Argentina zemlja vrućeg tanga i hladnih prirodnih ljepota

Iz domovine najstrastvenijeg plesa – tanga, zbog gurmanskih specijaliteta i kasnih večera možete se vratiti s kojim kilogramom više.

Argentina se prostire na ukupno 2,8 milijuna četvornih kilometara u Južnoj Americi – između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku. Na sjeveru graniči s Paragvajem i Bolivijom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na zapadu s Čileom. Argentina obuhvaća i pet  prirodno geografskih cjelina: Ande, Gra Chaco, Međurječje, Pampe i Patagoniju.

Naslovna Ushuaia Argentina

U zemlji živi oko 30 milijuna stanovnika, koji pripadaju različitim etničkim grupama. Najviše je potomaka talijanskih i španjolskih doseljenika, a ovdje živi i značajna zajednica Hrvata. Izvorno indijansko stanovništvo broji tek oko 700 tisuća stanovnika, a naseljavaju sjeveroistočni, sjeverozapadni i južni dio zemlje.

argentina6

Uz industriju i poljoprivredu, najznačajnija djelatnost suvremenog argentinskog gospodarstva jest turizam jer je prirodno raznolika i ima dobru prometnu infrastrukturu. Strastveni ples tango uz ritmove argentinske glazbe tek je dio njihove popratne ponude.

argentina tango ples

Glavni i najveći grad te luka – Buenos Aires – smjestio se na južnoj obali rijeke La Plate, a predstavlja kulturno, gospodarsko i političko središte zemlje. Noćni život tu počinje tek u 23 sata kada gostoljubivi Argentinci prijatelje i poslovne partnere izvode na večeru, pa se noćni klubovi pune tek u 3 sata iza ponoći.

Argentina5

Argentinska kuhinja počiva na velikim količinama mesa. Ovdje se rado jede parilla – govedina polivena vinom, kao i biftek assado. Daleko najpoznatiji jest roštilj kod argentinskih kauboja – guacha, pa svakako valja otići na večeru van grada, na neki od njihovih rančeva. Hrana se poslužuje uz poznata argentinska vina te druga alkoholna i bezalkoholna pića, poput čaja yerba mate.

argentina meso kuhinja

Znamenitosti i turističke atrakcije u Argentini:
Buenos Aires

Prošećite najširom svjetskom ulicom – Nuevo de julio avenida, razgledajte  životopisne kućice u siromašnom dijelu La Boca i boemsku četvrt Palermo. Obiđite i predsjedničku palaču Casa Rosada na glavnom trgu Plaza de Mayo s čijeg se balkona pučanstvu obraćala Evita Peron, te nekadašnju guvernerovu palaču Cabildo koja je pretvorena u muzej.

argentina la boca

Planinska pustolovina

Argentina se ponosi visokim planinskim lancima što se kroz zemlju protežu na oko 4000 kilometara. Iskusni alpinisti pokušat će osvojiti najviši vrh cijele Južne Amerike – Aconcagua – koji se izdiže na 6962 metara nadmorske visine na argentinskim Andama.

argentina1

Patagonija

Želite li istražiti prirodne ljepote ove zemlje uputite se na jug zemlje u argentinski dio Patagonije. Ovdje vas očekuje šetnja među tisućama pingvina, gotovo tristo zadivljujućih slapova, kao i oaza El Calafate.

argentina7

Morske aktivnosti

Ljubitelji kupanja i sunčanja odlaze na obale Atlantskog oceana. Jedna od najpopularnijih plaža jest Mar de Plata, mjesto udaljeno oko 400 kilometara od glavnog grada Argentine.

argentina3

Najjužniji svjetski grad

Posjetite Ushuaju, koja se smjestila na argentinskom dijelu Ognjene zemlje. Riječ je o najjužnijem gradu na svijetu, koji je savršena polazna točka za putovanja na Antaktik i jedrenje oko rta Horna.

argentina9

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo (94 posto)
Valuta: argentinski peso (ARS)
Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske
Kako putovati – zrakoplovom do glavne zračne luka u Buenos Airesu.
Bolesti i prevencija – potrebo je cijepljenje protiv žute groznice, a cijepiti se možete u Zavodu za javo zdravstvo dr. Andrija Šatmpar u Zagrebu
Kada putovati – najbolje vrijeme za posjet Buenos Airesu je od rujna do studenog (proljeće) kada su temperature ugodne, ili od ožujka do svibnja (jesen). Ljeto je najbolje vrijeme za posjet Patagoniji, a skijaška sezona traje od sredine lipnja do listopada.
Smještaj: hotel Glu i Magnolia hotel odličan su izbor u glavnome gradu.
Restorani: Tradicionalnu argentinsku kuhinju probajte u restoranu La Cabana kao i u restoranu Aramburu u glavnome gradu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova nema saznanja koja bi ukazivala na potrebu odgode putovanja, no oprez je potreban prilikom boravka u Buenos Airesu zbog visoke stope kriminala koja se osobito očituje u razbojništvu i uličnim krađama. MVPEI upozorava i na zone eruptivnih aktivnosti zbog čega može doći do poremećaja u zračnom prometu.

Igor Bulgarin / Shutterstock.com (tango)

Facebook Like Button