je od najutjecajnijih dizajnera danas u svijetu. Njen utjecaj na svijet mode ogleda se u činjenici da prodaje svoje kreacije u više od 150 milijuna dolara godišnje. Osim toga osnivačica je etikete DKNY (Donna Karan New York).

Već sa 14 godina odustaje od škole i počinje prodavati odjeću u lokalnom butiku. Godine 1968. kreće u školu Parsons School of Design u New Yorku, gdje usavršava svoje znanje. Na ljetnom poslu započinje raditi za dizajnericu Anne Klein, te njezin rad počinju uviđati mnogobrojni ljudi i dobiva titulu dizajnerice.

1985. pokrenula je svoju vlastitu liniju, Donna Karan New York, koja je namijenjena mlađim generacijama. Njena osnovna misao u stvaranju vlastitog branda bila je dizajnirati odjeću koja je prije svega udobna za sve. Svoje umijeće je fokusirala i na dizajn muške odjeće, modnih dodataka, kozmetike, traperica i parfema.

Donna Karan je inspirirana New Yorkom, vjeruje da njegova energija, ritam i život privlači najsofisticiranije i umjetničke ljude ovoga svijeta, vrstu i način života za sve ljude za koje je oduvijek dizajnirala svoje kreacije.

Pravilo sedam osnovnih odjevnih predmeta činili su: sako, bodi, kaput, bluza, suknja, hlače i nešto “raskošno”. Moderne žene trebale su nešto što mogu brzo obući, a izgledati kao da su  stajale pred ogledalom satima. Postala je ikona jednostavnosti i elegancije.

Njezino pravilo je da odjeća treba biti dovoljno fleksibilna kako bi ju mogli svi nositi i po danu i po večeri, zimi ili ljeti. Smatra da bi moda trebala biti multikulturalan jezik, jednostavan, senzualan i funkcionalan, moderni sigurnosni pokrivač. Možda to najviše objašnjava njezine temljene zaštitne stavke, odjela za tijelo, crni kašmir, istazenje tkanine i senzacionalni bodywrap stil, koji duguju veliku odanost stilu i ukusu umjetnika.

Ona dizajnira za ljudske potrebe, ljude koji žive, rade i glume. Ona konceptualizira kupce i njihov ormar i tek onda robnu liniju, primjenjujući svoje dizajnerske prave boje, proporcije, i mjere.

Ona je poput suvremenog američkog Chanela u kojem analizira ženske potrebe s pitanjem u sebi:
“Što mi je potrebno? Kako bih mogla olakšati život? Kako bi odjeća mogla biti jednostavna tako da mogu nastaviti sa svojim životom?”

Njezinu odjeću nose: Oprah, Barbra Streisand, Murphy Brown, Candace Bergen, Michael Bolton, Larry Hagman, Richard Gere, Warren Beatty, Hillary Rodham Clinton, Bill Clinton

Više o njenoj liniji na stranici: http://www.donnakaran.com/

Fotografije: Foter
Tekst: Azra Terzić

Donna Karan

Rođena:             02. listopada 1948 (64 godine), Forest Hills, New York
Nacionalnost:   Amerikanka
Edukacija:         The New School New York
Linije:                 Donna Karan

Facebook Like Button