Kakvih sve paprika ima i kako ih pripremiti

Paprika je povrće koje dolazi u mnogo različitih oblika, veličina, boja i stupnja ljutine. Uvijek je dobrodošla u svakoj kuhinji, jer se može pripremiti na “stotine” različitih načina. Domovina paprike je centralna i sjeverna Amerika te njen karipski dio. Smatra se da paprika spada u jednogodišnju biljku iako ona idealnim vremenskim okolnostima može biti i višegodišnja.

Hranjiva svojstva

Paprika se, kao i velika većina povrća, sastoji od 85% vode a u 100 grama ploda sadrži visoki postotak vitamina C.

Kako bi se iskoristili svi zdravi sastojci koje paprika sadrži, neovisno o vrsti, najbokje ju je jesti sirovu, a narezati je treba netom prije konzumacije jer su spojevi uglavnom nestabilni na zraku. Zrelije, crvene paprike imaju deblje meso i stoga su vrjednije sa stajališta nutricionista.

ljuta paprika

Izdvojeno:

> Energetska vrijednost svježe crvene paprike iznosi svega 20 kcal na 100 grama
Ljekovita svojstva

Paprika se smatra vrlo ljekovitom, jer sadrži kapsaicin koji daje ljutinu ovom povrću, a ovaj sastojak ima afrodizijačka, antibakterijska i antifungicidna svojstva. Također poboljšava probavu i otvara apetit.
Citrin je još jedan bitan sastojak koji se nalazi u paprici, a pomaže kod ateroskleroze jer djeluje na elastičnost kapilara.

Izdvojeno:

> Paprika ima antioksidanse koji na sebe vežu slobodne radikale te tako štite od mnogih bolesti
Tipovi paprike i kako se pripremaju

Mnogo je tipova paprike, a među poznatijima su babura, mađarski rog, kapia, dolma, ljuti rog, feferon, paradajzerica, čili.

Svaki vrsta parike s kulinarskog stajališta zahtjeva drugačiji način pripreme

Babura se najčešće konzumira sirova u salatama ili pečena te se najčešće kuha u obliku punjene paprike. Paprike pod nazivom Crveni rog koriste se za pripremu najpoznatije zimnice, a to je ajvar.

Ova vrsta paprike bilo u ljutoj i slatkoj varijanti također se spremaju i kao začin tako što se suše na suncu te se melju u prah. Zelene rog paprike, paradajzerice i feferoni samostalno se kisele.

Čili paprike su po svojoj veličini malene ali su zato po ljutini čak i dvadeset puta ljuće od feferona i ostalih ljutih paprika. Uglavnom se suše i melju u prah te se služe kao začin jelima.

Izdvojeno:

> Jedna od najpoznatijih kiselih mješavina je Turšija u kojoj se miješaju različite vrste povrća kao što su paprika, krastavac, mrkva, karfiol, zelena rajčica i kupus

paprika tržnica povrće hrana

Scovillova skala ljutine paprika

Za mjerenje ljutine paprika američki farmaceut Wilbur Scoville razvio je skalu, koja je po svom tvorcu nazvana Scovillova skala. Snaga ekstrakta od 300 000 jedinica označava kako je takav ekstrakt potrebno razrijediti 300 000 puta kako se njegova ljutina više ne bi osjećala.

Scovillova skala

> slatka paprika oko 0 jedinica
> Jalapeño oko 3 000 jedinica
> Wax oko 7 5000 jedinica
> Guntur čili oko 40 000 jedinica
> Habanera oko 400 000 jedinica
> Naga viper oko 1 000 000 jedinica

Izdvojeno:

> Reakcija tijela na čili papričice je pojačano znojenje, povećani broj otkucaja srca i brža cirkulacija.
> Osnovni sastojak kalabrijske kuhinje je ljuta papričica, peperoncino, a poznati “Peperoncino Festival” se održava u rujnu u njenu čast.
> Pigment beta-karotena daje paprici crvenu boja a isparavanjem eteričnog ulja dobiva se dobro poznati miris.
> Kapsaicin je jaki iritant kože i očiju te je glavni sastojak sprejeva za samoobranu.

Piše: Borna Marić
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button