Veliki život Giannija Versace

Luksuzna odjeća i lifestyle branda Versace, ostvario je kreativni genij talijanske mode, dizajner Gianni Versace. Međunarodna modna kuća stvorila je odjeću i kostime za umjetnike kao što su slavni muzičari Cher, Elton John, Madonna, Tina Turner, Sting, pa čak i odjeću za članove kraljevske obitelji, kao što je pokojna princeza Diana, Princeza od Walesa. Od samih početaka postojanja ovog slavnog branda isti je proširen na modne dodatke, mirise i pokućanstvo u svom, više nego raskošnom, portfelju.

Poznat po svojem glamuroznom stilu, Versace je proizveo niz haljina “sirena”, koje su postale njegov zaštitni znak, često koristeći inovativne materijale kao što su aluminijske mreže ili najsuvremenije tehnike poput “neo-couture” – laserske tehnologije koja spaja kožu i gumu.

Njegova slavna karijera je ukrašena brojnim nagradama, među kojima su četiri L’Occhio d’Oros i američkog modnog Oscara iz 1993. Neke od njegovih najmaštovitijih kreacija mogu se pronaći u kazalištima; dizajner je često aplaudirao svoje dizajne za baletne kostime u Straussovoj Josephlegendi iz 1982, Gustav Mahler, Lieb und Leidiz 1983 i Béjart Chaka Zulu iz 1989. Godine 1987. Versace je nagrađen kazališnom nagradom Mascher D’Argento.

Estetika je obilježena snažnim bojama, smjelim krojevima i seksepilom iznad svega. Poznat je po ekstremnim uzorcima, koži i najluksuznijoj tkanini.

Dizajni su prikazani u nekoliko muzeja, uključujući Nacionalni Field muzej u Chicagu, Londonskom muzeju Royal College of Art, japanskom Kobe muzeju i njemačkom Kunstgewerbemuseum. Godine 1989, najavio je otvaranje Atelier Versace, radionicu visoke mode. Iste godine, on je uveo Versus, suvremenu, alternativnu liniju za mlade ljude. Također je pokrenuo svoj klasični potpis 1991. godine i Home potpis 1993.

Godine 1997, dizajner je tragično ubijen na stepenicama svoje kuće u Miamiju nakon dolaska kući iz njegove uobičajene jutarnje šetnje.

Ostavio je modno carstvo vrijedno £500000000, od čega je 50 posto naslijedila njegova nećakinja Allegra Versace kada je navršila 18 godina i sestra Donatella koja je uvela brand Versace u 21. stoljeće.

Više na stranicama: http://www.versace.com/

Gianni Versace

Rođen: 02. prosinca 1946, Reggio Calabria, Italija
Nacionalnost: Talijan
Edukacija: studirao arhitekturu, Reggio Calabria
Linije: Versace

Facebook Like Button