Ekvador zemlja senzacionalne prirode i zapanjujuće ljepote

Krenite Darwinovim putem i otkrijte zapanjujuće ljepote Ekvadora i otočja Galapagos, koje se nalazi pod upravom ove južnoameričke zemlje.

Južnoamerička država Ekvador prostire se na oko 283 tisuće četvornih kilometara uz obale Tihog oceana. Na istoku graniči s Kolumbijom, na jugoistoku s Peruom, a pod njenom upravo nalazi se i čuveno otočje Galapagos.

U zemljopisnom smislu Ekvador se dijeli na četiri područja: otočje Galapagos, obalno zapadno područje, središnji planinski dio te istočni predio amazonskih prašuma.

Pinllopata planine ekvador

U zemlji živi nešto više od 13 milijuna ljudi, dok najveći broj populacije čine potomci domorodačkog stanovništva i europskih doseljenika. Proizvodnja nafte i poljoprivreda glavne su grane ekvadorskog gospodarstva, u kojima je zaposlena većina stanovništva.

Quito Ekvador glavni grad

Quito je glavni grad Ekvadora, a smjestio se 25 kilometara južno od ekvatora na nadmorskoj visini od 2850 metara

Omiljena je turistička destinacija, kako zbog prirodnih i kulturnih ljepota, tako i zbog povoljne kupovine.
U Quitou su popularne tržnice srebrom, ali i autohtonih rukotvorina koje uključuju ručno tkane predmete, odjeću i rezbarije.

Ekvadorska kuhinja spoj je brojnih utjecaja, a od namirnica prednjači meso, morski plodovi i kukuruz. Omiljena jela uključuju locro de papa – juha od avokada i krumpira, emapanadas – pecivo sa sirom, mesom i škampima te morocho – desert od mlijeka, šećera i cimeta. Samo najhrabriji, pak, naručuju cuy ili prženog zamorca. Uz hranu se služi raznovrstan niz voćnih sokova, te alkoholno piće Aguardiente koje se dobiva fermentacijom šećerne trske.

ekvador galapagos kornjaca

Znamenitosti i turističke atrakcije Ekvadora:
  1. Otočje Galapagos

Darwinovo nadahnuće za teoriju evolucije ne prestaje intrigirati putnike iz cijeloga svijeta. Galapagos broji  13 velikih otoka vulkanskog porijekla i nekolicinu manjih, koje kriju spektakularne biljne i životinje vrste. Najveći otok u arhipelagu – Isabela – ima oblik morskog konjica.

  1. Quito

Istražite glavni grad Ekvadora i njegove kulturno-povijesne spomenike. Obiđite povijesnu jezgru pod zaštitom UNESCO-a, baziliku del Voto National i katedralu Metropolitan, kao i brojne gradske parkove. Najbolji pogled na Quito pruža se s obližnje, 4000 metara visoke planine Pichincha, do koje vozi žičara (teleferiqo).

  1. Amazonska divljina

Unajmite turističkog vodiča i krenite u istočni dio zemlje kojim se prostire amazonska prašuma. Nezaobilazna odrednica jest Rezervat divlje prirode Cuyabeno, koji obuhvaća čudesno tropsko bilje, petstotinjak različitih ptica, desetke majmunskih vrsta, ružičaste dupine, zapanjujuće zmije i leptire.

  1. Prijestolje mjeseca

Uputite se i do Nacionalnog parka Cotopaxi, ili u prijevodu prijestolje mjeseca, koje se smjestio u središtu zemlje. Glavna atrakcija parka jest istoimeni vulkan, visok 5897 metara. Omiljena je turistička destinacija, iako se smatra najvišim aktivnim vulkanom na svijetu.

  1. Morske aktivnosti

Ljubitelji izležavanja na pijesku i kupanja u kristalno plavom moru biraju obalno područje zemlje. Na južnome dijelu nalazi se niz manjih mjesta savršenih upravo za takav odmor, ali i najpoznatija ekvadorska destinacija za daskanje na vodi – Montanita. Na sjeverozapadnom dijelu obale, pak, nalazi se najposjećenija ljetna destinacija – Esmeraldos.

Vilcabamba ekvador

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo (95 posto)
Valuta: američki dolar (USD)
Viza: nije potrebna za državljane RH
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Ekvadora jest Quito International Airport nedaleko glavnoga grada.
Kada putovati: od siječnja do travnja (Galapagos); kolovoz, te od prosinca do ožujka (Amazona); gorski predio najbolje je posjetiti u suhoj sezoni od lipnja do rujna te u prosincu.
Bolesti i prevencija: Obavezno cijepljenje protiv žute groznice, a preporučene protiv trbušnog tifusa, te hepatitisa A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar .Treba ponijeti repelent za komarce, tablete protiv malarije, te zaštitu od jakog sunca, a nužno je pripaziti i na visinsku bolest.
Smještaj: Radisson Royale i hotel Mansion del Angel u glavnom gradu odličan su odabir.
Restorani: Zazu i restoran Alma u glavnom gradu služe prepoznatljive južnoameričke okuse s modernim zaokretom.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upućuje na oprez prilikom putovanja u Ekvador.  To se osobito odnosi na visoku stopu kriminala, oružane pljačke i otmice u urbanim središtima. Česte su demonstracije i prosvjedi, koji mogu postati nasilni. Zbog narušenog sigurnosnog stanja uslijed djelovanja ljevičarskih gerilskih skupina ne savjetuje se putovanje u područja u neposrednoj blizini granice s Kolumbijom.
Valja izbjegavati i vodu iz slavina, jer nije sigurna za piće i pranje zubi.

LindyCro / Shutterstock.com (fotografija ekvadorske žene)

Facebook Like Button