Bonton pisanja zahvalnica

Uvijek postoje trenuci u kojima želimo pokazati maleni znak pažnje, bilo da je riječ o zahvlnici zbog ugodne večere, primljenog poklona ili uzvanika koji su vam uveličali vjenčanje, krstitke, rođendansku proslavu ili bilo koje drugo vam značajno druženje.

Darivati možemo svoju voljenu osobu, obitelj, prijatelja te poslovne partnere ili klijente. Vjerojatno se svatko od vas našao u situaciji da nije znao što bih napisao na pojedinoj vrsti zahvalnice, a vrijeme utrošeno na mozganje donijelo vam je samo stres i nervozu.

Bonton pisanja zahvalnica nije jednak za voljenu osobu ili za vašeg poslovnog partnera, a u ovom tekstu ćemo vam u kratkim crtama objasniti osnovna pravila prilikom pisanja zahvalnica.
Za one koje nisu maštoviti ili im na pamet ne padaju nikakve ideje, najbolje je da se pridržavaju univerzalnih pravila bontona. Ovisno o prigodi, ali i osobi koji darujete nećete pogriješite ukoliko se pridržavate klasičnih pravila.

RIJEČ HVALA

Jedno od najvažnijih pravila prilikom pisanja zahvalnica je korištenje riječi hvala. Ova riječ ima veliki značaj za svaku osobu, a može vam samo dodatno otvoriti vrata. Obraćate li se voljenoj osobi ili poslovnom partneru, riječ hvala istinski napisana od srca, uveselit će svakoga.

ZAHVALNICA VOLJENOJ OSOBI

Budući da s voljenom osobom provodite najviše vremena nekakva logika nalaže da bi ju upravo vi trebali najbolje poznavati. No velika većina vas zasigurno se našla u situaciji kada je satima mozgala što napisati svojoj/svom partneru/ici kako bi to imalo nekakvog smisla, a da s druge strane djeluje romantično.

Ponekad ovakve stvari budu mnogo teže nego pisanje zahvalnica ljudima koji su vam poslovni suradnici ili onima koje uopće ne poznajete. Vodite računa da vaša zahvala bude kratka, ali da putem nje na poseban način i u kratkim crtama kažete što osjećate za voljenu osobu.

U ljubavnim zahvalama vam je dozvoljeno koristiti intimnije rečenice, a ujedno to vam je idealna prilika da pokažete što stvarno nosite u sebi. Donosimo vam jedan primjer zahvalnice za voljenu osobu.

„Uvijek bismo trebali biti zaljubljeni. Hvala ti za sve lijepe trenutke i osjećaje kojima si uveselila/o moj život. Tvoj/a Petra/Petar. „

zahvalnica
 
ZAHVALNICA POSLOVNOM PARTNERU

Ovakva vrsta zahvalnice bit će malo drugačija od pisanja one prema voljenoj osobi. Znači, ne možete se prema svom suradniku ili klijentu odnositi na isti način kao prema vlastitom partneru. Ovdje ipak treba postojati nivo poslovne komunikacije jer niste previše bliski i intimni s drugom stranom.

Međutim, uvijek se lijepo zahvaliti poslovnom partneru te na taj način pokazati kako su vam oni važni u poslovnom svijetu. Time ćete samo pokazati da vodite brigu o detaljima, a njih ćete razveseliti. Također bih voljeli napomenuti da bi bilo lijepo da uvijek pohvalite njihove djelatnike jer im na taj način dajete do znanja kako su oni upravo uspješni voditelji i manageri.

„Poštovani. Zahvaljujemo Vam se na ukazanom povjerenju i suradnji tijekom ove tekuće godine te se veselimo zajedničkim budućim suradnjama. Primite maleni znak pažnje od nas i djelatnika naše tvrtke. Sve najbolje u nadolazećim blagdanima želi Vam Pero d.o.o./direktor Pero Perić. „

ZAHVALNICA PRIJATELJU

Kažu da svaka osoba tijekom cijelog života ima svega 1-3 najbolja prijatelja. Pokažite vašim prijateljima koliko vam je stalo do njih te koliko su upravo oni bitni za vaš život.

„Draga Ana. Hvala ti što si uz mene u svim mojim životnim situacijama i što svojom pojavom uveseljavaš moje dane. Bez tebe ne bih bila ista. Hvala ti što si moja prijateljica. Natalija.“

ZAHVALNICA OBITELJI

Obitelj ne možemo mijenjati i moramo ih prihvatiti kakvi jesu. Iskoristite nadolazeće blagdane kako bih se zahvalili svojim bližnjima (roditeljima, djedi i baki, sestrama, rođacima i sl.) za živote trenutke tj. kako bi im iskazali koliko vam baš oni znače.

„Dragi mama i tata. Hvala Vam što imate/ste imali toliko razumijevanja za mene u mom mladenačkom životu. Da sam mogla/a birati ne bih našla/o bolje i savršenije roditelje. Volim vas. Petra/Petar“

hvala vam
 

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button