Amazonska prašuma i njene skrovite tajne

Pluća svijeta ili svima poznata Amazonska prašuma nosi još naziv i Amazonija koji se može pronaći u raznim literaturama.

amazona bilje

Razlog zbog čega je Amazonska prašuma toliko poznata je činjenica da je to najveća prašuma na svijetu koja ne nosi bez razloga nosi ime „pluća svijeta“.

Prema podacima koji su nam dostupni možemo reći da Amazonija zauzima oko 30% Južne Amerike, proteže se kroz devet država, a najveći dio prašume (oko 60%) nalazi se u Brazilu pa se vrlo često može čuti da je Amazonska prašuma pripada Brazilu.

amazona stanovništvo

Osim što su velike površine Amazonije bitne za stvaranje kisika na zemlji, a samim time i važne za ljudski život, možemo reći da je to područje s najvećom florom i faunom kao i dom za mnoga domorodačka plemena kojima je poznat samo tamošnji dom.

Površina Amazonske prašume svakim danom je sve manja, a brojni su faktori koji utječu na njezino smanjenje. U narednom tekstu donosimo vam neke zanimljive informacije vezano upravo za najveća pluća svijeta.

amazona dječak

Amazonska prašuma u brojkama

Amazonska prašuma zauzima 1/3 Južne Amerike ili otprilike 30% površine. Proteže se kroz 9 država, a najveći dio amazonske prašume nalazi se u Brazilu (oko 60%).

Amazonija kao najveća prašuma svijeta proizvodi više od 20% kisika u svijetu, a smatra se po podacima da zauzima više od polovine (1/2) Zemljinih površina.

amazona brodice

Površina amazonske prašume iznos oko 5.500.000 četvornih kilometara, što bi u prevedenom značilo da je to dvostruko veća površina od države koja se zove Argentina. Amazonski bazen čine više od 15 000 pritoka rijeke Amazone.

amazona rijeka

Prašuma se proteže kroz devet država

Pluća svijeta ili amazonska prašuma sa svojih 60% površine nalazi se u Brazilu, u samom srcu Južne Amerike. Najveća svjetska prašuma obuhvaća i sljedeće države: Brazil, Kolumbija, Venecuela, Gvajana, Ekvador, Peru, Bolivija, Surinami i Francuska Gvajana.

amazona prašuma

Druga najduža rijeka na svijetu

Koliko je duga i široka rijeka Amazona govori informacija da je to druga najduža rijeka na svijetu koju je nemoguće sagledati u „jednom dijelu“ budući da je dosta široka i duga.

Duljina rijeke Amazone iznosi 6440km, a širina joj je ovisno o dijelovima između 1.5km do 10 km, a u vrijeme kišne sezone u nekim dijelovima, njezina širina može iznositi i preko 45 km.

amazona papige

Dom za brojne biljne i životinjske vrste

Amazonska prašuma osim što prekriva više od polovice zemljanih površina, dom je za brojne biljne i životinjske vrste.

amazona biljke

Smatra se da Amazona ima najveći bioraznolikost na svijetu, a prema podacima tamo živi više od 40 tisuća vrsta biljaka, više od 2,5 milijuna insekata, više od 2 tisuće vrsta riba, 1000 vrsta ptica, 400 vrsta sisavaca, 370 vrsta gmazova i 420 vrsta vodozemaca.

Mnoge biljne i životinjske vrste su još uvijek neotkrivene tako da ne možemo znači točnu brojku, budući da se svaki dan otkrivaju nove vrste. Jedna od deset poznatih vrsta na svijetu živi u Amazonskoj prašumi.

Amazona je dobila ime po domorodačkim ženama

Smatra se da je ime Amazonskoj prašumi dodijelio istraživač Francisco de Orellana koji je bio prvi Europljanin koji je u tom periodu dublje proučavao Amazonsku prašumu.

amazona ples

Pretpostavlja se da su domorodačke žene bile žene ratnice, a španjolskog istraživača podsjetile su na Amazonske iz grčke mitologije.

Ostale zanimljivosti:

• Amazona se smatra najopasnijom rijekom na svijetu
• U rijeci Amazoni živi prana, električna jegulja koja može proizvesti energiju od 500 volti
• Zbog velike gustoće drveća tlo je na nekim dijelovima uvijek u mraku
• Na mračnim dijelovima je ponekad potrebno i do 15 minuta da kapljica kiše dođe od gornjeg dijela do tla
• Više od 50-ak domorodačkih plemena živi na teritoriju amazonske prašume

amazona selo

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button