Otkrijte tajne darivanja cvijeća jer dani ljubavi upravo traju

Neka cvijeće kao poklon bude izraz vaše duše, zato za poklon odaberite onaj cvijet kojim želite poručiti iskrene emocije osobi kojoj ga darujete.

U današnje vrijeme cvijeće za ljude ima posebno značenje, iako je sama simbolika na neki način možda zaboravljena. Svaki cvijet ima svoju boju, miris i dušu te nadahnjuje svakog čovjeka. Cvijeće nas čini veselijima a naš prostor ispunjava dodatnom svježinom i ljepotom.

Darivanje cvijeća seže daleko u povijest, negdje između 12. i 13. stoljeća, kada je tumačenje cvjetnih poruka dovedeno do savršenstva, u dalekoj Kini i Japanu. Europa je upoznata s darivanjem cvijeća tek u 18. stoljeću, a najviše kako bi se izrazila ljubav.

ruze cvijece

No, kojih bi se to pravila trebali držati kada darujemo nekome cvijeće?

Da li ste sigurni da znate odgovor na ovo pitanje?
Vjerojatno ste bili u situaciji kada ste željeli pokloniti cvijeće i našli ste se unedoumici bilo da se tu radilo o vrsti ili veličini cvijeća.

Upravo radi toga dobro je upoznati se s bontonom darivanja cvijeća, koji će vam zasigurno pomoći pri odabiru cvjetova ili buketa a i vi ćete možda samo usavršiti svoje dosadašnje znanje.

Zanimljivosti o cvijeću:

> Govor cvijeća – Kada poklanjate cvijeće, možete ga odabrati jednostavnoprema boji ili mirisu, ali ne zaboravite da cvijeće posjeduje vlastiti jezik
> Opojni jorgovan: od parfema do kulinarskih specijaliteta – Jorgovan nas razveseljava svojim intenzivnim, opijajućim mirisom i žarkim bojama
> Ideje za savršeni cvjetni balkon: vaša oaza uspjeha – Cvijeće je jedan od najljepših detalja svakog balkona
> Koje cvijeće možete saditi u proljeće – Najljepše doba godine je idealno za sadnju omiljenog i prekrasnog cvijeća
> Tajna plave ruže – Otkrijte koja je tajna ruže, i na što se zapravo misli kada se kaže plava krv.
> Tajne svakodnevnih izraza – Neka vrata nikada nebi trebali otvarati

buket-cvijece

Bonton darivanja cvijeća

> Cvijeće ćete ponijeti na dar domaćici samo ako ste privatno pozvani. Ako je riječ o službenom pozivu, bilo na primanje, koktel ili večeru domaćici ne nosite cvijeće već joj ga šaljete naknadno nakon večere.

> Muškarac daruje samo rezano cvijeće, nikako cvijeće u posudi. Tegle su rezervirane jedino za dar žene ženi, a i neoženjeni muškarac koji često zalazi u neku kuću, bez poziva, može se prilikom nekog događaja odužiti cvijećem u posudi.

> Izbor cvijeća potpuno je prepušten ukusu darovatelja. Jedino je pravilo da to budu odabrani lijepi primjerci s dugom drškom, da se mogu bez teškoća staviti u vazu. Pravilo je da ih u buketu bude neparan broj.

> Neka ograničenja pri izboru: buket sastavljen samo od crvenih ruža ili crvenih karanfila ne daruje se tuđim suprugama ili partnericama. S obzirom na simboliku crvene boje može nastati nesporazum, i zato takve bukete rezervirajte isključivo za vlastitu ženu. Ljiljani i krizanteme drže se mrtvačkim cvjetovima i ne stavljaju se u bukete, a ljubičasto cvijeće se smatra izrazom žalosti.

> Ako se u goste dolazi udvoje, cvijeće uvijek predaje muškarac. Omot od papira odstranit ćete još prije no što ćete pozvoniti, jer se može dogoditi da vam otvori sama domaćica, pa tada dolazi do neugodnog rastvaranja paketa. Držite se da gost poklanja cvijeće a ne paket, a predaja paketa prepuštena je namještenicima cvjećarne.

> Cvijeće ne morate predavati osobno, možete ga uputiti i prije događanja na koju ste pozvani, a i poslije. U tom slučaju ćete posjetnicu umetnuti u cvijeće i na njoj se posebno ne potpisujete nego ispisujete razlog ove svoje pažnje: zahvalnost ili čestitku. Na taj način možete postupiti i prema domaćici nekog službenog primanja ili večere.

buket

Koje cvijeće pokloniti?
> Orhideja – znak prijateljstva
> Žute ruže  - izraz radosti, sreće i zadovoljstva  prema prijateljima
> Crvena ruža – izraz ljubavi
> Suncokret – odanost i zajedništvo
> Gloksinija – izraz prijateljstva i divljenje prema osobi
> Žuti tulipan – izraz za osobu koja ima „sunčano blistav i ugodan osmijeh
> Solanum – znak je dugotrajnosti prijateljstva
> Flamingov cvijet – izraz snage i zdravlja
> Božićna zvijezda – dar novorođenom djetetu za zdravlje i sretnu budućnost
> Jagorčevina –  simbol za vječnu ljubav
> Dizigoteka – dar mladencima u znak njihove buduće sreće
> Ljiljani - simbol posjedovanja vrlina, simbolizira odlazak duša na drugi svijet

Autorica: Azra Terzić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button