Bonton i poslovni maniri u Švedskoj

Skandinavija je naziv koji se koristi za opisivanje geografske regije i kolektivnih i pomalo homogenih država poput Norveške, Švedske i Danske.

Skandinavske zemlje dijele mnogo sličnih običaja, ali zadržavaju jake nezavisne nacionalne identitete, bonton je nešto čime se ponose.

Poslovni bonton

Poslovni ljudi u Švedskoj obično su prilično rezervirani, dok se govori o formalnim i ozbiljnim poslovima. Pobrinite se da održavate kontakt s očima u kombinaciji s čvrstim stiskom ruke – rukujte se sa svim sudionicima na dolasku i odlasku.

Pazite na to da svoje domaćine oslovljavate s počasnim naslovom i pridružite tituli njihovo prezime.
Osobni prostor je jako važan u Švedskoj, pa je preporučljivo da se držite pristojnog rastojanja u direktnoj komunikaciji s osobom, odnosno u poslovnom okruženju na pristojnoj udaljenoti od radnog stola prilikom sjedenja u nečijem uredu.Svakako izbjegavajte nepotrebno dodirivanje.

Bonton darivanja

Ako ste kod nekoga u privatnoj posjeti, onda je najsigurnije donijeti buket cvijeća ili bonbonijera. Ako darujete cvijeće osigurajte da buket ne uključuje bijele ljiljane ili krizanteme, jer se obje vrsta cvijeća povezuju u Švedskoj s pogrebima.

Kako je Švedska zemlja u kojoj djeca imaju bitan status u kući, imajte na umu da dolazak kod obitelji koja ima dijete treba obvezno donijeti dar i za djecu.

Odjeća

Švedski poslovni stil je jako konzervativan. Kao takav, savjetujemo sljedeće:
Muškarci bi trebali nositi odijela dobre kvalitete sa svilenom kravatom i košuljom, a žene bi trebale nositi konzervativne poslovne haljine ili odijela.

Zbog egalitarne vrijednosti u Švedskoj, preporuča se da se na poslovnim i privatnim susretima nosi dobro i jednostavno krojena odjeća solidne kvalitete. U Švedskoj se poštuju vrijednosti svakog posla pa se tako čak niti viši rukovoditelji ne ističu oblačenjem i nastoje se ne razlikovati na poslu od prosječnog zaposlenika.

Uz sve to, izbjegavajte razmetljliv ili upečatljiv nakit, jer se izbjegava biti u središtu pažnje.

Geste

Šveđani općenito ne pokazuju puno emocija u javnosti, pa geste nisu vrlo uobičajene. Ljutnju obično iskazuju gledanjem u daljinu ili ako prestanu govoriti. Točnost je vrlo cijenjena, i važno da dođete na vrijeme, pogotovo na poslovnim sastancima. Na večeri sa strankama ili druženju s prijateljima najbolje je doći par minuta ranije ili zaista točno, jer je kašnjenje znak nepristojnosti.

Facebook Like Button