Naučnici dizajnirali tanjure koji utječu na okus hrane

Gastrofizika je otvorila oči prema drugačijem svijetu ‘sastojaka’ koji dolaze u igru nakon što se hrana skuha: elementi koji utječu na to kakvog je okusa hrana kada se poslužuje.

NEFF x Reiko Kaneko Group 2

Okus pojačan tanjurima

Njemački proizvođač kućanskih aparata NEFF, slavan po svojoj strasti za kuhanjem i intuitivnim kuhinjskim aparatima, udružio se s britanskom keramičarkom Reikom Kanekom kako bi stvorio jedinstvenu kolekciju tanjura koji mogu zavesti mozak kako bi doživio bogatiji osjećaj okusa.

Ono što se mora imati za jela opsjednuta okusima je tanjur inspiriran revolucionarnim istraživanjem prof. Charlesa Spencea u području gastrofizike.

IMG_1583

Proučavajući različite elemente koji pridonose nezaboravnom iskustvu prehrane, prof. Spence se udružio s NEFF-om kako bi otkrio koja boja, oblik, tekstura, pa čak i težina tanjura mogu pojačati percepciju okusa hrane.
Prema riječima profesora Spencea naš se mozak s nama poigrava na način kako naš okus stvaraju naše oči.

Pokusi su pokazali da jedenje kokica iz plave zdjele stvara slađi okus nego li iz bijele zdjele.
Slično tome, kada je u pitanju oblik, asimetričan, kutni tanjur može stvoriti kiselost i ljutost hrane mnogo više nego okrugli tanjur.

Radeći s NEFF-om na primjeni nekih od ovih principa na dizajniranju finih porculanskih tanjura bio je zaista zanimljiv izazov i prilika da se vide učinci gastrofizike u primjeni te kako se ona koristi kao inspiracija u kreiranju dizajna tanjura.

Ekskluzivna kolekcija tanjura sastoji se od tri tanjura

Svaki od tanjura posebno je dizajniran kako bi pojačali okus svake faze obroka i postigli vrhunsko iskustvo blagovanja

20180320_Neff_Eurocucina_374

Tanjur koji pojačava okus morske hrane ili ribe kao predjela

Startni tanjur:
Inspiriran energijom morskih valova, ovaj tanak fini kineski porculanski tanjur dizajniran je kako bi pojačao okus morskih plodova ili ribe kao predjela.
Podsjetnik na morski svijet preko bijele i plave pocakljenosti, te hrapavost teksture koja podsjeća na riblje ljuske omogućavaju tom tanjuru pojačati percepciju slanosti kroz njegov kutni oblik.

Okusi začina i đumbira oživljuju u jelima posluženim u crnoj kamenoj pocakljenoj zdjeli.

20180320_Neff_Eurocucina_446

Zdjela za glavno jelo:
Ova uglasta, crna kamenom pocakljena zdjela pojačava osjećaj začina. Hrapavost i tekstura pješčanog papira zdjele pojačavaju okus đumbira, čineći je idealnom za serviranje jela poput na primjer Tajlandskog zelenog curry-a.

20180320_Neff_Eurocucina_322

Zdjela za desert:
Inspirirana oblikom maline, ova desertna zdjela dizajnirana je kako bi izmamila voćni okus slastica. Ružičasta boja povećava percepciju slatkoće, dok je njen vanjski zaobljen rub poput maline okidač za podsjećanje na voće.
Zdjela u obliku maline učinit će okus voćnog deserta slađim.

Reiko Kaneko Headshot_1

Reiko Kaneko, keramičarka koja je kreirala ovu kolekciju tanjura objasnila je da je još otkako je otkrila rad prof. Charlesa Spencea, bila fascinirana različitim dimenzijama koje utječu na okus. Igrajući se s bojom, oblikom i teksturom s ciljem ultimativnog utjecaja na način na koji će oni koji jedu kušati hranu otvorila je mnoge kreativne putove koji se odražavaju u njenom dizajnu.

Prema riječima Marie Beltrán, voditeljice komunikacija NEFF-a, ljudi koji vole NEFF zaista uživaju u eksperimentiranju s hranom, kušajući nove sastojke i nesvakidašnje kombinacije.
U NEFF-u se nadaju da će njihova kolekcija tanjura nadahnuti pasionirane ljubitelje hrane kako bi bili još više avanturistički raspoloženi s eksperimentiranjem okusa.

Kolekcija tanjura NEFF je limitirane edicije i uskoro dostupna za narudžbu.

O NEFF –u
Neff razvija i proizvodi kućanske aparate za ljude sa strašću za kuhanje koji cijene funkcionalnost, dizajn i jednostavnost korištenja. Tvrtka je osnovana 1877. u Brettenu u Njemačkoj, a danas je jedan od vodećih proizvođača ugradbenih aparata u Europi.

Područje proizvodnje pokriva sve moderne kuhinjske aparate, uključujući pećnice, ploče za kuhanje, nape, hladnjake i zamrzivače, perilice posuđa i automatske aparate za kavu.

Još prije 140 godina NEFF je vidio korisnika kao najvažniji dio kuhinje. Brand kontinuirano postavlja nove standarde inspirirane idejama, posebice u svojim temeljnim područjima kuhanja i pečenja.
CircoTherm® sustav vrućeg zraka, Slide & Hide® kao jedina pećnica s vratima na uvlačenje i jednostavnom kontrolom TwistPad® s jednim gumbom. Od 1982 NEFF je postao djelom BSH Hausgeräte GmbH sa sjedištem u Münchenu.
Pronađite NEFF na društvenim medijima.

Facebook Like Button