Okinawa je najzdravije mjesto na svijetu

Tajna dugog i zdravog života je pronađena na malom otoku Japana Okinawa, čiji stanovnici (točnije njih 450) imaju preko 100 godina. Okinawa je najzdravije mjesto na svijetu!

Može li se danas još uvijek živjeti mirno, bez stresa i uživati pod starije dane s obzirom na ubrzan tempo života, globalnu zagađenost i naglu promijenu klime?
Očito može!
Prema provedenim znanstvenim istraživanjima smatra se da je upravo otok Okinawa najzdravije mjesto na svijetu, gdje je prosječni životni vijek žena 86, a muškaraca 78 godina.

okinawa japan

Okinawa je otok u otočju RyuKyu koji administrativno pripada Japanu

Osim što je poznat po karateu, ovaj otok je poznat po svojim stanovnicima koji stare sporije nego drugi ljudi u Japanu.
Oni ne samo da žive dugo, nego zdravo i sretno.

Sigurno se pitate u čemu je njihova tajna?

Njihova tajna je vrlo jednostavna: paze šta jedu što upotpunjuju pozitivnim stavom prema životu.
Kako i sami kažu, stres je njima nepoznanica.

otok okinawa

Prehrana otočana Okinawe bazira se na na riži, povrću i ribi koju jedu tri puta tjedno

Svaki dan piju šest čaša vode, izbjegavaju alkohol a umjesto kave piju zeleni čaj, koji ima antitumorsko djelovanje.
Jedno od pravila njihove prehrane jest i izreka: “hara hachi bu”, što bi značilo da treba prestati jesti kad ste otprilike 80 posto siti.
Okinavljani u prosjeku dnevno unesu 1200 kalorija, što je oko 1000 kalorija manje nego što unese prosječan čovjek na Zapadu.

Suptropska klima sa temperaturama koje jedva padaju ispod 15 stupnjeva zimi, čini ovo mjesto idealnim za život.
More koje okružuje otok, koje se smatra jednim od najljepših, sa koraljnim grebenima i egzotičnom vegetacijom upotpunjuju idilu ovog otoka.

Okolni otoci zajedno čine Okinawijsku perfekturu – zajednički poznatu pod nazivom “Ryukyu otočje”

Otočje je poznato po karakterističnoj autohtonoj kulturi, koja se razlikuje od kulture Japana u smislu jezika, kuhinje, umjetnosti itd.

O povijesti ovog otočja najvažnije je spomenuti njegov status neovisnog carstva i pridružene države Kine tijekom nekoliko stoljeća.

Tokom 17. stoljeća Ryukyu otočje pada pod Satsumainu federalnu kontrolu i tako čini dio Japanske perfekture 1879. godine. Tijekom tog perioda, Okinawljani su bili opterećeni pokušajima prilagođavanja stanovništva Japanskoj tradicionalnoj kulturi.
Zahvaljujući pozitivnim rezultati uspješnog odbijanja prilagođavanja japanskoj kulturi, Ryukyuan kultura je preživjela do dan danas i postala najvažnija atrakcija Okinawe.

Okinawa, Japan

U vrijeme Drugog svjetskog rata, Okinawa je bila pozornica mnogih bitki kada su američke trupe izvršile invaziju na otok. Okinawa je ostala pod kontrolom SAD-a sve do 1972. godine kada se većina vojnika povukla sa otoka, dok oni koji su ostali su uspostavili kontroverznu američku vojnu bazu u blizini glavnog grada Naha na Okinawa Hoto-u (Okinawijski glavni otok).

Dok je središnji dio Okinawa Hoto-a izrazito urbaniziran, južni vrh otoka je manje gusto naseljen, dok najsjevernije – Yambaru područje ostaje uglavnom pokriveno šumskim brdima, područjima za ribolov i seoskim farmama.

Za kraj je dobro napomenuti da ukoliko se odlučite posjetiti Okinawu, da imate na umu činjenicu da se ovo otočje nalazi na dodiru tektonskih ploča i da su mogući potresi.

Korisne informacije

Službeni jezik: Japanski (jezična porodica: Ryukyu jezik)
Glavni grad: Naha
Populacija: 1.34 milijuna
Religija: Ryukyuan
Valuta: Japanski Yen, također u blizini američkih baza u nekim prodavaonicama prihvaćen je i dolar.
Vremenska zona: Japansko standardno vrijeme (GMT+9 hours).
Hitni pozivi: Policija -110, Hitna pomoć – 119

okinawa otok japan

Kako putovati: Najkraći linijski let na relaciji Trst – Okinawa traje 50 sati i 45 minuta, a pruža ga avio kompanija Lufthansa All Nippon. Svaki je tjedan na raspolaganju 2 letova.
Kada putovati: Ako putujete u zimskim mjesecima od Studenog do Ožujka, gužve su manje, smještaj je povoljniji, a i podvodna vidljivost za upoznavanje podvodnog svijeta ovog otoka je bolja.

Ljeta su vruća i prevladava gužva (ovisno na koji dio otoka se uputite).
Imajte na umu tajfune, koji se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme između lipnja i Listopada, zbog čega se mogu prorijediti trajektni rasporedi.
Prosječna dnevna temperatura u Okinawi u prosincu je 20 ° C, dok je u srpnju je 31 ° C.

Preporučeni hoteli: Hotelski smještaj možete unaprijed rezervirati preko interneta prije putovanja na Okinawu, osim ako on već nije u sklopu vašeg turističkog aranžmana.
Neki od najpoznatijih luksuznih hotela u Nahi su: Nahamaejima Relax Hotel (900-0016 Okinawa, Naha, Maejima 3-1-4), Hotel Blion Naha (Matsuyama 2-15-13, Naha), GRG Hotel Naha Higashimachi (Higashimachi 6-16, Naha ).

Naha Okinawa Japan

Restorani: Lokalnu hranu najbolje je isprobati u lokalnim restoranima, koje možete pronaći u svakom gradu na otoku.
Nećete potrošiti puno vremena da ih pronađete jer izbor je zaista velik i raznolik.
Naša preporuka je restoran Yunangi (3-3-3 Kumoji, Naha, telefon: +81 98-867-3765) u samom centru Nahe.

Za kraj jedna preporuka – svakako probajte poznato Okinawsko povrće – Goya. Iako je gorkog okusa u sebi sadrži najviše vitamina od bilo kojeg drugog povrća u Japanu, pa ga svi jedu u velikim količinama.


Autorica: Monika Jurina

Facebook Like Button