Yohji Yamamoto japanski car mode

Originalna pojava na modnoj sceni čini ga japanskim carem mode.

Kada pričamo o Yohji Yamamoto, zamišljamo svjetskog poznatog japanskog modnog dizajnera, neobičnog i čudnog stila. Svoj trag ostavio je kako na zapadnim tako na svjetskim tržištima. Trenutno je glavni dizajner i voditelj modne marke istog imena te je postao modni sinonim u Japanu, od 1980. godine kada je bio dio modnog pokreta koji gura Japan na čelu industrije.

yohji-yamamoto-l Njegova prva modna linija, Y’s, predstavljena je 1972, a prvi put je prikazana u Tokiju 1977. Linija Y’s za muškarce, započeta je 1979. godine i počela se brzo širiti, te je doživjela svoju prvu reviju u Parizu koja se odvijala 1981. godine.

Yohji Yamamoto Inc osnovana je 1984. godine. Yamamoto je nastavio sa svojom linijom i pokrenuo je Yohji Yahmamamoto + Noir 1995. godine, čime je formirao partnerstvo s više tvrtki diljem svijeta. Kroz godine je formirao modne linije te je radio kostimografije za filmske zvijezde kao što su Takeshi Kitano, Ryuichi Sakamoto, i Wima Wendersa, a radio je također s društvom Pina Baush stvarajući kostime za opere, Tristan i Izolda i Bayreuth.

yohji-yamamoto 80′tih godina, naglasak je stavljao na izbor tekstila i igru teksturama. Osim toga, Yamamoto je proizveo više od 150 majica za Eltona Johna, uključujući i cijelu liniju odjeće koja se koristila u John’s Red Piano nastupu u Las Vegasu.

Tijekom svojeg dugogodišnjeg rada osvajao je mnogobrojne nagrade i vrijednu slavu, koja ga danas obilježava na svjetskoj modnoj sceni.

“Smatram da je savršenstvo ružno. Negdje u stvarima koje ljudi čine, želim vidjeti ožiljke, neuspjeh, poremećaj, iskrivljenje.” Yohji Yamamoto.

Yamamotov stil je uvijek bio jedinstven i igrao je važnu ulogu u progresiji mode u Japanu. Koristi labave zastore i sjajne teksture koje aktivno mijenjaju obrise i kretanje njegovih tema. Boje su obično ograničene na jednu nijansu. On je majstor krojač, poznat po prikazivanju avangardne siluete, koje skrivaju formu onoga ko ih nosi, stvarajući potpuno novi oblik.

Koristi jednostavne palete boja – crna, mornarska i bijela – s povremenim bljeskovima boje i stilom koji je odjednom sofisticiran, i od običnog izgleda stvara odjeću za muškarce i žene koji odmah postaju bezvremenski klasici.

yohji

Danas, njegova tvrtka zarađuje više od sto milijuna dolara godišnje i stvara, osim njegove Y linije, operne i baletne setove kostima za neke od najznačajnijih tvrtki u svijetu.

Više na stranicama: http://www.yohjiyamamoto.co.jp/en/

Yohji Yamamoto

Rođen: 03. listopada 1943 ,Tokyo, Japan
Nacionalnost: Japanac
Edukacija: Fakultet Bunka Fashion
Linije:
Glavne Linije:
Yohji Yamamoto
Yohji Yamamoto POUR HOMME
Yohji Yamamoto COSTUME D’HOMME

Poznate linije:
Y-3
Y’s for living
Y’saccs

yohji-yamamoto-wool

Tekst: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button