Sušena rajčica u maslinovu ulju

Posebno ukusna, no možda ne baš tako česta zimnica, je sušena rajčica koja će oplemeniti brojna jela.

Potrebno za jednu staklenku (250 ml):

15-20 mini rajčica
3 režnja češnjaka
1 žlica usitnjene majčine dušice (i jedan svežanj za staklenku)
1 žlica usitnjenog ružmarina (i jedan svežanj za staklenku)
3-4 žlice maslinova ulja + 200 ml maslinova ulja koje se kasnije ulije u staklenku
veći prstohvat soli
1 žličica šećera
prstohvat papra

Rajčice operite i prerežite napola. Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom pa na njega poslažite rajčice da se ne dodiruju. Prelijte ih s 3 do 4 žlice maslinova ulja i posipajte šećerom, solju, paprom, majčinom dušicom i ružmarinom. Sušite ih u zagrijanoj pećnici na 100 °C oko 2 sata. Zatim isključite pećnicu pa ih ostavite u toploj pećnici još sat vremena.

Sterilizirajte staklenku te je posipajte prstohvatom soli i papra, stavite cijele režnjeve češnjaka i svežnjiće majčine dušice i ružmarina, zatim dodajte osušene rajčice pa napunite maslinovim uljem – neka potpuno prekrije rajčice. Tako pripremljena rajčica u hladnjaku može stajati i do šest mjeseci.

Savjetujemo da nikako ne propustite pripremiti zimnicu na jedan od predloženih načina jer ne samo da ćete si time osigurati pojednostavljenu pripremu različitih ukusnih jela tijekom zime, nego i značajnu porciju zdravlja u svojem tanjuru.
Dobar tek!

Piše: Wish.hr