Vatrena zemlja Kolumbija

Opasna južnoamerička destinacija koja krije zapanjujuće kulturno-povijesne ljepote.

Republika Kolumbija se prostire na oko 1,1 milijun četvornih kilometara na sjeverozapadu južnoameričkog kontinenta. Na jugu graniči s Peruom i Ekvadorom, na sjeveroistoku s Panamom, na istoku s Venezuelom, a na jugoistoku s Brazilom. Ima izlaz na Karipsko more, te Tihi ocean.

Kolumbija se nalazi na prostoru znanom i kao Pacifički vatreni prsten, koji okuplja brojne aktivne vulkane i koji je podložan čestim potresima. U zemljopisnom smislu zemlju dijelimo na dominantan planinski dio visokih Anda i nizinsko područje uz obalu.

U zemlji živi oko 44 milijuna stanovnika koji pripadaju brojnim etničkim skupinama, a koji su zaposleni u naftnoj industriji i metalurgiji, proizvodnji kave, cvijeća, zlata i tekstila. Riječ je i o politički nestabilnoj zemlji, u kojoj se stalno bilježi porast kriminala – najčešće povezan s proizvodnjom i distribucijom droge (kokaina). Glavni i najveći grad – Bogota – smjestio se u središtu kolumbijskog nacionalnog teritorija, na nadmorskoj visini od oko 2640 metara, a okuplja gotovo 8 milijuna stanovnika.

Kolumbijska kuhinja uvelike nalikuje gastronomija u okolici. Ovdje se rado jedu tortilje punjenje mesom, morskim plodovima i povrćem, bunuelos – popečci od kukuruznog brašna i sira, te riža s grahom i povrćem. Ako želite eksperimentirati, odvažite se na jelo hormiga culona, ili sočne hrskave pržene mrave. Obavezno probajte kolumbijsku kavu, koja se smatra jednom od najkvalitetnijih u svijetu. Uz hranu se služi i čaj, vruća čokolada, rum, alkoholno piće chichi od fermentiranog crnog kukuruza te brojni voćni sokovi.

Znamenitosti i turističke atrakcije Kolumbije:
Bogota

Istražite povijesno središte glavnoga grada – Plaza de Bolivar, kolonijalnu četvrt La Candelaria, kao i jedno od najvećih urbanih parkova na svijetu – park Metropolitan. Razgledajte zlatne artefakte kolumbijske povijesti u muzeju del Oro, a posjetite i tržnicu smaragda na kojoj se prodaje ovo drago kamenje. Zapamtite: gledajte očima, a ne rukama.

kolumbija

Zipaquira

Posjetite grad u središnjem, sjevernom dijelu zemlje – Zipaquira. Najvažnija turistička odrednica u gradu podzemna je rimokatolička katedrala po imenu Catedral de Sal de Zipaquira. Izgrađena je u tunelima bivšeg rudnika soli dvjestotinjak metara ispod zemlje, okuplja brojne ikone, te se smatra jednom od najvažnijih građevina kolumbijske arhitekture.

Arheološko čudo

Probudite Indianu Jones u sebi i otkrijte Izgubljeni grad ili Ciudad Perida! Smjestio se u kolumbijskoj prašumi nedaleko Karipskog mora. Službeno je otkriven sedamdesetih godina prošlog stoljeća, iako su lokalna plemena znala i ranije za njegovo postojanje. Okuplja brojne ostatke civilizacije indijanskog plemena Tayrona koje datiraju iz 8. stoljeća.

Kolumbijska divljina

Želite li istražiti tipičnu floru i faunu ovoga prostora, uputite se u jedan od nacionalnih parkova Kolumbije. Ružičaste dupine i neobične majmunske vrste vidjet ćete u Nacionalnom parku Amacayacu usred Amazonske prašume. Nacionalni park Cocuy pruža uvid u čarobni svijet prirodnih ljepota koje variraju od visokih laguna do snježnih planinskih vrhova.

kolumbija-1

Aktivni odmor

Spektakularne plaže i podvodni morski svijet očekuju posjetitelje Nacionalnog parka Tayrona, na obali Karipskog mora. Ako vam je draže splavarenje, penjanje, paragliding i druge sportske aktivnosti nabijene adrenalinom – posjetite San Gil  koji se smjestio nekoliko kilometara od Bogote.

tayrona

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo (95 posto)
Valuta: kolumbijski peso (COP)
Viza: nije potrebna za državljane RH
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Kolumbije jest El Dorado International Airport nedalekog glavnoga grada.
Kada putovati: od siječnja do ožujka
Bolesti i prevencija: Obavezno cjepivo protiv žute groznice, a preporučeno za trbušni tifus, hepatitis A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Ponesite sa sobom repelent za komarce, tablete protiv malarije i zaštitne kreme od jakog sunca – osobito ako planirate posjetiti prašumu.
Smještaj: hotel Marriott i hotel Casa Deco dobar su izbor u glavnome gradu.
Restorani:
Hotelski restorani uvijek su pametan i siguran izbor.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez prilikom putovanja u ovu zemlju zbog nestabilne sigurnosne situacije uslijed djelovanja ljevičarskih gerilaca, desničarskih paravojnih skupina i narko kartela. Hrvatskim državljanima ne savjetuje se putovanje u područja: Nariño, Putumayo, Caqueta i Cauca, uz granicu s Ekvadorom i Arauca, Norte de Santander i Cesar, uz granicu s Venezuelom. U ostalim područjima zemlje potreban oprez na svim javnim mjestima, kao i u blizini državnih i vojnih institucija.

Fotografije: Nick Harris, McKay Savage, Alexander Schimmeck

Facebook Like Button