Bonton ponašanja u wellness centrima

Wellness okupljališta sve više postaju svakodnevna životna kultura ljudi.

Naziv wellness dolazi od engleskih riječi ‘well being’ i ‘fitness’, a prva ga je počela promovirati Amerika gdje je odlazak u wellness centre uobičajena pojava od 1980.godine Pojam wellness definira uravnotežen način života, kao i uravnoteženost fizičkog i psihičkog zdravlja pojedinca s ciljem smanjenja stresa, ugode i zadovoljstva. Mogli bih reći „zdrav duh u zdravom tijelu“ u kojem su od povijesti uživale mnoge ličnosti uživajući u čarima koje im je pružio upravo wellness.

Raznovrsni wellness centri nude mnogobrojne usluge među kojima su neke poput sauna, masaža, manikure, pedikure , teretane i dr. Većina centara nudi individualne pristupe svojim sadašnjim i budućim klijentima, a njihovo osoblje uvijek vam je na raspolaganju. No prije pego li se odlučite za odlazak u wellness upoznat ćemo vas s bontonom ponašanja kojeg bi se trebali pridržavati u ovakvim centrima prilikom boravka.

REZERVACIJA TERMINA

Rezervacija u wellness centrima izuzetno je važna. Ukoliko planirate svoj boravak provesti u njima bitno je na vrijeme rezervirati svoj termin. Ukoliko je wellness centar u sklopu nekog hotela ili ste vi sami gost hotela napomenite osoblju koje usluge bi htjeli koristiti i kada, a ukoliko dolazite iz vana u prostore wellness centra preporučuje se rezervirati termin nekoliko dana unaprijed.

PRIDRŽAVANJE DOGOVORENOG TERMINA

U svim wellness centrima bonton nalaže da se korisnik usluga treba pojaviti 15-20 min ranije kako bi se bez stresa i žurbe pripremio za željeni tretman. Nikako nije preporučljivo da se pojavite u zadnji čas jer se djelatnik pripremio za ugovoreni tretman s vama, a samim kašnjenjem pomičete termine osobe koja možda dolazi iza vas, što znači da će vaš tretman biti vremenski skraćen.

NAPOMENA ZDRAVSTVENIH KOMPLIKACIJA

Prije nego što se opustite čarima određenog tretmana preporučuje se da djelatniku centra napomenete eventualne zdravstvene probleme. Ukoliko naprimjer odlazite u saunu trebali bi imati u vidu da je potrebno reći da li ste zdravi ili imate nekakvih problema poput tlaka i slično. Kod kozmetičkih tretmana djelatnika obavijestite ukoliko nosite leće kako bi obratio pažnju na to. Svaki djelatnik valjano će vas saslušati i preporučiti vam ono najbolje za vas.

OTKAZIVANJE TRETMANA

Pokušajte izbjeći otkazivanje tretmana no ukoliko je to nemoguće nastojite da na vrijeme obavijestite djelatnike na recepciju. Bonton u wellness centrima je takav da se generalno ne vraća novac za otkazivanje tretmana koji su prije dogovoreni ili se naplaćuje 50% cijene tretmana.

MOBITELI U WELLNESS CENTRIMA

Izbjegavajte korištenje mobitela prije ulaska u wellness centre u kojima je poanta da se čovjek odmori i opusti od stresnog načina života. Također morate voditi brigu o tome da tamo niste sami, stoga poštujte tuđu želju za mirom ne koristeći mobitele i glasno pričanje.

Sheraton_Sauna

 

DJECA

Većina wellness centra ne dozvoljava ulazak osobama mlađima od 16 godina. Ukoliko je ikako moguće probajte svoj termin u wellnessu rezervirati kada dijete možete ostaviti na čuvanju kako bi bez brige i problema mogli uživati. Budući da su djeca dosta zaigrana, nije preporučljivo vodit ih s sobom kako ne bi remetila mir ostalih gostiju. Ako baš nemate gdje ostaviti djecu većina hotela ima organiziranja čuvanja i igraonice, pa imate prilike koristiti i njihove usluge.

NAKIT I SATOVI

Nastojite ne nosite satove, nakit i ostale dragocjene stvari s sobom jer osoblje hotela u kojem se nalazi wellness ne odgovara za njihov eventualni nestanak. Gosti svoje stvari mogu ostaviti u sobama dok gosti iz vana mogu koristit usluge hotela i sigurnih sefova.

KUĆNI LJUBIMCI

Ulazak u wellnesse je strogo zabranjen za kućne ljubimce stoga ih ostavite kod kuće. Prije svega zbog higijene, ali i mira ostalih gostiju.

TUŠIRANJE I HIGIJENA

Jedan od najvažniji pravila u centrima je poštivanje higijene. Prije svakog odlaska u teretanu, bazene, saune i parne kupelji vodite brigu da ste istuširani kako zbog sebe tako i zbog ostalih gostiju. Koristite jednokratne papuče koje ćete dobiti na recepciji hotela kao i vlastite ručnike prilikom tretmana. Također je bitno za naglasiti da upotrebljavate svoj ručnik i prilikom korištenja sprava za vježbanje u teretani.

ŠTO TREBA IZBJEGAVATI

U wellness centrima treba izbjegavati pušenje i glasno pričanje. Preporučuje se ne jesti prije samog dolaska kojih 2-3h kao ne bi osjećali težinu u želucu i izbjegavanje alkoholnih napitaka. Konzumirajte vodu, a posebno onda ako odlazite u saune, parne kupelji i fitness gdje se voda gubi iz tijela. Zbog alergijskih reakcija ne koristite jake parfeme i mirise za vrijeme tjelovježbe i saune. Što se tiče depilacija potrebno ih je odraditi prije kako bi se izbjegle potencijalne alergijske reakcije i crvenila kože.

PLAĆANJE I NAPOJNICE

Usluge u wellness centrima plaćaju se na recepciji nakon završenog tretmana. Većina centara u cijenu ima uključene napojnice, no ukoliko niste sigurni uglavnom se daje 15% od cjelokupnog iznosa tretmana.

NEUGODNOSTI U WELLNESS CENTRIMA

Mnogi ljudi imaju sram i osjećaju se neugodno kada trebaju biti goli na određenim tretmanima. Ukoliko ste među njima obavijestite o tome djelatnika centra kako bi vas mogao savjetovati. U saune i parne kupelji možete dolaziti s ručnicima i bademantilima tako da nema straha od neugodnih situacija. Pojedini centri imaju posebno odijeljene i organizirane dane za žene kao i za muškarce, pa obratite pažnju na to ukoliko vam je to važno da budete odijeljeni.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button