Pita od pekan oraha

Dok pregledavam dizajnerske kolekcije za proljeće/ljeto 2015. dobila sam želju za domaćom pitom od pekan oraha (do sada ju nisam radila od nule) pa je ovo bila mala ali zabavna avantura koja mi nije oduzela previše vremena.

Obično tijekom vikenda glačam, čistim i pokušavam obaviti kozmetičke tretmane (nokti i depilacija) pošto radnim danom nemam vremena za ništa drugo doli posla. Ostatak slobodnog vremena volim provoditi u dugim šetnjama po plaži ili šumi sa svojim psom i pokušavam spremiti neko novo jelo koje nikada nisam pokušala napraviti.

Ovaj tjedan, dok sam glačala gledala sam kulinarsku emisiju u kojoj je gospođa s američkog juga pripremala pitu od pekan oraha tako da smo moj dečko i ja cijeli tjedan razmišljali o njoj i šalili se s imenom jela. Danas sam se odlučila pripremiti ovo super jednostavno i jako ukusno jelo.

*1 šalica = 236 ml

Sastojci
1 1/2 šalice pekan oraha
3 velika jaja
1 šalica šećera
3/4 šalice kukuruznog sirupa ili 3/4 šalice smeđeg šećer i 1/4 šalica vode
2 žlice rastopljenog maslaca
2 žličice vanilijinog ekstrakta
1/2 žličice soli
1 duboko smrznuto tijesto za pitu (22 cm)

Priprema
1. Pekan orahe ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje
2. Pecite na 180°C desetak minuta ili dok se ne isprže
3. Umiješajte jaja, šećer, kukuruzni sirup, maslac, vanili ekstrakt i sol. Dodajte orahe i promiješajte. Izlijte smjesu na tijesto.
4. Pecite na temperaturi 180°C oko 55 minuta ili dok se ne ispeče.
Zaštitite rubove tijesta s aluminijskom folijom nakon 20 minuta da bi spriječili izgaranje korice. Poslužite toplo ili ohlađeno. Ja sam ju poslužila uz vrhnje i bilo je ukusno.

Ako želite napraviti vlastitu koru za pitu, slijedite ove upute:
Sastojci
2 1/2 šalice brašna
1 žličica soli
1 žlica šećera
3/4 šalice nesoljenog maslaca narezanog na kockice
1/2 šalice masnoće biljnog porijekla ili margarina
6-8 žlica hladne vode

1. U zdjelu blendera stavite brašno, šećer i sol i lagano promiješajte. Dodajte pola maslaca i promiješajte par puta. Dodajte ostatak maslaca i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu dodajte 1/4 šalice hladne vode i ponovno promiješajte jednom ili dva puta. Dodajte po žličicu hladne vode, miksajte jednom ili dva puta sve dok se tijesto ne počinje držati zajedno.

Smjesa je gotova kada možete dva komadića spojiti među prstima a oni se neće odlijepiti. Budite oprezni da ne dodate previše vode.

2. Pažljivo istresite smjesu iz zdjele na čistu, ravnu površinu. Skupite smjesu i dlanom pritisnite prema dolje da bi razradili maslac u tijestu. Podijelite tijesto na dva dijela. Oblikujte svaki od njih u kuglu.

Ne morate se brinuti ako imate male komadiće maslaca u tijestu. Pospite svaku kuglu tijesta s brašnom i zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku oko jedan sat.

3. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 5-10 minuta. Razvaljajte jednu loptu s valjkom na pobrašnjenoj površini u 30 cm veliki krug na otprilike 3 milimetra debljine. Ako se tijesto lijepi posipajte brašnom i stavite u okrugli lim za pečenje (22 cm). Pritisnite koru uz rubove tako da kora prione uz lim. Uz pomoć škara ili noža odrežite višak kore uz rub lima za pečenje.

4. Dodajte smjesu za pitu na tijesto.

5. Drugu loptu tijesta razvaljajte jednako kao i prvu. Nježno položite na punjenje pite. Spojite gornju i doljnje krajeva tijesta uz pomoć palca i kažiprsta ili vilice i napravite križ u sredini kako bi se pita ravnomjerno pekla iznutra i izvana. :)

Voila! Dobra tek!

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk