Moda u Parizu

Volite li Pariz? I volite li modu? Istražite ukuse i potražite inspiraciju u najromantičnijem gradu na svijetu.

Grad tišine je zapravo sjedište i prijestolnica modne industrije. Mjesto gdje svi modni dizajneri, modeli, ljubitelji i mnogi drugi, nauče o modi više nego bilo gdje na svijetu.

Francuzi su bili prvi koji su napravili modnu industriju, što ne uključuje samo haljine. Oni su također izvozili svoj ​​stil od 17. stoljeća koji je bio pokrenut prije nego što većina svijeta još nije shvatila što je zapravo moda.

Danas, uz London, New York, Tokyo i Milan, Paris se smatra jednim od modnih metropola svijeta.

Ovih dana to ne znači samo da ljudi u Parizu nose lijepu odjeću – to je zapravo ozbiljan posao.

Moda je oduvijek postojala na raskrižju umjetnosti i konzumerizma i nikad nije bila toliko snažna kao u današnjem društvu. Način na koji percipiramo naše želje, tijelo i duhovne oblike mode, svake sezone, prikazujemo ono što zapravo jesmo, daleko u našoj svijesti.

Francuska modna postavila je trend s ikonskim brandovima kao što su Chanel, Dior, Hermes i Louis Vuitton. Sve ove francuske modne marke imaju svoje sjedište u Parizu.

Mnogi manje poznati francuski modni brandovi pretvorili su Pariz u jednu od najkreativnijih modnih gradova na svijetu. Sve modne marke imaju svoju glavnu prodavaonicu u Parizu.

Većina francuske modne marke imaju glavnu prodavaonicu na Avenue Montaigne ili Rue du Faubourg Saint-Honore, obje kod avenije Champs-Élysées. Lijeva obala oko Rue de Sèvres ima mnoge francuske modne trgovine, uključujući i Hermes (17, Rue de Sevres). Le Marais je trendy modni okrug otvoren samo nedjeljom.

Pariški Fashion Week se događa dva puta godišnje, a ovisno o točki gledišta to je najbolje vrijeme da ste u gradu, ili opet najgore. Stotine modnih urednika, suradnika, stilista, modela i opće hladne publike dolazi u francuski glavni grad kako bi vidjeli što će se nositi sljedeće godine.

Službeni naziv za francuski pariški Fashion Week je Semaine des Createurs du Mode.

Uz New York, London i Milan, pariški Fashion Week je kulminacija tjedana i tjedana rada za izlagače dizajnere i samo početak posla za sve urednike i novinare koji će pisati o tome.

Moda je utkana u pariškom identitetu i sastavni je dio svakodnevnog života.

Ponekad nije potrebno previše pričati o modi u Parizu jer nekada fotografije govore više od tisuću riječi.

Fotografije: Foter
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button