Najvrući i najljući začini svijeta

Kako je mljevena paprika postala ključni sastojak mađarske kuhinje? A rajčica je još jedna vrsta hrane koja se ukorijenila, a došla je daleko od kuće i postala omiljen proizvod.

Paprika koja se melje podrijetlom je iz Amerike

Mljevena paprika radi se od biljke Capsicum annuum, slatke paprike podrijetlom s Kariba i iz Srednje Amerike. Kristofor Kolumbo našao ju je na otoku koji je nazvao Hispaniola, današnji Tahiti, 1493. godine.

Našao je i Capsicum frutescens, ljute biljke poznate pod nazivom čili.
Jedan od ciljeva Kolumbova putovanja bio je pronalazak alternativnog trgovačkog puta za uvoz crne paprike, Piper nigrum. Sorte Capsicum činile su se najboljim mogućim novim rješenjem jer se radilo o novim inačicama pikantne biljke.

Tri vrste paprike

Svrstavajući dvije vrste paprike Capsicum, Kolumbo im je dao ime koje je bila muška inačica španjolske riječi ženskog roda za papriku: pimenta je postala pimento. To je razlog zašto se tri različite vrste hrane, sitne bobice da bi se dobio crni papar, paprika babura i malene papričice čilija, zovu istim imenom.

Kolumbove paprike iz Novog svijeta nisu se odmah svidjele europskim nepcima, no njihov uvoz nije prekinut jer je za njih već postojalo tržište dalje na istoku, i to u Arabiji, Aziji i Turskoj.

zacini-1

Turski utjecaj

Sredinom 16. stoljeća Osmanlije su osvojile Ugarsku i zauzele Budim. Paprika je dovezena tijekom njihove okupacije. Mađarski izvori prvi je put spominje u rječniku izdanom 1604. godine, u kojem je opisana kao torok bors, turska paprika. Mađari, čiji su preci doseljenici iz srednje Azije, brzo su zavoljeli novi začin.

Do 19. stoljeća paprika je postala ključni sastojak mnogih nacionalnih jela

Mađarima se sviđao okus i boja koju je paprika pridavala krepkim jelima kao što su gulaš, riblja juha, mesni ragu. Paprika od koje se radi je mljevena paprika sada se uzgaja u dvije južne mađarske pokrajine.

Jedna je kraj grada Szegeda, a druga u blizini Kalocse na Dunavu. Suptropska biljka sada je čvrste ukorijenjena u mađarskom tlu baš kao i Lisztova rapsodija.

rajcica pomidore paradajz tjestenina spageti hrana

Hrana izdaleka – rajčica

Još jedna vrsta hrane koja se ukorijenila daleko od kuće i postala glavni proizvod jest rajčica.
Španjolci su se prvi put susreli s njom u Meksiku. Riječ tomatl jest aztečka riječ za zrelo voće.

Rajčice su dovezene u Sevillu u 16. stoljeću otkuda su izvezene u Italiju. U početku su smatrane ukrasnim voćem, a Talijani su smatrali da je ovo novo voće afrodizijak, tako da su ih počeli kuhati. No usprkos tomu što se ponekad navodi, talijanska riječ pomodoro ne znači “jabuka ljubavi”.
Znači “zlatna jabuka” jer su najranije sorte dovezene na Zapad bile žute, a ne crvene boje.