Ovo je pravo vrijeme kada se bere voće i sprema za hladne dane. Kada je pravi trenutak za berbu i kako je najbolje pohraniti voćke, kako bi što duže ostale dobre za konzumaciju i pripremu jela, donosimo vam u narednom tekstu.
Nagrada za dobru njegu – bogat urod
Ako već sadimo voćke, želimo i uživati u njihovoj aromi. Plodovi se ne smiju brati sa stabla niti prerano niti prekasno jer tada boja, unutarnja kvaliteta i vrijeme čuvanja nisu optimalni.
Osjetljive sorte voća beremo u plastične kante ili u podložene košare
Sanduci u koje istresamo ubrano voće također trebaju biti podloženim papirom ili nekim drugim mekanim materijalom. U protivnom se ne može spriječiti da neki plodovi budu nagnječeni ili pak ogrebeni, te da uskoro počnu trunuti.
Manje osjetljive sorte jabuka i krušaka mogu se transportirati u većim podležnim pletenim košarama, sanducima za voće ili plitkim kašetama za voće.
Berba jezgričavog voća
Rane jabuke
Različito sazrijevaju. Stoga se plodovi beru nekoliko puta. Ako jabuke ostanu predugo na stablu, postaju brašnjaste.
Rane kruške
Beremo ih osam do deset dana prije no što uistinu sazru, inače će postati gnjecave. Kao i sve druge kruške, čuva ih se na hladnom dok ne dozriju.
Jesenske jabuke
Među njima se ubrajaju “james Grieve” ili “oldenburg”. Ostavljamo ih da vise na stablu dok potpuno ne dozru te ih beremo tek kada je boja dobro razvijena.
Jesenske kruške
Sorte poput “Gute Luise” beru se prije no što potpuno sazru te se skladište dok ne razviju svoju ukusnu aromu. Plodovi se moraju lako odvajati od rodne grančice kada ih se lagano pomakne ili zaokrene; tada je pravo vrijeme za berbu.
Izdvojeno
Isprobajte ove izvrsne voćne recepte.> Američka pita od jabuka – Legenda među kulinarskim poslasticama za svaku priliku
> Torta od trešanja – Ukusni i slatki crveni plodovi u torti
> Kruška Helena – Slastica koja je dobila ime po legendarnoj Heleni
> Orahnjača – Mirisna štruca domaćeg tijesta nadjevenog slasnim orasima
> Rolada s breskvama – Svježe breskve ili iz kompota u roladi.
Sorte jabuka i kasne sorte
U kasne sorte jabuka ubrajaju se “Boskoop”, “Berlepsch”, “Ontario” i druge.
Uvijek se beru prije fiziološke zrelosti jer se time poboljšava njihova sposobnost skladištenja.
Najčešće je to slučaj sredinom listopada.
Neke kasne sorte krušaka poput “Grafin von Paris” ili “Madame Verte’beru” beru se tek krajem listopada.
Uberu li se prerano, ne razvijaju svoju tipičnu aromu i imaju okus rotkve. Lagani noćni mrazevi ne štete plodovima, samo plodove poslije hladne noći ne smijemo primati rukom, inače na tim mjestima počinju trunuti.
Dunje
Plodovi ne sazrijevaju na drvu. S berbom čekamo do prvih mrazeva, te puštamo da plodovi dozru u kući.
Berba koštuničavog voća
Kod koštuničavog voća znat ćemo je li vrijeme za berbu tako što ćemo ga probati. Jako opadanje plodova bistrice i drugih vrsta jasan su znak da je vrijeme za berbu. Bistrice i mirabele možemo otresti, dok je osjetljivije sorte šljiva i ringlovke bolje brati rukama.
Bistrica
“Hauszwetsche” i druge kasne sorte šljiva trebaju što duže ostati na stablu. Tek kada se prvi plodovi smežuraju idealno je vrijeme za berbu šljiva. Lagani noćni mrazovi ne štete plodovima.
OVDJE saznajte i više o izvrsnim šljivama
Zašto je šljiva superfood današnjice
Breskva
Plod breskve obuhvati se cijelom šakom. Laganim okretanjem i podizanjem ploda lako se odvaja od plodne grančice; isto vrijedi i za marelice. Ne berite ih prerano, jer breskva i marelica razvijaju svoju ukusnu aromu i divan miris samo kada su potpuno zrele.
Trešnje i višnje
Trešnje se beru s peteljkom. Pritom se peteljka noktom odsiječe sa plodne grančice ili ju pak odvojimo okretanjem. Za posebne sočne sorte, najbolje je uzeti škarice. Plodove višnje koje se također teško beru, beremo pomoću škarica. Plodove za preradu možemo brati i bez peteljke.
Znate li da trešnja čuva vaše srce i savršena je saveznica u mršavljenju
Sakupljanje jezgravog voća
Orah
Orasi se beru kada sami počnu ispadati iz zelene olupine te se kupe kada od rujna, ali najviše u listopadu počnu padati sa stabla. Pogrešno je plodove tresti s drva pomoću dugog štapa.
Lješnjak
Lješnjaci se također beru u rujnu i listopadu. Lješnjaci su zreli čim donji dio tvrde kore lješnjaka postane smeđ. Tada se lješnjaci mogu lako izvaditi iz olupine. Tada se plodovi mogu brati ili pak stresti i pokupiti s tla.
Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a