Bonton ponašanja za japanskim stolom

Bonton ponašanja za stolom važan je u svakoj kulturi i državi, međutim želimo staviti poseban naglasak na japanski bonton ponašanja za stolom koji je mnogo drugačiji od europskog i sastoji se od velikog broja „pravila“ koji su za strance jedna velika nepoznanica. Stoga ako se nalazite u turističkom posjetu Japanu, jedete u japanskom restoranu ili sjedite za stolom s Japancima, savjetujemo da se informirate o bontonu i osnovnim pravilima ponašanja za stolom.

Ono što će za vas biti sasvim normalno za Japance će predstavljati neugodnost, nepoštivanje i bezobrazluk. Da je japanska kuhinja jedna od najboljih na svijetu te da nudi vrhunske specijalitete potvrdili su svjetski priznati stručnjaci kao i zadovoljstvo gostiju diljem svijeta. Podsjetimo se da je japanska kuhinja jedna od najzdravijih na svijetu koja se može pohvaliti jelima s najnižim kalorijskim vrijednostima i malom količinom kolesterola. U narednom tekstu donosimo vam osnovni bonton ponašanja za japanskim stolom.

Ne dodirujte tuđu hranu s prstima
Kod nas u kulturi najnormalnije je da djeca i odrasli uzimaju željene namirnice iz tanjura roditelja ili prijatelja tj, ako se želi isprobati neka nova hrana ili podijeliti s drugom osobom. U japanskoj kulturi to je sasvim neobična stvar i ne dozvoljava se davanje hrane drugoj osobi s vlastitim štapićima ili prstima. To se smatra krajnje neugodnim i nepristojnim, a s druge strane nitko ne želi osjetiti slinu druge osobe na svom tanjuru. Ukoliko se odlučite na dijeljenje hrane savjetuje se da se cijeli tanjur ponudi željenoj osobi koja će vlastitim priborom samostalno odabrati ono što želi.

bonton-stol-japan-1

Držite štapiće na krajevima
Prema japanskoj tradiciji štapići koji se koriste pri konzumaciji jela trebali bi se držati na krajnjim rubovima, a nikako ne na sredini. Naravno da će ljudima koji nisu naučeni na ovakav način držanja pribora ovo biti malo teže, međutim Japanci će jako cijeniti ako vide da se barem trudite i pokušavate. Štapići se također nakon obroka ne bi smjeli vračati nazad u zdjelicu nego ih je potrebno odložiti sa strane.

Ne vraćajte hranu natrag na tanjur
Ovo pravilo moglo bi se naći i u ostalim bontonima svijeta no striktno se naglašava biti pažljiv za japanskim stolom. Jako je nepristojno uzeti određeni komad hrane i onda ga vratiti (ili samo dio) natrag. Savjetujemo vam da ovo nikako ne radite, a ako ne možete pojesti određeni dio hrane bolje ga je ostaviti na tanjur nego vratiti i nazad.

Ne ostavljajte rižu na tanjuru
Budući da je riža jedna od osnovnih prehrambenih namirnica u Aziji, ali i osnova u japanskoj kuhinji strogo je zabranjeno ostaviti ostatke riže u zdjelicama. To se smatra jako nepristojnim, a u samom Japanu se posebno strogo gleda na ovakve stvari. Mogli bi to definirati kao nepoštovanje prema biljkama koje prehranjuju veliki broj azijskog kontinenta.

Ne palite cigaretu za stolom gdje jedete
Ako se nađete u prilici da imate mogućnosti jesti za japanskim stolom morate znati da iako ste pušač nikako u takvom društvu ne smijete zapaliti cigarete. Razlozi su jednostavni, a jedan od najvažnijih je kako bi ostali ljudi za stolom mogli nesmetano uživati u prirodnim okusima i mirisima odličnih jela.

bonton-stol-japan-2

U japanskoj kulturi dozvoljeno je srkati
Ono što je vrlo zanimljivo i drugačije od ostalih kultura, u japanskoj kulturi je sasvim normalno. Nekima je to normalno, a pojedincima iznenađujuće. U japanskoj kulturi dozvoljeno je srkati za stolom ako recimo jedete juhu ili tekući obrok. S ovakvim postupkom dajete ostalim kolegama do znanja da je jelo bilo ukusno i da ste izuzetno zadovoljni.

Nemojte piti sami
Ovo pravilo obavezno morate poštivati, a ono kaže da kada dobijete piće da ga nikada ne smijete piti sami. Potrebno je pričekati da i ostali za stolom dobiju svoje piće kako bi mogli zajedno nazdraviti.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Joseph Pitz
Yvonne Eijkenduijn

Facebook Like Button