Šalša kao zimnica

Savjetujemo da nikako ne propustite pripremiti zimnicu od paradajza jer ne samo da ćete si time osigurati pojednostavljenu pripremu različitih ukusnih jela tijekom zime, nego i značajnu porciju zdravlja u svojem tanjuru.

Šalša se može koristiti kao umak za tjesteninu, kao dodatak drugim umacima kojima je temelj rajčica (primjerice bolonjez), za variva, gulaše…

Sastojci za recept:
10 kg rajčica
1 kg luka
češnjak
sol
svježi začini (origano, bosiljak, peršin, ružmarin)

Pripremite više::

Niz recepata za zimnicu – Rajčica po rajčica salata – paradajz po paradajz zimnica
Zimnicu obogatite izuzetnom poslasticom – tunom – Zimnica od tune
Slatko od buče koje se priprema kao zimnica – Slatko od buče za hladne dane
Paprika je povrće koje dolazi u mnogo različitih oblika – Paprika ljuta ili slatka voli se s ajvarom
Kasno ljeto i rana jesen idealni su za pripremu zimnice – Priprema zimnice

Priprema recepta:
Rajčice operite, očistite od peteljke, trulih ili oštećenih dijelova te narežite na komade srednje veličine. Najbolje ih je odmah stavljati u lonac u kojemu će se kuhati kako bi se sok cijedio u taj isti lonac. Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i kuhajte otklopljeno. Nakon što zavrije, kuhajte dva do tri sata kako bi se rajčica i dodaci raspali te kako biste postigli željenu gustoću. Izmiksajte štapnim mikserom. Čar šalše je upravo u tome da ostanu komadići rajčice, ali ako Vam je draže, sve možete dodatno propasirati. Vruću šalšu ulijte u vruće sterilizirane boce.

Dobar tek!

Piše: Wish.hr
Fotografija: Pixabay