Gvajana južnoamerička zemlja koju krasi raskošna prirodna ljepta i bogatstvo plementih ruda

Gvajana je jedina južnoamerička država u kojoj je engleski službeni jezik.

Gvajana se prostire na oko 214 tisuća četvornih kilometara na sjeveru južnoameričkog kontinenta. Na zapadu graniči s Venezuelom, na jugu s Brazilom, na istoku sa Surinamom, a ima izlaz i na Atlantski ocean.

OVDJE otkrijte Surinam – zemlju iznenađenja u južnoj Americi

U zemljopisnom smislu Gvajanu dijelimo je na tri cjeline: usku obalnu nizinu, šumovit unutrašnji dio i brdovit predio prema granici s Brazilom, na kojem se izdiže i najviši vrh Gvajane – Roraima (2835 m).

OVDJE otkrijte Amazonsku prašumu i njene skrovite tajne

U Gvajani živi oko 700 tisuća stanovnika, od čega polovinu čini domorodačko stanovništvo uglavnom pripadnici indijanskih plemena Arawak i Carib, a značajan je i broj Indijaca. Najveći broj stanovnika zaposlen je u industriji prerade šećera, rudarstvu i šumarstvu.

gvajana glavni grad Georgetown

Glavni grad Gvajane je Georgetown koji se smjestio na ušću rijeke Demerara u Atlantski ocean, a predstavlja gospodarsko i administrativno središte zemlje. Najvažnije su gospodarske grane i proizvodnje baziraju se na dobivanje šećera iz šećerne trske, vađenje boksita i zlata, a šumarstvo također čini bitan dio privrede. Najveći broj tvrtki, bez obzira na samostalnost i dalje pripada stranim kapitalistima i vlasnicima.

Gvajanska kuhinja spoj je kolonizatorskih i domorodačkih utjecaja

Ovdje je izrazito popularan curry i druga začinjena indijska hrana, složenci od povrća i piletine te deserti od voća. Hrana se služi uz voćne sokove, lokalno pivo, rum i razne alkoholne koktele.

Znamenitosti i turističke atrakcije Gvajane:
  1. Georgetown

Istražite glavni grad Gvajane! Zbog velikog broja parkova s tropskim biljem Georgetown nazivaju i vrtnim gradom. Obiđite zgradu gvajanskog parlamenta i gradske vijećnice, mnogobrojne muzeje, a posjetite i anglikansku katedralu sv. Jurja – koja se smatra jednom od najviših drvenih građevina na svijetu.

  1. Slapovi Kaieteur

Doživite sirovu snagu slapova Kaieteur na rijeci Potaro u središtu Gvajane! Svake se sekunde ovdje spušta oko 600 kubičnih metara vode s visine od 226 metara, pa je spektakularan prizor popraćen iznimnom bukom. Slapovi Kaieteur sastavni su dio istoimenog nacionalnog parka.

  1. Mt. Roraima

Osvojite najviši vrh Gvajane! Uputite se u rijetko naseljeno područje gvajanske amazonske regije, na granici s Brazilom i uspnite se na Mt. Roraima. Tijekom uspona možete uživati u prekrasnoj flori i kamenim formacijama koji okružuju ovo područje.

  1. Morske kornjače

Turisti rado posjećuju i plažu Shell na obali Atlantskog obala, blizu granice s Venezuelom.
Glavni razlog? Dom je to za čak osam različitih vrsta kornjača (uključujući i divovske kornjače) koje se tu mrijeste. Nekada su se ove životinje ubijale zbog mesa i oklopa, a danas se nalaze na popisu zaštićenih vrsta Gvajane.

  1. Šopingu Gvajani

Gvajana je idealna destinacija za šoping, ako ste u potrazi za prepoznatljivim južnoameričkim odjevnim predmetima, rukotvorinama i nakitom. Cijene su znatno niže u ruralnim mjestima, nego u gradovima, pa imajte to na umu. Također, sustav kartičnog naplaćivanja ovdje je slabo razvijen, pa uvijek nosite sa sobom gotovinu.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo (54 posto), hinduizam (34 posto), islam (8 posto)
Valuta:  gvajanski dolar
Viza: potrebna – hrvatski državljani se za detaljnije informacije mogu obratiti Veleposlanstvu Republike Gvajane u Bruxellesu: tel- 0032 2 675 6216; mail: embassy9.guyana@skynet.be
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Gvajane jest Cheddi Jagan International Airport nedaleko glavnog grada.
Kada putovati: od kolovoza do listopada te od veljače do travnja
Bolesti i prevencija: Obavezno cjepivo protiv žute groznice, te preporučljivo za trbušni tifus te hepatitis A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar . Potreban repelent za komarce, tablete protiv malarije (u unutrašnjosti zemlje) te zaštita od jakog sunca. Ne piti vodu iz slavine.
Smještaj: Herdmanston Lodge i Eldorado Inn u glavnom gradu dobar su odabir.
Restorani: Hotelski restorani mudar su odabir. Izvrsno ćete jesti i u restoranu Angel’s Seafood, te New Thrieving u glavnome gradu.

Oprez!

U zemlji je zabilježena visoka stopa kriminala, pa valja paziti na svoju imovinu i dokumente- osobito noću. Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava i na mogućnost izbijanja socijalno motiviranih nasilnih prosvjeda i demonstracija, pa savjetuje izbjegavanje mjesta eventualnih većih okupljanja.

Amskad / Shutterstock.com (žena)

Facebook Like Button