Alexander McQueen dizjner koji je krojio nova pravila u modi

Britanski modni dizajner Alexander McQueen rođen je 1969. godine u Londonu kao najmlađi od šestoro djece. Još kao dječak započeo je s dizajniranjem haljina za svoje sestre. Sa svojih 15 godina napušta školu i započinje raditi kao naučnik kod različitih vrhunskih krojača i modnih dizajnera. Jedan dio svog života provodi radeći s kazališnim kostimografima što se naročito očitovalo u njegovom kasnijem samostalnom radu.

U jednom kraćem periodu Alexander McQueen odlazi u Milano kako bi radio za talijanskog modnog dizajnera Giglija a po povratku u rodni London diplomira na modnom dizajnu. Cijenjen kao vrhunski majstor zanata ubrzo postaje glavni dizajner za Louis Vuittonovu marku Givenchy.

Iako je pomicao granice visoke mode odnos između dizajnera i poznate kuće nije bio idealan. Alexander McQueen je osjećao da ga posao u velikoj kući sputava te mu ne dopušta da pokaže puninu svoje kreativnosti. Unatoč tome upravo je u to vrijeme dobio brojna priznanja a i nekoliko puta je bio proglašavan britanskim dizajnerom godine.

Uz pomoć Gucci Grupe, koja je uložila kapital u McQueenovu tvrtku, dobiva toliko potreban poticaj te napušta Givenchy i razvija svoj vlastiti posao. Iako je već do tada imao spektakularne revije njegov talent se u potpunosti razvio a njegova popularnost je još više rasla. Alexander McQueen otvara svoje dućane u New Yorku, Londonu, Milanu, Las Vegasu i Los Angelesu.

Za svoj rad i kreacije dobiva mnoga priznanja kao što su međunarodni dizajner godine, odlikovan je od strane engleske kraljice Elizabete te ponovno biva proglašen za britanskog dizajnera godine.

izlog

Alexander McQueen je obožavao i proučavao povijest. Svoju inspiraciju često traži u svojim škotskim korijenima, engleskoj povijesti, osamnaestom i devetnaestom stoljeću te viktorijanskom razdoblju. Bio je čest gost muzejskih arhiva.
Njegove revije su bile poznate po njegovoj energiji koju je davao bez zadrške.
Često u svojim kreacijama kombinira na prvi pogled nespojive elemente život i smrt, svjetlo i tamu, krhkost i snagu. U svoj rad uspješno je ukomponirao znanje vrhunske izrade, krojenja i besprijekorne završne obrade.

U veljači 2010. godine umire njegova majka a Alexander je, nažalost, samo jedan dan prije njezina pokopa počinio samoubojstvo.

Uvijek iznimno zanimljiv cijeloj svjetskoj javnosti jednom prilikom izjavio je:
“Trebate poznavati pravila kako bi ih mogli slomiti. Zato sam ja ovdje da razbijem pravila ali sačuvam tradiciju”

Izdvojeno:

> Izložba “Alexander McQueen: Savage Beauty” koja je održana 2011. u Newyorškom Metropolitan muzeju bila je jedna od deset najposjećenijih izložbi.
> Alexander McQueen je najmlađi dobitnik nagrade britanski dizajner godine.
> John Galliano također je četverostruki dobitnik nagrade britanski dizajner godine a među dobitnicima su i Vivienne Westwood, Stella McCartney, Phoebe Philo.

Tekst i naslovna fotografija:
Alexander McQueen
Fotografija: jetsetcd

Facebook Like Button