Voće i povrće sastavni su dio našeg dnevnog jelovnika ili bi barem to trebali biti.
Bogati su raznim nutrijentima i vlaknima koji imaju pozitivno djelovanje na naš tjelesni sustav, preveniraju različiti niz bolesti i smanjuju utjecaj slobodnih radikala.
Osnovna razlika između voća i povrća da je voće sjemenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cvijeta, a povrće nastaje iz drugih dijelova biljka poput korijena i lišća.
Voće i povrće nema visoku energetsku vrijednost, može se pripremati na različite načine, a većina ljudi ima svoju omiljenu vrstu voća i povrća koju najviše konzumira.
Osim standardnog opisa voća i povrća donosimo vam zanimljivosti koje će vas zasigurno zaintrigirati
Najčešće uzgajane namirnice
Sigurno ste se mnogo puta koje prehrambene namirnice iz grupacije voća i povrća se najčešće proizvode u svijetu odnosno što ljudi diljem svijeta uglavnom konzumiraju na svojim tanjurima. To su pšenica, kukuruz, riža, krumpir, a što se tiče voća počasno mjesto zauzimaju banane, jabuke i jagode.
Namirnice koja zauzimaju visoko mjesto u bačenom otpadu
Mnogi će se sada iznenaditi, ali najviše svjetske proizvodnje koje predstavljaju veliki gubitak za maloprodaju i čine veliki postotak ukupnog bačenog otpada pripada upravo na salatu i svježe začinskog bilje s ukupnim postotkom od 17%.
Slijede ih paprike, rajčica, kruške i banane koje završe na otpadu u odnosnu na njihovu ukupnu prodaju.
Zanimljivosti o voću
Da bi se uzgojila jedna jabuka potrebna je energija koju stvara najmanje 50 listova. Plod jagode koje djeca jako vole sadrži prosječno oko 200 sjemenki. Narandže kakve danas poznajemo i konzumiramo do početka 16. stoljeća nisu bile ni uzgajane.
Ulje banane za opekline i ugrize
Osim što su banane jedna od vrsta tropskog voća koja se najčešće konzumira moramo napomenuti da zahvaljujući ulju banane koje se nalazi u unutrašnjem dijelu, kora banane se može iskoristiti proziv ugriza raznih nametnika, kod opeklina koje ulje ublažava i uboda protiv komaraca.
Ublažava otekline, crvenilo i ogrebotine. Također mnogi ljudi koriste unutrašnjost kore banane za izbjeljivanje zubi, ali i za „glancanje“ cipela te srebrnine.
Rajčica kao ljubavni afrodizijak
Nekakva povijesna legenda kaže da su rajčice prozvane i „jabukom ljubavi“ upravo zbog povijesnih vjerovanja u afrodizijačka svojstva rajčice. Osim što se vrlo često konzumiraju kao hrana smatra se da podižu libido, potiču jaču seksualnu moć i utječu na bolje raspoloženje.
Krumpir kao prvo povrće uzgojeno u svemiru
Prema službenim informacijama 1995. godine krumpir je postao prvo „posađeno“ povrće u svemiru. Odluka je pala na krumpir budući da je to jedna od najčešće uzgajanih namirnica i smatra se super hranjivim pa je upravo iz tih razloga odlučeno da bi krumpir služio kao hrana astronautima u svemiru.
Krastavci u borbi protiv insekata
Zbog svojih svojstva krastavci se vrlo često koristi u borbi protiv različitih insekata i buba. Od davnina su ljudi koru krastavca stavljali na mjesta gdje se skupljalo mnogo mrava i insekata koji su od mirisa same kore krastavca nisu više okupljali tamo.
Autor: Marina Jakšić