Jahačke destinacije

7 preporuka za spajanje vrhunskog užitka jahanja i prepuštanja čudesnim prirodnim krajolicima.

Afrički safari, Okavango, Bocvana

Umjesto džipa birajte konja i doživite pravi afrički safari jašući uz divlje životinje Crnog kontinenta! Istražite prirodni fenomen delte Okavango u Bocvani, koja nastaje kao posljedica sezonskih poplava, navodnjava suho područje ove države i sa sobom donosi migracije različitih životinja. Proces širenja vode kroz deltu dugu preko 250 kilometara i široku oko 150 kilometara traje nekoliko mjeseci – obično od ožujka do lipnja, pa je pred vama uistinu velika pustolovina. Ne upuštajte se u nju samostalno, već rezervirajte stručne vodiče koji će vas provesti kroz najljepše dijelove – potpuno sigurno.

Kapadokija, Turska

Jahanje među vilinskim dimnjacima Kapadokije zajamčeno će vas ostaviti bez daha. Zaboravite na turističke autobuse, unajmljene automobile i pješačenje po ovoj povijesnoj regiji u središnjoj Anatoliji – obilazak na leđima konja pruža ultimativni turistički užitak. Razgledajte čudesnu arhitekturu prirode isklesanu u kamenu što datira iz 6. stoljeća prije Krista, divite se tradicionalnim obrtima ovoga prostora i priuštite si poneku rukotvorinu. Birajte organizirano turističko razgledavanje u trajanju jednog ili četiri sata, ili se prepustite cjelodnevnoj turi po zapanjujućim prirodnim i kulturnim krajolicima Turske.

Fjallabak, Island

Otok vatre i leda daje novo značenje pojmu uživanje u netaknutoj prirodi. Na rubu Arktičkog polarnog kruga krajolici su više-manje isti kao i onda kada su ovaj prostor naselili prvi ljudi. Gejziri, vulkani, ledenjaci, fjordovi, snježni vrhovi…treba li uopće dalje nabrajati što sve Island nudi? Za jahačku pustolovinu isprobajte snažne islandske konje koji su prilagođeni terenu, a po prirodi vrlo prijateljski nastrojeni. Najveći broj jahačkih tura orijentiran je na južnom kontinentalnom dijelu otoka oko rezervata prirode Fjallabak te vulkana Hekkla, a na raspolaganju vam je sve od kratkih jednosatnih obilaska do jednotjedne avanture na konju.

Nacionalni park Kharakorum, Mongolija

Ako želite učiti od najboljih, učite od Mongola. Ovaj nomadski narod središnje Azije nauči jahati prije nego što prohoda, što ne čudi jer se sama država prostire na oko 1,5 milijuna četvornih kilometara. Pretpostavlja se da u zemlji obitava oko 2,5 milijuna konja, pa vam izbora za otkrivanje Mongolije zasigurno neće manjkati. Krenite putem Đingis kana, obiđite Nacionalni park Kharakorum, istražite pustinju Gobi ili odaberite neku drugu turu brojnih turističkih agencija i uživajte u beskrajnim prostranstvima.

Veliki kanjon, Arizona, SAD

Obožavate gledati western filmove? Ako je vaš odgovor potvrdan, odaberite svoju destinaciju tako da nalikuje lokaciji najdražeg filma. Američku divljinu najbolje je doživjeti u saveznoj državi Arizoni, koja se ponosi brojnim prirodnim ljepotama, a dom je i Nacionalnog parka Grand Canyon. Imajte na umu da si jahanje po strmim liticama Velikog kanjona kojeg je tisućama godinama dubila rijeka Colorado, mogu priuštiti samo najiskusniji jahači! Ipak, tu vas očekuju i manje opasni aranžmani – privatne ture, grupno jahanje, jahanje uz zalazak sunca…zapravo štogod poželite.

Patagonija, Argentina

Šokirajte svoja osjetila na najjužnijem dijelu Argentine! Patagonija se prostire na 800 tisuća četvornih kilometara između Anda i Atlantskog oceana, pa imajte na umu da organizirane jahačke ture znaju potrajati i po nekoliko tjedana! Ovdje vas očekuje raznolik prirodni okoliš, a birati možete između pješčane obale, šljunčanih ravnica, patagonijskih stepa ili bogate mreže rijeka i jezera podno najvišeg južnoameričkog gorja.

Nacionalni park Alpine, Australija

Jahačka pustolovina na ovom otoku-kontinentu koncentrirana je na predjelu poznatom kao australske Alpe. Riječ je o planinskom području na jugoistoku zemlje što se prostire kroz države Victorija i New South Wales, a doseže visinu od tek 2000 metara nadmorske visine. Dramatični prirodni krajolici, bogata flora i fauna, ali i aboriđanska kultura zadovoljit će i najzahtjevnije avanturiste. Turistički obilazak područja obuhvaća stručno vodstvo po nepreglednom terenu, ali i zanimljive višednevne paket-aranžmane koji uključuju noćenje u divljini pod zvjezdanim nebom.

Facebook Like Button