Venezuela tropska zemlja prepuna turističkih atrakcija

Venezuela je odavno poznata po mnogim znamenitostima, zanimljivostima, prirodnim ljepotama ali i po najvećem brojem misica i kraljica ljepote u cijelome svijetu.

venezuela

Venezuela je najsjevernija država Južne Amerike, a prostire se na oko 96 tisuća četvornih kilometara. 
Smještena na obali Karipskog mora, a graniči na zapadu s Kolumbijom, na jugu s Brazilom te na istoku s Gvajanom.

venezuela planina

Istočnim, zapadnim i središnjim dijelom države prevladavaju nizine, dok se teren povisuje tek na jugu, gdje se izdiže i najviši vrh Venezuele – Bolivarov vrh (5007 m).

U ovoj tropskoj, vlažnoj i vrućoj zemlji živi oko 26 milijuna stanovnika, koji pripadaju raznim etničkim grupama, a koji žive u većim gradovima koncentriranima na sjeveru zemlje.

aragua venezuela

Na sjeveru zemlje smjestio se i najveći te glavni grad Caracas koji predstavlja kulturno, gospodarsko i političko središte zemlje. U Venezueli možete obaviti izvrsni šoping, osobito ako se u potrazi za drvenim rukotvorinama, košarama, lokalno izrađenim maskama te nakitom od dragog kamenja, srebra i zlata.

Venezuelanska kuhinja uvelike nalikuje gastronomijama Južne i Srednje Amerike. Ovdje se rado jedu tortilje punjene povrćem, mesom i morskim plodovima, salate koje kombiniraju protein s voćem, te riža s raznovrsnim grahoricama i mesom.

Venezuela je jedna od vodećih zemalja u proizvodnji kakaa, a poznata je po kvalitetnim čokoladama i slatkim desertima. Hrana se poslužuje uz bezalkoholne napitke na bazi riže i kukuruznog brašna (chicha andina), kao i uz lokalno proizvedeno pivo, rum te viski.

papiga ara venezuela Nacionalni park Canaima

Znamenitosti i turističke atrakcije Venezuele:
  1. Slapovi Angel

Divite se najvišim slapovima na svijetu! Slapovi Angel spuštaju se s 979 metara visine, a sastavni su dio Nacionalnog parka Canaima na jugoistoku zemlje, pod zaštitom UNESCO-a. Okruženi su zapanjujućom prirodom i čudesnim životinjskim svijetom, koje je najbolje doživjeti – iz zraka. Uz panoramske letove na raspolaganju su vam i turistički aranžmani u motoriziranom kanuu.

  1. Glavni grad

Istražite Caracas i njegove kulturno-povijesne znamenitosti. Obiđite trg La Plaza Bolivar, Muzej suvremene umjetnosti, brojna kazališta te gradski botanički vrt. Omiljena turistička destinacija jest i najdulja žičara – Telleferico – koja se uspinje do 4765 metara visokog vrha Espejo na planini Avila.

  1. Pješčane plaže

Ako želite lješkariti na pješčanim plažama i kupati se u kristalnom plavom moru, odaberite jedan o otoka u arhipelagu Los Roques. Nalaze se u Karipskom moru, otprilike stotinjak kilometara od venezuelanske obale. Čarobni otoci prava su destinacija i za ljubitelje pecanja te ronjenja.

plaza venezuela

  1.  Arhitektonska čuda

Klasičnu arhitekturu ovoga prostora istražite u gradu Santa Ana de Coro, koji datira iz 16. stoljeća. Riječ je o najstarijem  gradu zapadne Venezuele, čija povijesna jezgra obuhvaća brojne građevine iz perioda španjolske kolonizacije, a nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Aktivni odmor

Ljubitelji splavarenja upućuju se na brzace jedne od najvećih rijeka Južne Afrike – Orinoco – koja se proteže kroz oko 2000 kilometara duž Venezuele. Niquitao, Merida, Auyantepuy i Roraima samo su neke od omiljenih destinacija ljubitelja planinarenja i kampiranja.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo
Valuta: venezuelanski bolivar (VEB)
Viza: nije potrebna za državljane RH
Kako putovati:zrakoplovom – glavna zračna luka Venezuele jest Caracas Maiquetía International Airport (Simón Bolívar) nedaleko glavnoga grada.
Kada putovati: od prosinca do svibnja
Bolesti i prevencija: obavezno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Preporučena cjepiva su za trbušni tifus, hepatitis A i B. Repelent za komarce, tablete protiv malarije (osim za Caracas) te zaštita od jakog sunca je dobrodošlo.
Smještaj: Hotel Embassy Suites by Hilton i hotel Eurobuilding mudar su odabir u Caracasu.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su pametan izbor, a dobro ćete jesti i u restoranu Alto u glavnome gradu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na rizik putovanja u Venezuelu zbog nestabilnog sigurnosnog stanja uzrokovanog stalnim sukobima oporbe s vladom predsjednika Chaveza, visokog stupnja kriminaliteta u Caracasu i drugim urbanim središtima države, te zbog nestabilnosti u pojedinim susjednim državama, koje se izravno odražava na stanje u zemlji. S tim u svezi ne savjetuje se putovanje u pogranično područje s Kolumbijom na teritoriju federalnih država Zulia, Tachira i Apure, gdje djeluju terorističke i ilegalne oružane skupine koje vrše različite kriminalne radnje, uključujući i otmice s ciljem iznuđivanja novca. Hrvatskim državljanima koji putuju u ostale dijelove Venezuele savjetuje se oprez te izbjegavanje mjesta većih okupljanja i prosvjeda.

Jerry’n LV / Shutterstock.com (Stefania Fernandez)

Facebook Like Button