Peru središte čuvenog carstva Inka zemja za istinske istraživače i pustolove cijelog svijeta

Upoznajte predivni Peru, središte čuvenog carstva Inka, zemlju koja izaziva istinske istraživače i pustolove iz cijeloga svijeta.

Peru se prostire na oko 1,2 milijuna četvornih kilometara u zapadnom dijelu Južne Amerike. Graniči s Ekvadorom i Kolumbijom na sjeveru, s Brazilom na istoku, s Bolivijom na jugoistoku, s Čileom na jugu, dok na zapadu ima izlaz na Tihi ocean.
Na peruanskom teritoriju izmjenjuje se čak osam klimatskih sezona, a raznolik reljef varira od pustinjskog područja, preko planinskih lanaca do amazonskih prašuma.

Okuplja nešto manje od 30 milijuna stanovnika, koji pripadaju različitim etničkim skupinama, od čega najviše ima Peruanaca (45 posto). Iako se država ponosi brojnim prirodnim bogatstvima, više od trećine stanovnika živi na rubu egzistencije.
Najčešće gospodarske grane su poljoprivreda, ribarstvo, brodogradnja i metalurgija. 

Glavni i najveći grad Lima zemlje Peru smjestio se u središnjem dijelu zemlje, u dolini triju južnoameričkih rijeka. Osnovana je početkom 16. stoljeća od strane španjolskog osvajača Francisca Pizarra, a danas predstavlja glavno gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje.

Peruanska kuhinja spoj je brojnih utjecaja, kako kolonizatorskih, tako i indijanskih. Tijekom cijele godine ovdje su dostupne sve moguće vrste voća i povrća – pa je hrana izrazito raznolika i začinjena.

Peruanci rado jedu ribu i meso, a osobito zanimljiv jest anticuchos – jelo nalik kebabu, te pripravljeno od goveđeg srca i drugih iznutrica. Hrana se poslužuje uz brojne voćne sokove od svježe iscijeđenog voća i drugih sokova, kavu, čaj te niz alkoholnih pića. Među raširenijim vrstama potonjeg jest Pisco Sour – koktel na bazi lokalno proizvedenog viskija s dodatkom bjelanjaka!

Znamenitosti i turističke atrakcije Perua
1.  Machu Picchu

Istražite sveti grad Inka, koji se smjestio na najvišem dijelu peruanskih Anda. Ovaj arheološki lokalitet prostire se na nešto više od 32 tisuće hektara, a okuplja brojne ostatke građevina za koje se pretpostavlja da su bili u vlasništvu Inkinih careva. Znanstvenici još uvijek nisu otkrili pravu namjenu ovoga lokaliteta, koji se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

2. Nazca Lines

Velom misterije prekriveno je i 80 kilometara pustinjskog područja između gradova Nazca i Palpa u Peruu. Glavni razlog? Divovski crteži – geoglifi– predmeta, geometrijskih tijela i životinja koji su u potpunosti vidljivi tek iz zraka. Crteži datiraju iz vremena prije Krista, pa se akademska zajednica ne prestaje pitati kako je bilo moguće nacrtati tako nešto monumentalno bez izuma letjelica.

3. Titicaca

Jezero Titicaca smjestilo se na nadmorskoj visini od 3810 metara u Andama, na graničnom području s Bolivijom, a smatra se najvišim slatkovodnim jezerom u Južnoj Americi. Zauzima nešto više od 8000 četvornih kilometara, a u njega se slijeva čak 25 rijeka. Turisti ovdje rado posjećuju osam umjetnih otoka Indijanaca Uru, načinjenih od plutajuće trske.

4. Lima

Istražite i glavni grad Perua! Bogatu prošlost ove zemlje otkrijte u Etnografskom muzeju, posjetite glavni gradski trg, i pogledajte čudesnu vodenu predstavu – Circuto Magico del Aqua. Uputite se i na gradsku tržnicu na otvorenom i razgledajte neobične peruanske suvenire, poput  odjevnih predmeta od tipične južnoameričke životinje alpake.

5. Peruanska divljina

Želite li istražiti peruansku divljinu, te upoznati klasične pripadnike flore i faune ovoga prostora uputite se u jedan od brojnih prirodnih rezervata u zemlji. Na raspolaganju su vam čudesne ljepote Paracasa na južnoj obali, Rio Abiseo u regiji San Martin, te izrazito raznolik Nacionalni park Manu, u kojem možete spaziti kajmane, jaguare i druge egzotične vrste životinja.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: kečuanski, španjolski
Religija: kršćanstvo (81 posto)
Valuta: nuevo sol
Viza: nije potrebna za državljane RH
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Perua jest Jorge Chavez International Airport nedaleko glavnoga grada
Kada putovati: tijekom cijele godine
Bolesti i prevencija: Obavezno cijepljenje protiv žute groznice, a cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu.
Smještaj: Hotel Swissotel Lima i hotel Westin Lima u glavnom gradu mudar su odabir.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su pametan izbor. Izvrsno ćete objedovati i u restoranu Astrid & Gaston u Limi.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na rizik od otmica duž granice s Kolumbijom, Ekvadorom, te opasnost od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava u regijama Loreto, Amazonas i Cajamarca. U zabačenim gorskim područjima u regijama San Martin, Huanuco, Pasco, Junin, Ucayali, Huancavelica, Ayacucho i Apurimac moguće je djelovanje ultraljevičarske gerile (Sendero Luminoso), koja izvodi povremene akcije protiv vojske i policije te drugih državnih institucija. U većim urbanim središtima velika je stopa uličnog kriminala, pa valja biti oprezan.
Peru ima nekoliko aktivnih vulkana, a nalazi se i na seizmički aktivnom području.

Meunierd / Shutterstock.com (fotografija djece)

Facebook Like Button