Upoznajmo sve vrste sushija

Mnogi gurmani i ljubitelji dobrog zalogaja čuli su za slavno tradicionalno japansko jelo pod nazivom sushi.

Iako je konzumacija sushija u našim krajevima umjereno zastupljena, vani su blagodati i nutritivne vrijednosti sushija itekako poznate. Iz godine u godinu broj konzumenata sushija u Hrvatskoj raste, a glavni razlozi zašto se ovo jelo češće ne nađe na našim tanjurima su nedovoljno nepoznavanje zdravstvenih benefita sushija i viša cijena. Poznato japansko jelo konzumira se kao glavno jelo i predjelo, iako ga ljudi znaju pripremati u obliku deserta.

sushi-1

Prehrana koja uključuje sushi jela definira se kao laganija prehrana i idealna je za održavanje tjelesne mase budući da je sushi niskokalorično jelo. Može se kombinirati s raznovrsnim namirnicama poput povrća, kozica, piletine, a službena definicija sushija kaže da je to jelo koje se priprema od ribe, posebne sushi riže, povrća, a obavijen je nori algama. Suši se jede štapićima najčešće uz poznati soja umak,japansko pivo ili sake. U narednom tekstu donosimo vam pregleda vrsta sushija koje postoje.

sushi

Maki sushi

Jedna od osnovnih i najvažnijih vrsta sushija naziva se „Maki sushi“. Glavna specifičnost za maki sushi je da je on posložen u formi malih rolica umotanih u nori alge, a posložene su pomoću podloška od bambusa. Prema željama možete koristiti raznovrsne umake, a nećete pogriješiti ako odlučite isprobati najčešće konzumiranu vrstu sushija. Preporuča se Hosomaki sushi i Uramaki sushi.

sushi-2

 

Nigri sushi

Nigri sushi smatra se jednim od najkvalitetnijom vrstom sushija, a pravi gurmani znati će i zašto. Za njegovu pripremu koriste se najkvalitetnije namirnice kao i povećana količina najboljih sastojaka u odnosu na ostale vrste sushija. Sam naziv ove vrste sushija potječe od riječi koja u prevedenom znači „rukom stisnutom sushiju“ budući da se riža stišće rukom i pretvara u pravokutni oblik. Na tako napravljenu podlogu stavlja se osnovni nadjev (riba ili meso) i riža.

Edomae sushi

Moderni oblik ove vrste sushija stvorio je slavni Hanaja Johej, a poseban je po tome što se ručno sprema. Kuhar ga priprema vlastitim rukama, dodaje sastojke i začine, a takav sushi je brzo spreman i dostupan na raznim lokacijama.

sushi-3

Sashimi sushi

Vrsta sushija koja spada u grupaciju najčešće konzumiranih. Za njegovu pripremu koristi se svježa riba ili vrste mekušaca prema željama te nori alge. Važno je napomenuti da namirnice ne smiju dugo stajati, odnosno ne smije se koristiti za pripremu jela nakon 24 sata od ulova. Servira se uz soja umak, limun, limetu, daikon (japanska rotkva) đumbir, dodatka wasabi (hren) i većinom bez riže.

Cirashi sushi

Ova vrsta sushija u zadnjih nekoliko godina počela je dominirati u japanskim restoranima, a broj njegovih konzumenata je sve veći. Specifičan je po tome što ne postoji neki određeni recept već se kombinaciju sastojaka i njegovih odnosa prepušta glavnim kuharima i željama gostiju. Poslužuje se u zdjelicama, a osnovni sastojci su razne kombinacije sashimi ribe i dr.

Više o pripremi i konzumaciji sushia pogledajte u prilozima:

Sushi restorani u Zagrebu:
www.binimoto.hr/Naslovna.html
www.manzoku.com.hr
www.akamaru.hr/akamaru-akamaru.html

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografije: Autan, Jpellgen, Pedro Moura Pinheiro, Tom Thai

Facebook Like Button