Peruanska causa popularno je jelo od krumpira, predivnog zelenog Perua, u kojem se osobito uživaju stanovnici, ali i brojni turisti uz obalu Tihog oceana.
Peruanska causa – potrebne namirnice:
1 kg krumpira
4 žličice amarilo paste
200 ml majoneze
2 velike mrkve
200 grama graška
1 crveni luk
1 avokado
100 ml biljnog ulja
sok 1 limete
sol i papar po želji
Postupak i izrada recepta:
Skuhajte krumpir u kori. Očistite ga i pretvorite u pire dok je krumpir još uvijek topao. U smjesu dodajte ulje, sok od limete i amarillo pastu. Amarillo je peruanska vrsta žute i ljute papričice, koja se zdrobi u mužaru i sljubi s biljnim uljem. Ako nemate amarillo pri ruci za izradu paste poslužit će i druge ljute vrste papričica.
OVDJE saznajte i više o ljutim začinima koje mnogi od nas obožavaju!
Ljuti začini fatalno dobrih okusa savršenih za zdravlje
Najvrući i najljući začini svijeta
Zatim dodajte sol prema želji. Pomiješajte skuhanu mrkvu narezanu na komadiće s kuhanim graškom, fino narezanim lukom i majonezom, te krenite sa slaganjem ovoga jela. Imajte na umu da se umjesto povrća može koristiti i druge namirnice poput morskih plodova, pa čak i tuna iz konzerve.
Uzmite modlicu za serviranje i napunite je prvo slojem krumpira. Na njega položite svježe i tanko narezane ploške avokada, koje prekrijte drugim slojem krumpira, a potom i smjesom od povrća i majoneze. Na zadnji sloj krumpira dodajte tvrdo kuhano jaje i komadiće crnih maslina.
Buen apetito!